• Etusivu
  • Kasvillisuus

Monivuotisten köynnösten istutussyvyys ja -etäisyys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.06.2021
20065_112.jpg

kiinanlaikkuköynnös

Köynnökset maahan tai ruukkuun

Köynnöksiä voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, maan jäätymiseen saakka - tosin keväinen taimi on huomattavasti pienemmän kokoinen istutettava. Paakut kastellaan sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen, poikkeuksena ovat jalokärhöt ja köynnösruusut, jotka istutetaan 20 cm entistä syvempään.

Kasvualustan on oltava vähintään 50 cm syvä.

Köynnökset istutetaan taimen koosta ja lajin kasvuvoimakkuudesta riippuen 1 - 2 metrin välein.

Lue lisää:
Kasvikortiston monivuotiset köynnökset

Istuta seinustalle köynnöskasvi piirroksen mukaisesti.
Istuta seinustalle köynnöskasvi piirroksen mukaisesti.

Monivuotiset köynnöskasvit menestyvät myös astiassa

Monivuotisia köynnöksiä voi istuttaa kasvukauden ajaksi myös ruukkuun, amppeliin tai laatikkoon - vaikka osaksi kesäkukkaistutusta. Muista kuitenkin lopettaa lannoittaminen ajoissa, jotta monivuotiset kasvit ehtivät valmistautumaan talveen. Syksyn tullen voi juuripaakun istuttaa rikkomatta maahan; kesäkukkien juurakot maatuvat tulevana kesänä osaksi köynnöksen kasvualustaa. Esimerkiksi jalokärhöt ovat upeita vaikkapa parvekelaatikosta tai ruukusta tukea vasten kiivetessään - alaspäin roikkuessaan.

Alla olevassa kuvassa jalokärhö viihtyy ulkomuratin seurana (talvetetaan kellarissa), alppikärhö pelargoniamppelissa (istutetaan maahan kasvamaan) sekä vaihtuvien kesäkukkien seurassa, vuodesta toiseen. Puisessa ulkolaatikossa kasvava alppikärhö talvehtii ulkona lumen suojassa, saa keväällä orvokkeja seurakseen sekä uutta pintamultaa - myöhemmin tilalle tulee kesäkukkia ja joskus syksyllä myös callunoita ja havuja. Toinen vastaava laatikko sai seurakseen monivuotiset havukasvit, jotta kärhöjen juurialue välttyisi ylimääräiseltä rasitukselta. Kokeilkaa ja yhdistelkää rohkeasti!

Kärhöt sopivat astiaistutuksiin muiden köynnösten tai kesäkukkien kanssa.
Kärhöt sopivat astiaistutuksiin muiden köynnösten tai kesäkukkien kanssa.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20157_43990.jpg
Salaattibaarista pöytään
Kauppojen salaattitiskit ovat kirjavanaan lajikkeita, mutta......ne eivät vedä vertoja salaattibaarille, joka sijaitsee omalla pihalla tai parvekkeella!Artikkeli julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisjulkaisussa 2014Kuvat Hanna Marttinen ja KekkiläSalaatit ovat aloittelevan keittiöpuutarhurin parhaita kavereita. Sato on lähes varma ja sitä saa koko kesän. Oman pihan viljelylaatikosta tai parvekkeelta saat aitoa lähiruokaa. Salaattia kannattaa syödä paljon, kun sato on parhaimmillaan. Korkeaksi kasvaneen tai kukintaa aloittelevan salaatin maku huononee.Tutustu eri salaatityyppeihin!
202110_73230.jpg
Suodatinpussiruusuista näyttävä kranssi
Yksinkertaisella tavalla, ja melko nopeastikin, saat aikaan upeita ruusukransseja suodatinpusseista. Katso nopea ja helppo video-ohje suodatinpussikranssin tekemiseen esimerkiksi täältä.Katso alta vinkit värjäämiseen sekä ohjeet kranssin tekemiseen paperinarusta.
20204_63751.jpg
Puutarhaliitto kannustaa nauttimaan kotoilusta ja hyvästä ruuasta
Moni on linnoittautunut kotiinsa ja nettiselaimet ovat olleet ahkerassa käytössä. Puutarhaliitosta suositellaan, että median kulutusta vähennetään, ja vapautuva aika käytetään yhdessä tekemiseen ja puutarhaharrastamiseen. Sekä keho että mieli voivat silloin paremmin.
202211_80235.jpg
Alsikeapila nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Perustimme viime kesänä nurmikon. Nyt nurmikosta puskee voimakkaasti alsikeapilaa. Pieni osio, jota emme vielä ehtineet laittaa nurmikolle, kasvaa pelkästään sitä korkeana ja tiheänä. Olen yrittänyt poistaa alsikeapilaa nurmikolta käsin kaivamalla, mutta se tuntuu aika toivottomalta, kun sitä on niin paljon ja siinä on runsaasti rönsyjä. Onkohan meille tuodussa mullassa ollut sen siemeniä? Mitä on tehtävissä? Haluaisin kuitenkin nurmikon, en lehmien laidunta tai apilanviljelypalstaa.
20237_82634.jpg
Mikä ruusu? Asiantuntija vastaa
Ruusussa on punaiset oksat. Vanhoissa varsissa on piikkejä, mutta uusissa versoissa ei ole piikkejä. Olen nähnyt yhden vaaleanpunaisen kukan, noin 5 cm halkasijaltaan.
20102_20434.jpg
Suosikkeina perunat ja sipulit
Hyvää perunaa pidetään tasokkaan ravintolan mittarina maukkaan leivän ja laadukkaan kahvin lisäksi. Perunasta kannattaa pitää huoli myös kotikeittiössä. Nyt on perunakulttuurissa edetty jo niin pitkälle, että kaupan valikoimista on ilo poimia erilaisia perunalajikkeita eri tarkoituksiin. Valinnanvara sipuleiden kohdalla palkitsee niin ikään. Pidä perunoita ja sipuleita kotona aina noin viikon tarve: perunat kylmäsäilytykseen ja kuivatut sipulit huoneenlämpöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton