• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipuli- ja mukulakasvit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_139.jpg

Sipulit ja mukulat ovat kasvien vararavintopaikkoja. Sipulikasvit kasvattavat usein sivusipuleita ja jotkut myös jakaantuvat. Kun sivusipulia lähdetään irrottamaan, täytyy huolehtia että emosipulia ei vahingoiteta. Sipuli- ja mukulakasveihin tulee helposti erilaisia tauteja ja tuholaisia joista mainittakoon mm. punaruostetauti, mätäneminen, lierot ja siirat.

Monivuotiset


Monivuotiset sipuli- ja mukulakasvit viihtyvät enimmäkseen asuinhuoneessa. Ne kukkivat kerran, pari vuodessa. Suuret sipulikasvit istutetaan mielellään jokainen omaan ruukkuunsa. Ne viihtyvät valoisassa paikassa. Noudata tarkasti kasvin sipulille annettua istutussyvyyttä (selviää pussista tai paketista). Kastelun tulisi alkuvaiheessa olla tasaista ja niukkaa.

Jotkut sipulikasveista voivat olla hyvinkin pitkäikäisiä, mm. amatsoninlilja ja jaloritarinkukka. Sipuli- ja mukulakasvit viihtyvät ja kukoistavat hyvin kesällä myös hieman varjostetussa kasvihuoneessa.

Sipulikasveja:

Mukulakasveja

:

Lyhytikäisiä

Nämä kasvit ovat pihan koristekasveja, mutta niitä voidaan myös hyötää joulun tai pääsiäisen silmäniloksi. Ne eivät ole pitkäikäisiä, mutta ne voidaan kuitenkin vielä istuttaa jatkossa pihamaalle.

Sipulikasveja:

Mukulakasveja:
20066_138.jpg

Istuttaminen
Talvella kukkivat sipulit ostetaan ja myöskin istutetaan syksyllä. Sipulit istutetaan saviruukkuihin, pari sipulia per ruukku. Multana käytetään kompostimultaa tai hiekka-turvemultaa.

Hyötäminen
Jos sipulikasvit halutaan talvella kukkaan, ne tulee hyötää. Hyötäminen tarkoittaa niiden juurruttamista viileässä ja pimeässä. Sipuleita pidetään kosteassa mullassa 8-10 viikkoa kunnes ovat juurtuneet. Kun idut ovat noin 10 sentin pituisia, siirretään ruukut ikkunalle. Suositeltava lämpötila olisi noin 15-18 astetta. Hitaalla kasvuvauhdilla saadaan kauniita kukkia.

Jos haluat siirtää sipulit ulos kukinnan loputtua, täytyy kukkavarret leikata ensin pois. Maan on istutettaessa oltava sulanutta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20204_63843.jpg
Kauniit kukkakimput pääsiäiseen
Pääsiäinen on yksi tärkeä sesonki puutarhojen ja kukkakauppojen vuosikalenterissa. Vaikka elämme poikkeusolosuhteissa, kannattaa nyt varsinkin olla tukemassa paikallisia puutarhoja ja kukkakauppoja, ja samalla saada ihanaa piristystä ja iloa kotiin kukkasien muodossa.
20231_68417.jpg
Ensi vuoden kesäkukat syntyvät siemenistä
Pelargoneja voi lisätä helposti pistokkaista tai hieman hitaammin, mutta runsaslukuisammin siemenistä. Siemenlisäyksellä saa myös uusia lajikkeita. Pelargonit vaativat pitkän kasvatusajan, joten liikkeelle on lähdettävä ajoissa. Liian aikaisin ei kuitenkaan kannata kylvää, ellei ole varautunut antamaan pienille taimille lisävaloa kasvilampun avulla.
20225_78146.jpg
Ruusun kiulukat terveysmarmeladiksi
Vuosittain jää melkoiset terveyspommit käytämättä, kun ruusujen kiulukat eli ruusunmarjat jäävät kuivettumaan pensaisiin. Marjat kannattaa kerätä talteen ja valmistaa niistä vaikka omenoiden kanssa hyvää ja erittäin C-vitamiinipitoista marmeladia.
20218_72009.jpg
Väriä syksyyn villiviinillä ja tädykkeillä
Villiviinien (Parthenocissus) lehdistö punertuu varhain syksyllä. Ensimmäiset merkit tulevasta ruskasta näkyvät jo elokuun puolivälissä valoisilla seinustoilla Etelä-Suomessa. Lehdistöstä tulee leiskuvan punainen jopa sateisina syksyinä, jolloin monien muiden lajien lehdet ränsistyvät.
20216_70902.jpg
Katso millaisia hyönteishotelleja muilta löytyy ja nappaa vinkit omaasi
Miksi pitäisi rakentaa tai ostaa hyönteishotelli pörriäisille? Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä luonnon ekosysteemille ja sitä kautta myös ihmiselle. Koska hyönteisten luonnolliset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet kaupungistumisen ja muuttuneiden pihanhoitotapojen myötä, on tärkeää luoda näitä paikkoja hyönteisille. Hyönteishotellit tarjoavatkin luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.
20132_33872.jpg
Syö hyvin - voi hyvin
Ruokavalio, joka sisältää paljon vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä, helpottaa useiden tutkimusten mukaan terveyden ylläpitämistä ja pienentää riskiä sairastua moniin kroonisiin sairauksiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton