• Etusivu
  • Kasvillisuus

Avomaan salaattikausi parhaimmillaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.03.2013
20077_5599.jpg

Punainen roomansalaatti avomaalta

Kesäkuun puolivälistä aina syyskuun lopulle saakka Suomessa voidaan nauttia lähellä tuotettuja avomaan salaatteja. Salaattiviljelijät istuttavat pelloille uusia salaattitaimia viikoittain, joten tuoretta satoa on saatavissa koko satokauden ajan.

Sipoolainen Anders Åström kuuluu suomalaisen salaattiviljelyn uranuurtajiin ja kehittäjiin. Hän aloitti 1970-luvulla jäävuorisalaatilla ja tavallisella keräsalaatilla. 1980-luvulla hän alkoi kokeilla erikoissalaatteja, esimerkiksi lollo rossoa, lollo biondaa ja tammenlehtisalaatteja.

Ravintolat ja henkilöstöravintolat kiinnostuivat uusista salaateista ensimmäisinä. Ruoan ammattilaiset osasivat arvostaa erikoissalaatteja, koska he olivat tutustuneet niihin maailmalla ja tuontituotteena niitä oli jo kokeiltukin.

Ammattikeittiöiden mallin mukaan suomalaiset ovat vähitellen oppineet käyttämään erilaisia salaatteja myös kotioloissa. Uusia salaattilajeja halutaan kokeilla ja yhdistellä houkuttavasti tutumpien salaattien kanssa.

Roomansalaatti nousija


Salaatteihin halutaan vaihtelua, jota tarjoavat salaattien erilaiset koot, muodot, maut, suutuntumat ja lukuisat hienot värisävyt. Vihreiden lajikkeiden punasävyisiin versioihin on jo jossain määrin totuttu. Enää tummien salaattien ei pelätä maistuvan kitkeriltä kuten aluksi epäiltiin.

Tällä hetkellä suosituin avomaan salaatti on rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti. Se rapsahtaa mukavasti hampaissa ja maistuu mehukkaalta. Kova nousija jo muutaman vuoden ajalta on roomansalaatti.

Roomansalaatin vanha suomalainen nimi on sidesalaatti. Myös nimiä cos-, romaine- ja romansalaatti näkee käytettävän. Roomansalaatti tuli tunnetuksi osana suosittua caesarsalaattia. Rakenteeltaan roomansalaatti on kestävä, maultaan erinomainen ja ruokaisa. Säilyvyys on hyvä. Punainen roomansalaatti on mielenkiintoinen uutuus.

Avomaan salaattien kärkikaartiin kuuluu kähärälehtinen, punertavasävyinen lollo rosso. Tummanpuhuvat värisävyt nostavat esiin salaattien muita raaka-aineita ja ovat hyvä ulkonäöllinen tehokeino. Lehtien kiharaisuus kuohkeuttaa salaatteja. Lollo bionda on puolestaan helakan vihreä.

Tammenlehtisalaatti niin vihreänä kuin varsinkin punasävyisenä on ottanut paikkansa suomalaisessa salaattipöydässä. Tammenlehtisalaatin lehdet ovat liuskottuneet, rakenteeltaan pehmeät ja maultaan miedot.

Lollo rosso avomaalta
Lollo rosso avomaalta
Vihreä tammenlehtisalaatti avomaalta
Vihreä tammenlehtisalaatti avomaalta

Batavia ja latin tulevaisuuden salaatteja


Bataviasalaatin puolesta Anders Åström on tehnyt työtä jo vuosikymmenen ajan. Bataviassa miellyttää erityisesti maku. Rapeahko rakenne sijoittuu pehmeän ja rapean keräsalaatin välimaastoon. Poimuiset lehdet ovat joko vihreitä tai punertavia.

Suurin osa batavioista kasvaa lehtisalaatin tavoin, mutta runsaasta lajikkeistosta löytyy myös löyhiä keriä muodostavia versioita. Vihreä ja punainen batavia nousevat todennäköisesti meilläkin tulevaisuuden salaateiksi. Keski-Euroopassa, esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa, batavia on kaikkein suosituin salaatti.

Toinen odotettu tulokas kotimaiselta salaattimaalta on little gem eli pikkusalaatti, joka on vielä kokeiluvaiheessa. Se on roomansalaatin ja keräsalaatin välimuoto ja tunnetaan myös nimillä sydänsalaatti ja latinsalaatti. Pienen sydänsalaatin kiinteä kerä on pystyhkö ja lehdet melko paksut, mutta rakenne on pehmeä ja maku erinomainen.

Salaatti kasvaa parissa kuukaudessa


Avomaan salaattiviljelijä hankkii salaattien siemenet joulu-tammikuussa. Ensimmäiset siemenet kylvetään alustoilleen kasvihuoneisiin huhtikuun alussa, jotta taimet voidaan istuttaa avomaalle toukokuun alussa. Taimikasvatus vie 3 - 4 viikkoa ja salaatiksi kasvattaminen avomaalla noin 5 viikkoa.

Siemenkylvöt kasvihuoneissa ja taimien istutus avomaalle toistuvat viikoittain, jotta satoa saadaan kysynnän mukaan sopivasti koko satokauden ajan. Salaatit tarvitsevat kasvaakseen tasaista kosteutta. Salaattiviljelmien hoito, sadonkorjuu ja salaattien myyntikunnostus tehdään käsityönä.

Avomaalta salaatteja saadaan kesäkuun puolivälistä syyskuun loppuun.
Avomaalta salaatteja saadaan kesäkuun puolivälistä syyskuun loppuun.
Avomaansalaattien korjuuta Anders Åströmin tilalla Sipoossa elokuisena iltana.
Avomaansalaattien korjuuta Anders Åströmin tilalla Sipoossa elokuisena iltana.
Avomaansalaattien korjuu tehdään käsityönä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin salaatit pysyvät mahdollisimman raikkaina.
Avomaansalaattien korjuu tehdään käsityönä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin salaatit pysyvät mahdollisimman raikkaina.
Pellolta salaattien matka jatkuu myyntikunnostustiloihin.
Pellolta salaattien matka jatkuu myyntikunnostustiloihin.
Myyntikunnostukseen kuuluu salaattien huuhtelu kylmällä, puhtaalla vedellä, tarvittaessa uloimpien lehtien poistoa, minkä jälkeen salaatit pakataan käsityönä kuljetuslaatikoihin.
Myyntikunnostukseen kuuluu salaattien huuhtelu kylmällä, puhtaalla vedellä, tarvittaessa uloimpien lehtien poistoa, minkä jälkeen salaatit pakataan käsityönä kuljetuslaatikoihin.
Varsinkin kuivana ja aurinkoisena kesänä sadettajat ovat salaattiviljelmillä tarpeen.
Varsinkin kuivana ja aurinkoisena kesänä sadettajat ovat salaattiviljelmillä tarpeen.

Vuoden Vihannesta nyt avomaalta


Salaatit on tämän vuoden 2007 Vuoden Vihannes. Nyt on meneillään avomaasalaattien sesonki. Avomaasalaatit ovat kookkaita ja maukkaita salaatteja, joista löytyy myös erikoisuuksia. Avomaan salaatit kuuluvat kesäisten ruokapöytien raikasteeksi ja kevennykseksi.

Kotimainen avomaan salaattiviljely numeroina:


- Salaatteja viljellään avomaalla yhteensä 350 hehtaarin alalla. Tästä jäävuorisalaatin osuus on peräti 323 ha.


- Salaatteja tuottaa 188 yritystä. Muita kuin jäävuorisalaattia viljeleviä tiloja on 47. Tavallisimmin salaatteja viljellään melko pienillä aloilla rinnan muiden vihannesten kanssa.


- Avomaan salaateista jäävuorisalaatin kokonaissatomäärä on 4 101 000 kiloa ja muiden erikoisempien salaattien satomäärä 239 000 kiloa vuodessa.

Tiedotteen teksti: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Avomaansalaattikuvat: Anders Åströmin tilalta Sipoosta
Tuotantokuvat: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79406.jpg
Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20212_68734.jpg
Piristystä puutarhaan
"Puutarhani on tylsä ja persoonaton. Lieneekö oman mielikuvitukseni puutetta, mutta kaipaisin vähän ideoita." Kuulostaako tutulta? Miten saat pihastasi näyttävämmän - ja hauskan?
20097_17610.jpg
Biolanin Novarbo-järjestelmälle ympäristöpalkinto
Biolan Oy on voittanut Novarbo suljetun kasvihuoneen energiatehokkaalla ilmastonhallintajärjestelmällä Euroopan ympäristöpalkinnot yrityksille -kilpailun kansallisen prosessisarjan. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki ojensi palkinnon Biolanin edustajille Ympäristöyritysten liiton seminaarissa Helsingissä 2009.Biolanin kehittämä Novarbo-järjestelmä (closed greenhouse management) oli mukana edelleen Euroopan laajuisessa kilpailussa, joka ratkesi vuoden 2010 kesäkuussa. Kilpailussa haettiin yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä ympäristöystävällisissä toiminnoissa, tuotteissa ja prosesseissa sekä kansainvälisessä yhteistyössä. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esille yrityksiä, jotka liiketoiminnassaan tukevat kestävän kehityksen periaatteita.
20235_81663.jpg
Riipparaidan leikkaus? Asiantuntija vastaa
Ostin 120 cm riipparaidan, joka odottaa istutusta. Oksat roikkuvat nyt rungon myötäisesti. Tiedän, että leikkaamalla latvusta saa ajan myötä levitettyä. Kysymys kuuluu: leikkaanko ensimmäisen kerran heti istutuksen jälkeen? Lehdet eivät ole vielä puhjenneet, mutta puu "kukkii" parhaillaan. Vai leikkaanko vasta ensi keväänä?
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Ilmastointi
Juuriston aktiivinen toiminta edellyttää riittävää hapensaantia. Vähähappisuus hidastaa juuriston hengitystä, jolloin kasvi ei saa riittävästi energiaa elintoimintoihinsa. Liian suuri vesimäärä maassa estää kasvia saamasta vettä juuri hapenpuutteen vuoksi - vesi kun täyttää maan ilmahuokosetkin. Ilmastointi on tärkeä hoito kulutetuille nurmikoille. Se on tiiviin maan parannuskeino.Ilmastointi parantaa siis maan ilmavuutta, samoin veden ja ravinteiden pääsyä maahan. Se edistää myös syväjuurisen nurmikon syntyä.Maata tiivistävät ruohonleikkuu, jyräys, rankkasateet, liika kastelu, tiiviit hiesua ja savea sisältävät maalajit, sekä märän maan tallaus. Aikaisin keväällä nurmikolla liikkumista pitäisi välttää.Ilmastointi tehdään useana vuonna peräkkäin, syksyllä tai keväällä. Paras aika on myöhäissyksy, jolloin rei'itys tehostaa roudan maan rakennetta parantavaa vaikutusta.Muutaman sentin syvyinen rei'itys ei riitä. Ilmastoinnin on ulotuttava 15-20 cm syvään. Reiät täytetään hiekalla. Hiekka levitetään noin 5 mm:n kerroksena nurmikon pinnalle ja harjataan tai haravoidaan reikiin. Pienet alat voi rei'ittää talikolla.Ilmastoinnin teho on tilapäinen. Jos maa on tiivistyvää, se tiivistyy ajan mittaan uudelleen.Lue lisää nurmikon hoidosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton