• Etusivu
  • Hoitotyöt

Apua pihan syyspuhteisiin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.09.2017
20179_50145.jpg

Tarvitsetko apua puutarhatöissä?

Kesä on jo auttamattomasti ohi, mutta vielä on hyvin aikaa puuhata pihalla ja puutarhassa. Pihan syksyisten perustöiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin pihan huoltotöihin haravoinnin lisäksi. Ennen talven tuloa on hyvä huolehtia piha sellaiseen kuntoon, jossa kasvit, istutukset ja pihan rakenteet selviävät tulevasta talvesta.

Nyt on hyvä aika tehdä niin maanparannustöitä, leikata kesän kasvit, kohentaa kompostia kuin hoitaa nurmikko talvikuntoon ilmastoimalla ja lannoittamalla se. Myös muille kasveille on aika antaa syyslannoitteet. Lisäksi syksy on mitä mainiointa aikaa istuttaa tulevaa kasvukautta silmällä pitäen ja luoda hyvä pohja seuraavan kesän kasvulle: vähintäänkin tulevan kesän kukkasipulit kannattaa nyt laittaa maahan niin pääsee nauttimaan kukkaloistosta heti tulevan kesäkauden korvalla.

Syksyn tullen kannattaa myös huolehtia, että pihan erilaiset pinnat ja rakenteet ovat kunnossa, ehjiä ja puhtaita niin heti keväällä ei tarvitse ryhtyä korjauspuuhiin. Tarkista siis kasvillisuuden lisäksi myös kiveykset, laudoitukset ja muut pihan rakenteet.

Jos syksyisten pihatöiden lista tuntuu lähinnä uuvuttavalta eikä aika sittenkään tunnu riittävän kaikkeen, kannattaa miettiä josko puuhan voisi antaa ulkopuoliselle. Oikotie Työpaikkojen Keikkatyöt –osiosta löydät helposti ammattilaisen avuksesi myös pihan tai puutahan syksyisiin huoltotöihin. Palvelun kautta palkkaat vaivattomasti keikkatyöläisen niin pieniin kuin suurempiinkin projekteihin – kaikista lakisääteisistä velvoitteista palkanmaksusta työsopimuksiin ja vakuutuksiin huolehditaan puolestasi. Ja mikä parasta, palkkaat keikkatyöläisen huomattavasti kohtuullisempaan hintaan kuin tilaamalla palvelun vaikkapa puutarha-alan yritykseltä.

Palvelun kautta työn teettäjä saa siis työsuhdetta koskevat vakuutukset heti voimaan ja ainoastaan työsuhteen vaatimalle ajalle ilman minimimaksuja. Samalla työn teettäjä hoitaa työnantajan velvollisuuksiin kuuluvat maksut näppärästi yhdellä verkkomaksulla. Lisäksi työn teettäjä voi ilmoittaa työtehtävästä Oikotie Keikkatyöt -palvelussa ja etsiä keikkatöistä kiinnostuneita henkilöitä.

Työntekijä taas voi jättää palveluun osaajaprofiilin ja hakea Oikotie Keikkatyöt -palvelussa
ilmoitettuja töitä. Palvelussa ilmoitettujen työpaikkojen palkanmaksu sivukuluineen ja vakuutuksineen hoidetaan Keikkatyöt-palvelun kautta, eli työntekijä saa palkan asianmukaisesti maksettuna ja on työsuhteen ajan vakuutettu.

Keikkatyöt-palvelun avulla molemmat osapuolet voittavat: työn teettäjä saa osaajan palvelukseensa helposti ja suhteessa edullisesti kun keikkatyöläinen työllistyy juuri siksi aikaa kun on tarvetta.

Lue lisää Oikotie Keikkatyöt –palvelusta ja etsi pihatöillesi tekijä vaikka heti!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20231_80731.jpg
Huonekasvit kaipaavat kunnon piristysruisketta
Viherkasveilla mullanvaihto on ajankohtaista helmi-maaliskuussa. Myöhemmin keväällä vuorossa ovat kukkivat huonekasvit. Mullanvaihtoväli on yleensä vuosi. Se on erityisen ajankohtaista silloin, kun ruukku on käynyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle.
202112_73981.jpg
Kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta
Arjen ruokavalintoja tehtäessä ympäristöystävällisyys on nykyään tärkeämmässä roolissa kuin kenties koskaan ennen. Lautasille halutaan kestävästi tuotettua lähiruokaa, joka tietysti myös maistuu hyvältä ja on terveellistä. Kasvatettu kala, kuten kirjolohi, vastaa nykypäivän tarpeisiin mainiosti.
20226_268.jpg
Ajankohtaista
Mansikka on keskikesän herkku. Sadon kypsyminen on jo hyvässä vauhdissa. Mansikkaa nimitetään yleisessä kielenkäytössä marjaksi, vaikka se itse asiassa on turvonnut kukkapohjus. Varsinaisia hedelmiä ovat mansikan pinnalla olevat siemenen näköiset pähkylät.Mansikka kuuluu laajaan ruusukasvien (Rosaceae) heimoon. Luonnonvaraisia mansikkalajeja on löydetty eri puolilta maailmaa 11 lajia, näillä on kuitenkin runsas joukko alalajeja ja muunnoksia. Suomessa luonnonvaraisena kasvavat ahomansikka (Fragaria vesca), ukkomansikka(Fragaria moschata) ja harvinainen karvamansikka(Fragaria viridis).
20108_22760.jpg
Kasviksia nyt monipuolisesti
Kuivuuttakin enemmän monia avomaan kasviksia on koetellut kova kuumuus. Salaatit ja erilaiset kaalit ovat kärsineet kuumuudesta kaikkein eniten. Ahkera sadetus on auttanut, ja toisaalta varastoitavien kasvisten satokausi jatkuu vielä elo-syyskuun ajan. Jos vettä saadaan tasaisina, parhaimmillaan 15 – 20 mm:n jaksottaisina sateina, kasvikset saavat uutta puhtia ja kasvu jatkuu suotuisasti.Maantieteelliset ja aivan paikallisetkin erot kasvuolosuhteissa ovat olleet suuria. Kovassa kuumuudessa kasvi sulkee ilmarakosensa, yhteyttäminen pysähtyy ja kasvu lakkaa, koska kasvi ei saa vettä eikä ravinteita. Touko-kesäkuussa muun muassa juurekset kasvoivat hyvin, mutta heinäkuussa kasvu oli kovin vähäistä. Toisaalta esimerkiksi Pohjanmaalta löytyy alueita, joissa sateita on saatu riittävästi. Kuivuutta puolestaan oli pisimpään Itä-Suomessa ja lounaisilla ja eteläisillä rannikkoalueilla. Rajumyrskyt eivät ole kasvisviljelmiä turmelleet.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kostean tai märän maan kasvit
Useimpien puutarhakasvien juuristo kärsii märässä maassa hapen puutteesta ja on vaarassa mädäntyä. Märkä maa on hapetonta ja kylmää. Tilannetta voi toki koittaa parantaa lisäämällä maahan hiekkaa tai salaojittamalla kasvualustaa. Myös kasvualustan korottamisesta on apua.Mutta mitkä kasvit oikein viihtyisivät kosteassa tai märässä kasvupaikassa?
20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton