• Etusivu
  • Hoitotyöt

Niksit kauniiseen ja helppohoitoiseen puutarhaan – olipa se uusi tai vanha

Kuinka vanha piha saadaan helppohoitoisemmaksi?

Tiina Painokallio
Päivitetty 15.11.2024
Puutarhakuva

Vaikka omaisimmekin viherpeukalon ja nauttisimme puutarhanhoidosta, niin usein pihan hoitoon käytettävissä oleva aika on rajallinen. Olisi siis mukavaa, jos puutarhamme pysyisi suhteellisen vähällä vaivalla aina hyvinvoivana ja rehevän runsaana.
Miten se onnistuu?

Minkälainen on kaunis, mutta helppohoitoinen piha?

Kaunis ja helppohoitoinen piha on pohjatöiltään oikein tehty, joten se kestää aikaa ja kulutusta. Pihaan on lisäksi valittu helppohoitoisia kasvilajikkeita, jotka menestyvät kyseisellä kasvuvyöhykkeellä. Kasvit ovat myös kasvupaikkatoiveitaan vastaavissa paikoissa, jolloin ne kasvavat lähes itsestään.

Kaunis ja toimiva piha on suunniteltu käyttäjän tarpeet ja toiveet huomioiden. Se on myös sopusoinnussa rakennuksiin ja ympäristöön. Lisäksi pihalla tulee olla mielenkiintoisia, jopa yllättäviäkin elementtejä. Näin pihasta tulee persoonallinen ja omistajansa näköinen - ei mikään tusinatuote.

Miten uudispihan suunnittelussa otetaan nämä tavoitteet huomioon?

Uudispihan suunnittelussa kauneus- ja helppohoitoisuustavoitteiden huomiointi on oikeastaan melko yksinkertaista; pihanrakennusalan ammattilaisten ohjeilla pohjat tulevat oikein tehdyiksi ‒ ja kasvit oikeille kasvupaikoille. Pihan rakentaminen on iso investointi, joten se kannattaa tehdä alusta alkaen oikein. Uusi piha on kuin tyhjä taulu, johon pitää sovittaa kaikki tarpeelliset ja haluttavat toiminnot keittiöpuutarhasta vesiaiheisiin. Oman pihan rakentajia neuvonkin tekemään yhteistyötä alan ammattilaisten kanssa, jotta pihasta saataisiin kerralla kunnollinen ja aikaa kestävä.

Pihan suunnittelu kannattaa myös aloittaa ajoissa. Jos suunnitelma on valmis/valmisteilla jo rakennustöiden alusta alkaen, niin sen avulla säästetään turhaa työtä ja materiaalia; jos esimerkiksi rakennustyömaan tienpohja on samassa kohtaa kuin tuleva tontin sisäänajo, niin kantavaa rakennustietä ei tarvitse siirtää pois istutusten tieltä.

Kuinka vanha piha saadaan helppohoitoisemmaksi?

Mahdollisimman vähällä vaivalla helpon ja kauniin pihan saa käyttämällä sekä suunnittelu- että viherrakennuspalvelua. Vieläkin pienemmällä vaivalla pääsee, kun suunnittelu, toteutus ja kaikki tarvittava materiaali tulevat yhdeltä ja samalta samalta yritykseltä.

Ohje

Ohje

Vinkit kauniin ja helppohoitoisen pihan saamiseksi

  • Valitse ja istuta oikeat kasvit oikeaan paikkaan; kun kasvuolosuhteet ovat sopivat ja suotuisat, kasvit voivat hyvin.
  • Sijoita kasvit ryhmiin; ne voivat paremmin ja alueiden hoito on helpompaa, kuten myös nurmikon leikkuu. Huomioi myös istutustiheydet!
  • Suosi suurilehtisiä pensaita ja perennoja; lehdet varjostavat kasvualustaa, pitävät sen kosteana, eikä rikkakasvustokaan villiinny kuten valoisassa paikassa.
  • Kaiva istutusalueet syvemmiksi kuin ehkä olisi tarpeellista; multa pysyy kauemmin kosteana ja kasvit pysyvät kuivinakin kausina vehreinä koko kesän.
  • Käytä hyvää multaa - ja oikeaa happamuutta; hapan multa havuille, alppiruusuille jne., puutarhamulta hedelmäpuille ja suurimmalle osalle koristekasveistamme.
  • Panosta pääsisäänkäyntiin; se on ensimmäinen ja viimeinen asia, jonka pihallasi vierailijat näkevät. Siitä piirtyy jo tietty käsitys pihastasi ja tyylistäsi. Pelkän perennaryhmän sijaan voit istuttaa ryhmään myös yhden kauniin koristepuun ja muutaman havukasvin - ja asettaa siihen vielä luonnonkiven koristeeksi.
  • Huomioi kasvivalinnoissa kaikki vuodenajat; syysväri on tärkeä ja talvella hauskan väriset oksat tai ikivihreät kasvit piristävät maisemaa. Keväällä ensimmäisinä lehteen puhkeavat lajikkeet, tai ne jotka kukkivat jo ennen lehtien puhkeamista, tuovat lupauksen tulevasta.
  • Huomioi myös vuodenaikojen aiheuttamat eri toiminnot pihalla; lumenkaatopaikka, lehtikomposti jne. Lumenkaatopaikan ei tarvitse olla kasveista tyhjä, vaan voit istuttaa siihen vaikka kauniin perennaryhmän tai esimerkiksi alasleikattavaa pallohortensiaa. Leikkaa kasvit alas syksyllä ennen lumen tuloa - ja keväällä ne lumen sulettua nousevat ylös ja täyttävät paikkansa.

Lisää apuja kasvien valintaan saa Puutarha.netin Kasvikortistosta tai voit keskustella, kysyä ja hakea vertaistukea Puutarha.netin Keskustelupalstalla.

Hoitotyöt
kasvit
pihasuunnittelu
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Pihlajanmarjaterttu oksassa
Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
Pikkukrookukset
Näin valmistat puutarhan jo syksyllä ensi kevääseen
Syksyyn valmistautuvan puutarhan tuoksussa on jotain maagista. Ilman kosteus ja kesän kypsyttämät kasvit luovat ympärilleen uudenlaiset tuoksut, jotka viestivät sään viilenemisestä ja kasvukauden hiipumisesta. Aavistus syksyä on ilmassa, vaikka lämpöäkin vielä riittää.
Metsäpihan lannoitus
Metsäpihan lannoitus
Kuvitellaan piha, joka on melko luonnontilainen; puolukoitakin saa poimia ihan tuvan rappusilta kurkottaen. Pihapiiriin on kuitenkin istutettu joitain koriste- ja hyötypensaita. Pitääkö istutetuille koriste- ja hyötypensaille antaa lannoitetta? Tai muulle piha-alueelle? Tontilla kasvaa myös mäntyjä ja piha vaihtuu miltei huomaamatta metsäksi.
Muhevainen sadettimet
Viihtyisä piha vaatii suunnittelua ja hyvää hoitoa
Tänä päivänä taloyhtiön yhteisiä piha-alueita halutaan käyttää ja niillä halutaan myös viihtyä. Pihoilla onkin iso rooli asukkaiden yhteisöllisyyden rakentamisessa ja toiveet yhteisten alueiden käytettävyyteen ovat kasvussa.
Kollaasi klassisen puutarhan kuvista
Tutustu kuuteen erilaiseen puutarhatyyliin
Plantagen esitteli maaliskuussa 2024 tiedotteessaan uuden Puutarhojen maailma -konseptinsa, joka inspiroi elämysmatkalle omaan puutarhaan. Puutarhojen maailma esittelee kuusi erilaista puutarhatyyliä, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tyyleissä esitellään kasveja, kalusteita ja koristeita, joiden avulla voi luoda omaan puutarhaan halutun tunnelman ja tyylin.
20141_37712.jpg
Tryffeliä voi kasvattaa myös itse - lue lisää!
Tryffeli on kuuluisa ainutlaatuisen herkullisesta maustaan. Ravintolat ympäri maailman tarjoavat sitä mitä moninaisemmissa muodoissa. Suomessa mielenkiinto tryffeliä ja sen kasvatusta kohtaan on voimakkaassa nousussa. Vuonna 2012 Itä-Suomesta löydettiin ensimmäiset tarhatut tryffelit. Tryffelin kasvatus kotipuutarhassakin on mahdollista ja sitä kannattaa kokeilla. Tarvitaan vain taimet, kärsivällisyyttä sekä ripaus onnea viljelyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton