• Etusivu
  • Kasvillisuus

Viherkallion asukaspuisto

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.01.2024
20084_10477.jpg

Vihervuoteen liittyvässä Viikon Puistot -hankkeessa on tällä viikolla (21.4. alkaen) esittelyvuorossa Viherkallion asukaspuisto. Viherkallion puiston tarinan voi kuulla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi soittamalla puhelinnumeroon 020 690 090. Tarinat löytyvät myös kaupunkien (Espoo, Helsinki ja Vantaa) verkkosivuilta.

Viherkallion asukaspuiston vaaleansininen talo sijaitsee luonnonkauniin, kallioisen mäntymetsän reunalla, kävelyteiden risteyksessä aivan Viherlaakson keskustassa. Puisto sulautuu luontevasti ympäröivään metsään.

Tämä asukaspuisto on yksi 14:sta Espoon asukaspuistosta. Ovet ovat avoinna läpi vuoden puiston aukioloaikoina kaikille lapsille, heidän vanhemmilleen ja hoitajilleen. Toiminta on avointa ja maksutonta. Toiminnalla luodaan lapsille tekemisen ja yhdessä olon riemua sekä oppimisen elämyksiä, vanhemmille seuraa ja keskinäistä tukea.

Aamupäivän toiminta suunnataan alle kouluikäisille lapsille ja heidän aikuisilleen. Toiminnan avulla ohjaajat haluavat siirtää vanhoja perinteitä nykylapsille. Iltapäivisin puiston toiminta painottuu koululaisiin. Toki mukaan mahtuvat pikkulapset vanhempineen. Koululaiset voivat nauttia myös maksullisen välipalan puistossa. Puistoon voi tuoda myös omia eväitä.

Kesäisin puistossa voi nauttia maksuttoman keittolounaan, kun omat ruokailuvälineet ovat mukana. Ensi kesänä ruokailu alkaa 2.6. ja päättyy 8.8.

Puiston perusparannus valmistui viime vuonna

Viherkallion asukaspuisto valmistui vuonna 1986.Perusparannussuunnitelma tehtiin vuonna 2006, kun puisto vietti 20-vuotisjuhliaan. Remontti kesti vuoden, ja uudistettu puisto valmistui viime vuonna. Perusparannuksen yhteydessä puiston kuluneita rakenteita ja leikkivälineitä uudistettiin. Pienten lasten leikkialuetta laajennettiin metsään. Vanha, puuaidalla rajattu "puistotätiaitaus" poistettiin ja tilalle tuotiin keinut.

Umpeen kasvanut vesialue muutettiin sorapintaiseksi kivipuroksi suurine laivoineen. Talvisia touhuja varten löytyi sopivia kumpareita ja pikku polkuja, joista tuli suosittuja pulkkamäkiä.

Puiston pelikenttä saneerataan tänä vuonna. Kentällä pelataan kesäisin jalkapalloa, pöytätennistä, sählyä, koripalloa ja voimistellaan. Talvisin kenttä jäädytetään pikkuluistelijoita varten.

Käyttäjien toiveet huomioitiin

Asukaspuiston käyttäjät, lapset ja aikuiset, ottivat kantaa parannussuunnitelmiin ja ehdotettuihin uusiin leikkivälineisiin. Koululaiset saivat valita mieleisensä välineen, ja uusi kierreliuku kannettiin puistoon. Kierreliuku on tänään erittäin mieluisa ja suosittu.

Lyhyesti Viherkallion asukaspuistosta:

  • Käyntiosoite: Kievarinpolku 8, 02710 Espoo
  • Puisto avoinna: ympäri vuoden arkisin 8 - 16
  • Rakennuttaja: Espoon kaupunki
  • Valmistumisvuosi: 1986
  • Perusparannuksen suunnittelija: Espoon katu- ja viherpalvelut
  • Perusparannuksen toteuttaja: Espoon katu- ja vihertuotanto
  • Perusparannus: 2007
  • Perusparannuksen kustannukset: 210 000 €
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202311_73229.jpg
Jouluasetelmat ikkunoiden väliin
Asuuko teillä pieniä vikkeläsormisia lapsosia tai kaikista koristeista kiinnostuneita lemmikkejä? Jos vastasit kyllä, tiedät varmasti tunteen, kun olet asetellut pöydälle kauniisti jouluasetelmaa ja käännettyäsi selän tontut porhaltavat pitkin lattioita, kävyt on pureskeltu rikki, pumpulista luodut lumet ovat pitkin sohvaa ja lapsi luulee saaneensa niistä hattaraa. Ja mitkä koristenauhat, oliko niitäkin asetelmassa? Entäpä jos siirtäisitkin asetelman ikkunan väliin, pienten sormien ja hampaiden ulottumattomiin?
202310_60377.jpg
Lokakuun vinkit
Kun Suomen sää on ollut pitkään jo niin syksyinen, ei perinteinen lokakuu runsaiden syyssateiden, syysmyrskyjen, viileiden säiden ja pimenevien iltapäivien myötä tunnu enää missään.
20213_69224.jpg
Perusta oma perhosbaari
Sanotaan, että kesä ja kärpäset kuuluvat erottamattomasti yhteen, mutta mitäpä jos houkuttelisitkin pihallesi kärpästen sijaan upeita perhosia. Houkutteleva baari kannattaa avata jo varhain keväällä, jolloin talvehtineet perhoset, kuten nokkosperhoset sekä suruvaipat, löytävät itselleen maukasta ruokaa. Varmimmin vieraita pihasi pikku kuppilaan saat loppukesällä. Silloin vierailijoiden joukkoon eksyvät myös erilaiset yöperhoset.Laita siis pystyyn oma perhosbaari.
20179_50179.jpg
Tontuille Viherkatto Leville
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy oli mukana toteuttamassa viherkattoa mielenkiintoiseen kohteeseen Levillä. Elämyksellisen talon luonteeseen sopii hyvin myös viherkatto. Mielenkiintoisena haasteena oli talon jyrkät kattokulmat ja monet lappeet. Tietäjä työryhmineen kuitenkin ratkaisi nämäkin haasteet ja viherkatto saatiin kasvuun kesäkuun alussa.
20066_139.jpg
Sipuli- ja mukulakasvit
Sipulit ja mukulat ovat kasvien vararavintopaikkoja. Sipulikasvit kasvattavat usein sivusipuleita ja jotkut myös jakaantuvat. Kun sivusipulia lähdetään irrottamaan, täytyy huolehtia että emosipulia ei vahingoiteta. Sipuli- ja mukulakasveihin tulee helposti erilaisia tauteja ja tuholaisia joista mainittakoon mm. punaruostetauti, mätäneminen, lierot ja siirat.
20234_77101.jpg
Kiinanpionien istuttaminen
Pioni on perennojen parhaimmistoa, joka ansaitsee paikkansa auringossa. Sijoita pioni paikkaan, josta sen suuret kukat nähdään ja täyteläinen tuoksu huomataan. Pioni sopii niin yksittäiskasviksi, katseenvangitsijaksi nurmikolle kuin kohottamaan suurempien istutusryhmien arvokkuutta. Se toimii tarvittaessa jopa kesäisenä näkösuojana. Komeat kerrannaiskukkaiset lajikkeet ovat muhkeita, yksinkertaiset kukat ovat herkempiä ja hienostuneempia – mutta kaikki pionit ovat upeita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton