• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 26.08.2022Päivitetty 22.01.2024
20228_79406.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Istutuskuopan kokoon vaikuttavat olemassa olevan maa-aineksen laatu, istutettavan kasvin koko ja sen koko täysikasvuisena. Istutuskuoppa kaivetaan suureksi, jotta kasvin alle ja sivuille saadaan lisättyä laadukasta multaa. Jos olemassa oleva maa on jo itsessään laadukasta ja istutukseen sopivaa, uuden mullan määrää voidaan vähentää sekoittamalla osa pois kaivetusta mullasta uuteen multaan. Kaivuussa myös nähdään, millaista maata paikalla on. Jos pohjalla on tiivistä savikkoa, asettaa se aivan toisenlaiset vaatimukset kuopalle kuin ns. tavanomainen puutarhamaa. Samoin, jos pohjalla on kaiken läpäisevää soraa tai kivimursketta.

Oletusajatuksena esimerkkilaskelmassa on, ettei istutuspaikalla ole suuria haasteita ja istutuskuopan ulkopuolellakin on sellaista maata, johon puiden juuret pääsevät kasvamaan. Toisekseen oletetaan, että istutuksessa käytetään uutta multaa eikä uuden ja vanhan seosta.

Istutuskuopaksi tuijille kaivetaan yhtenäinen oja, ei erillisiä istutuskuoppia. Jos erilliset kuopat näin tiheässä istutuksessa onnistuvat, ovat ne auttamattomasti liian pieniä. Ojan koko on 0,8 x 0,8 x 19 m. Sinne mahtuu multaa n. 12,2 kuutiota. Isoilla tuijilla on isot paakut, joiden koko vaihtelee kasvatustavasta ja pellosta nostotavasta riippuen. Oletuskoko on 35 l/puu. Yhteensä paakut vähentävät mullan tarvetta 875 l.

Mullan menekissä pitää ottaa huomioon, että multaa pitää tiivistää. Siksi sitä saattaa kulua enemmänkin, mikäli multa mitataan irtotilavuutena eli tiivistämättömänä. Ylimääräistä multaa kannattaa myös varata istutuksen viimeistelyyn ensimmäisten kastelujen jälkeen.

Summa summarum – tämä laskelma on vain suuntaa antava. Tarkempaa mullan menekkiä on arvioitava paikan päällä, kun kaikki muuttuvat tekijät ovat tiedossa. Ja vielä yksi nyrkkisääntö: multaa menee lähes aina enemmän kuin on arvioitu. Ja jos toisin käy, se on poikkeus, joka vahvistaa säännön.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
viikon kysymys
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20238_82722.jpg
MIlloin havupuut istutetaan? Asiantuntija vastaa
Milloin on hyvä aika istuttaa havupuun taimia? Paikkana Etelä-Lappi, en tiedä tarkkaa vyöhykettä.
202211_80125.jpg
Viikon kysymys: Nurmikon kylvö epäonnistui, miten pelastan sen?
Ilmeisesti kylvin liian tiuhaan nurmikon siemeniä, koska vain rairuoho näyttää itäneen ja hyvin tiiviisti, koska tuppaa homehtumaan. Oletan, että vahvempi, hitaammin itävä ruoho ei mahtunut kasvamaan. Myös tyhjiä, kokonaan itämättömiä paikkoja jäi. Miten ihmeessä voin korjata tilanteen? Ei kai tarvitse jyrsiä nurmea pois ja aloittaa mullituksineen alusta?
20237_82615.jpg
Kukkamullassa vihreää kasvustoa? Asiantuntija vastaa
Kasvatan kukkia parvekkeella. Nyt siihen multaan ilmestyi jotain vihreää. Mitä se on ja onkohan se haitallista kukan taimelle?
20239_83116.jpg
Viikon kysymys: Mikä päärynäpuuta vaivaa?
Mikä mahtaa vaivata päärynäpuuta, jossa lehdet ovat tummanpunaisia? Sellasia hieman purppuran värisiä. Tänä kesänä alkanut värjääntyä sellaiseksi ja vaikuttaa aika kuivuneelta, vaikka on saanut normaalisti vettä.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton