• Etusivu
  • Kasvillisuus

ANNOONA / kirimoija/ cherimoya/ kermaomena

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2018
201410_41406.jpg

Annoonat hedelmätiskillä Kuva: Takoradee / Wikimedia commons

(Annona cherimoia)

Tunnetko tämän hedelmän?

Annoona on eteläamerikkalainen hedelmäkasvi; kotoisin Perun ja Equadorin vuoristoseuduilta. Yli 5 metrisiksi kasvavia annoonapuita viljellään ylängöillä trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla eri puolilla maailmaa, mm. Espanjassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Annoona-sukuun kuuluu useita eri lajeja.

Tiesitkö?Kristoffer Kolumbuksen kerrotaan löytäneen hedelmän, kun hän matkusti Amerikkaan 1400- ja 1500-lukujen vaihteessa. Laivansa rantauduttua hän oli käskenyt miehistönsä tuoda hänelle jonkin hedelmän. Miehistö toi Kolumbukselle annoonan.

Annoonat ovat suurehkoja, soikeita, suomuisia hedelmiä. Osa annoonista muistuttaa kuoreltaan käpyä tai latva-artisokkaa (se koostuu useista, yhteenkasvaneista pienistä hedelmistä aivan kuin mm. vadelma). Toiset taas on väriltään vihreitä ja niiden kuorissa on peukalonjäljen näköisiä painautumia. Annoonan malto on kuitumaista ja sen hedelmäliha vaaleaa ja kermaisen pehmeää. Siinä on paljon isoja, tummia, helposti poistettavia siemeniä (joita ei syödä).

Annoonan maku on makea ja muistuttaa hieman banaania, mansikkaa ja ananasta. Annoonaa voi syödä lusikalla suoraan halkaistusta hedelmästä. Annoona voi myös sekoittaa hedelmäsalaatteihin tai tarjoilla jäätelön kanssa. Sen puristettua mehua voi myös sekoittaa viiliin, jäätelöön tai maitoon. Soseutettuna annoona sopii kastikkeeksi jälkiruoille ja jäätelölle.

Hedelmälihan ravintoarvot/100g:
energiaa 404 kJ/97 Kcal
proteiinia 1,3 g
hiilihydraatteja 21,6g
rasvaa 0,4 g

Annonaa säilytetään +12 - +15 asteessa, tuottaa runsaasti etyleeniä. Kypsä annoona säilyy vain lyhyen aikaa.

Lähteet: Kotimaiset Kasvikset ja Wikibedia

Annoona Kuva: Hannes Grobe / Wikimedia commons
Annoona Kuva: Hannes Grobe / Wikimedia commons
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_78261.jpg
Pensasmustikka lumoaa isoilla ja maukkailla marjoillaan
Pensasmustikka (Vaccinium corymbosum) on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Jalostetut lajikkeet kestävät hallaa ja melko koviakin talvipakkasia. Pensasmustikan suuret, jopa kolme kertaa metsämustikan kokoiset marjat säilyvät hyvin tuoreena sekä pakastettuna, ne tuoksuvat hyvältä ja ovat terveellisiä. Marjat ovat isoissa tertuissa, joten niitä on helppo ja nopea poimia. Yhdestä pensaasta voi saada satoa useita litroja ja sama pensas voi tehdä marjoja jopa kolmekymmentä vuotta.
202311_83294.jpg
Juuresten juhlaa pikkujoulusta loppiaiseen
Porkkana- ja lanttulaatikko kuuluvat suomalaiseen joulupöytään. Niitä hankitaan täysin valmiina ja paistovalmiina tai käytetään oikotienä kypsiä porkkana- ja lanttusoseita. Kun perinteisiä juureslaatikoita maistellaan eineksinä jo marraskuulta alkaen, voisi jouluateriaa juhlistaa kokonaisista, kuoripäällisistä juureksista itse tehdyillä laatikoilla. Laatikot voi pakastaa ennakkoon paistamista vaille valmiina. Herkulliset, päivitetyt ohjeet, joissa on huomioitu myös valmiiden soseiden käyttö, löydät artikkelin lopusta.
201911_61286.jpg
Joulukukkia myös ulos
Joulukukkia pidetään pääasiassa sisäkukkina. Monet kukat kuitenkin käyvät mainiosti myös ulos jouluiseksi koristeeksi. Jos joulun aikaan on suojasäätä, niin hyasintti ja tulppaani viihtyvät mainiosti ulkona, lasitetulla parvekkeella tai vaikkapa verannalla. Näin tuoksuherkkäkin ihminen pääsee nauttimaan hyasintin kauniista kukinnasta! Jos taas on luvassa pakkasta, niin kukkia voi tuoda ulos muillakin tavoin.
20144_38882.jpg
Magnolia on kevään kukkiva kaunotar
Herkän kaunis kukinta hurmaa kasvattajansaMoni kotipuutarhuri odottaa varhaiskeväällä jännityksellä magnoliansa heräämisen merkkejä. Sen keväinen, herkän kaunis kukinta onkin odotettu hetki ja palkitsee varmasti kasvattajansa! Magnoliat vaativat lämpimän ja suojaisen kasvupaikan - ja menestyvät lajista riippuen Etelä-Suomessa ja sisämaassa III-vyöhykkeellä asti. Kestävimpiä lajeja voi toki koettaa kasvattaa hieman pohjoisempanakin, hyvin suojaisessa paikassa ja talvella suojattuna. Magnolia on etenkin kukkiessaan niin kaunis, ettei sen lumovoiman edestä malta edes poistua! Kannattaa siis nähdä hieman vaivaakin sen viihtymisen ja talvehtimisen puolesta.Katso magnoliat Puutarha.netin Kasvikortistossa
20213_69272.jpg
Yrteistä keittiön aromaterapiaa
Hienovaraisuus kuuluu yrttimaustajan perushyveisiin, koska yrtit ovat aromaattisia rohdoskasveja. Rotevia yrttejä voi hauduttaa ruoassa pitkäänkin, mutta hentoja kannattaa lisätä vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Osa yrteistä on hyvä silputa ruokaan aivan lopuksi, jotta ruokailija saa nauttia yrteistä vapautuvista eteerisistä öljyistä.
20088_12710.jpg
Mehevät, makeat punajuuret
Punajuuren käsittely kotona on yhtä helppoa kuin porkkanan. Tarvitset leikkuulaudan ja terävän veitsen. Leikkaa naatit pois niin, että varrentynkää jää vähän jäljelle. Tämän jälkeen punajuuret ovatkin jo valmiita kattilaan, missä ne kypsyvät kiehuvassa vedessä itsekseen. Nyt syksyllä keittoajaksi riittää alle tunti, keskikokoisille noin 40 minuuttia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton