TAKAISIN

Niksit kauniiseen ja helppoon puutarhaan

Julkaistu: 25.5.2017

Päivi Rahikka via Garden Oy:stä avaa meille pihasuunnittelun saloja

Vaikka omistaisimmekin viherpeukalon ja nauttisimme puutarhanhoidosta, niin usein pihan hoitoon käytettävissä oleva aika on rajallinen. Olisi siis mukavaa, jos puutarhamme pysyisi suhteellisen vähällä vaivalla aina hyvin voivana ja rehevän runsaana.
Miten se onnistuisi?

Pihojen suunnittelun ja toteuttamisen asiantuntija Päivi Rahikka via Garden Oy:stä kertoo meille, miten pihasta saadaan sekä helppohoitoinen että kaunis.


via Garden - helppo ja kaunis piha
Päivi Rahikka, via Garden Oy 
Kuva: Kenneth Roman; kuvitusta WSOY:n Pihasuunnittelijan ABCPäivi Rahikka, via Garden Oy
Kuva: Kenneth Roman; kuvitusta WSOY:n Pihasuunnittelijan ABC

Minkälainen on kaunis mutta helppohoitoinen piha?

Kaunis ja helppohoitoinen piha on pohjatöiltään oikein tehty, joten se kestää aikaa ja kulutusta. Pihaan on lisäksi valittu helppohoitoisia kasvilajikkeita, jotka menestyvät kyseisellä kasvuvyöhykkeellä. Kasvit ovat myös kasvupaikkatoiveitaan vastaavissa paikoissa, jolloin ne kasvavat lähes itsestään.

Kaunis ja toimiva piha on suunniteltu käyttäjän tarpeet ja toiveet huomioiden. Se on myös sopusoinnussa rakennuksiin ja ympäristöön. Lisäksi pihalla tulee olla mielenkiintoisia, jopa yllättäviäkin elementtejä. Näin pihasta tulee persoonallinen ja omistajansa näköinen - ei mikään tusinatuote.

Miten uudispihan suunnittelussa nämä tavoitteet otetaan huomioon?

Uudispihan suunnittelussa kauneus- ja helppohoisoisuustavoitteiden huomiointi on oikeastaan melko yksinkertaista; pihanrakennusalan ammattilaisten ohjeilla pohjat tulevat oikein tehdyiksi - ja kasvit oikeille kasvupaikoille. Pihan rakentaminen on iso investointi, joten se kannattaa tehdä alusta alkaen oikein. Uusi piha on kuin tyhjä taulu, johon pitää sovittaa kaikki tarpeelliset ja haluttavat toiminnot keittiöpuutarhasta vesiaiheisiin. Oman pihan rakentajia neuvonkin tekemään yhteistyötä alan ammattilaisten kanssa, jotta pihasta saataisiin kerralla kunnollinen ja aikaa kestävä.

Pihan suunnittelu kannattaa myös aloittaa ajoissa. Jos suunnitelma on valmis/valmisteilla jo rakennustöiden alusta alkaen, niin sen avulla säästetään turhaa työtä ja materiaalia; jos esimerkiksi rakennustyömaan tienpohja on samassa kohtaa kuin tuleva tontin sisäänajo, niin kantavaa rakennustietä ei tarvitse siirtää pois istutusten tieltä. Pieniä asioita, mutta niistä kertyy pitkä penni...

Kuinka vanha piha saadaan helppohoitoisemmaksi?

Mahdollisimman vähällä vaivalla helpon ja kauniin pihan saa käyttämällä sekä suunnittelu- että viherrakennuspalvelua. Vieläkin pienemmällä vaivalla pääsee, kun suunnittelu, toteutus ja kaikki tarvittava materiaali tulevat yhdeltä ja samalta samalta yritykseltä!

Juuri tähän pihanrakentamisen kokonaisvastuuseen perustuu Via Gardenin toiminta useissa rakentamissa kohteissaan. Suunnittelija on aktiivisesti mukana tiiminsä työssä ja mahdolliset tarvittavat muutoksetkin saadaan neuvoteltua nopeasti.

Via Garden tarjoaa pihan rakentamiseen erilaisia paketoituja ratkaisuja, joista ns. avaimet käteen -paketti on tietysti asiakkaalle se helpoin ja vaivattomin. Suuren suosion saanut Tee se itse – pihapaketti on puolestaan suunniteltu helpottamaan oman pihan rakentajan työtä; selkeitä ohjeita seuraamalla vältetään turhat virheet.

Päivin vinkit kauniin ja helppohoitoisen pihan saamiseksi

  • Valitse ja istuta oikeat kasvit oikeaan paikkaan; kun kasvuolosuhteet ovat sopivat ja suotuisat, kasvit voivat hyvin.
  • Sijoita kasvit ryhmiin; ne voivat paremmin ja alueiden hoito on helpompaa, kuten myös nurmikon leikkuu. Huomioi myös istutustiheydet!
  • Suosi suurilehtisiä pensaita ja perennoja; lehdet varjostavat kasvualustaa, pitävät sen kosteana, eikä rikkakasvustokaan villiinny kuten valoisassa paikassa.
  • Kaiva istutusalueet syvemmiksi kuin ehkä olisi tarpeellista; multa pysyy kauemmin kosteana ja kasvit pysyvät kuivinakin kausina vehreinä koko kesän.
  • Käytä hyvää multaa - ja oikeaa happamuutta; hapan multa havuille, alppiruusuille jne., puutarhamulta hedelmäpuille ja suurimmalle osalle koristekasveistamme.
  • Panosta pääsisäänkäyntiin; se on ensimmäinen ja viimeinen asia, jonka pihallasi vierailijat näkevät. Siitä piirtyy jo tietty käsitys pihastasi ja tyylistäsi. Pelkän perennaryhmän sijaan voit istuttaa ryhmään myös yhden kauniin koristepuun ja muutaman havukasvin - ja asettaa siihen vielä luonnonkiven koristeeksi.
  • Huomioi kasvivalinnoissa kaikki vuodenajat; syysväri on tärkeä ja talvella hauskan väriset oksat tai ikivihreät kasvit piristävät maisemaa. Keväällä ensimmäisinä lehteen puhkeavat lajikkeet, tai ne jotka kukkivat jo ennen lehtien puhkeamista, tuovat lupauksen tulevasta.
  • Huomioi myös vuodenaikojen aiheuttamat eri toiminnot pihalla; lumenkaatopaikka, lehtikomposti jne. Lumenkaatopaikan ei tarvitse olla kasveista tyhjä, vaan voit istuttaa siihen vaikka kauniin perennaryhmän tai esimerkiksi alasleikattavaa pallohortensiaa. Leikkaa kasvit alas syksyllä ennen lumen tuloa - ja keväällä ne lumen sulettua nousevat ylös ja täyttävät paikkansa.

Kaipaisitko apua pihasi suunnittelussa / puutarhasi toteutuksessa?

Laita rasti ruutuun, niin via Garden Oy:n asiantuntijat ottavat yhteyttä lähiaikoina!