Bonsain kasvatus on ikivanhaa, kärsivällisyyttä vaativaa taidetta
(Kuva: Pixabay)
Kasvi, jolle on erilaisin taivutuksin ja leikkauksin saatu aikaan kääpiömäinen kasvu, on bonsai. Bonsai-pienoispuun tulee säilyttää kasvin luonnollisia piirteitä mahdollisimman hyvin. Bonsain kasvatus on ikivanhaa, kärsivällisyyttä vaativaa taidetta, jossa kasvi ja ruukku muodostavat tyylikkään, aistikkaan kokonaisuuden.
Muotoilun tyylejä
Pylväsmuodolla jäljitellään säiden piiskaamaa yksittäispuuta. Runko on suora, oksat sijaitsevat tasaisesti runkoa kiertäen ja lyhenevät kohti latvaa. Muoto on kolmiomainen tai soikiomainen. Vanhan puun vaikutelma syntyy paljaista oksan ja rungon liittymäkohdista.
Vapaasti kasvavassa pystymuodossa puu kasvaa pystyyn, mutta runko taipuilee mutkaiseksi. Rungon mutkasta kasvaa oksa ulospäin, jotta puu saa säännöttömän kolmiomuodon. Tasapainoisuus on tärkeää.
Tuulen tuivertama muoto on toispuoleinen ja kallistunut. Kallistus voi olla 30–50 astetta. Alin oksa on pitkä ja myötäilee rungon kanssa tuulen suuntaa, tuulenpuoleinen sivu on oksaton. Oksat muodostavat kolmion rungon sivulle.
Putouskaavassa mutkitteleva runko kaartuu alaspäin ja latva voi olla tyven ja ruukun reunan alapuolella.
Puu voidaan myös jakaa kaksois-, kolmois- tai monirunkoiseksi. Kaksoispuussa runko jaetaan lähes tyveä myöten vahvempaan ja ohuempaan haaraan. Ohuemman haaran oksat leikataan niin, että ne eivät vie tilaa päärungon oksilta.
Ruukku
Ruukku valitaan kasvin muotoilutyylin ja lajin mukaan, se ei saa kilpailla kasvin kanssa. Yleissääntö määrittelee ruukun koon siten, että pitkä sivu on noin puolet kasvin korkeudesta. Ruukun muoto on yleensä pyöreä, soikea, nelikulmainen tai kuusikulmainen. Materiaali voi olla savea tai posliinia, joskus myös metallia tai jopa kiveä.
Hoito
Useimmiten bonsaita on kasteltava päivittäin. Kastelutarve riippuu kasvista, ruukun koosta ja kasvupaikan lämpötilasta. Vastaleikattuna tai uudelleenistutettuna kasvia kastellaan niukasti.
Valoisa paikka itä- tai länsi-ikkunan lähellä on usein sopivin. Kesällä kasvi tarvitsee valoa 16 tuntia päivässä, talvella noin 10 tuntia.
Muotoilu
Oikea muoto saadaan aikaan leikkaamalla ja taivuttamalla runkoa ja oksia metallilangan avulla. Päätä kasvin julkisivupuoli ja suunnittele tuleva muoto oksia taivuttelemalla. Karsi ja typistä oksat. Langoituksella saadaan oksat ja runko haluttuun asentoon. Se jätetään paikoilleen koko kasvukaudeksi ja poistetaan vasta syksyllä.
Latvoja leikataan pitkin kasvukautta, tällöin lehdet pysyvät pieninä. Kuivettuneet ja auringon polttamat lehdet poistetaan, jotta uusia lehtiä syntyy. Leikkauspintojen on oltava mahdollisimman pieniä ja siistejä.
Lepokauden loppupuolella juuristo typistetään kolmanneksen verran. Juurten typistäminen pitää kasvun hitaana ja kasvin pienikokoisena.
Kokeile bonsain kasvatusta
Pienilehtiset ja hidaskasvuiset lajit sopivat bonsaikasveiksi parhaiten. Monet lajit soveltuvat aloittelijankin muotoiltaviksi, sillä ne ovat kestäviä, terveitä ja taipuvat muotoon helposti.
Sopivia puita ja pensaita ovat mm. tuhkapensaat (Cotoneaster) kuten suikerotuhkapensas (C. dammeri), hemlokit (Tsuga), ajaninkuusi (Picea jezoensis), hapankirsikka (Prunus cerasus), japaninsypressi (Chamaecyparis obtusa), katajat (mm. Juniperus communis), neidonhiuspuu (Ginkgo biloba), vaahterat (mm. japaninvaahtera Acer palmatum), männyt (mm. metsämänty Pinus sylvestris, vuorimänty P. mugo) ja tulimarjat (Pyracantha).
Myös kotoiset havupuut sekä koivut ja pihlajat sopivat tarkoitukseen.
Huonekasveista bonsaiksi soveltuu esimerkiksi
ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä), gardenia (Gardenia augusta), kamelia (Camellia), liuska-araliat (Schefflera), öljypuu (oliivipuu) (Olea europaea), rahapuu (Crassula ovata), sitruspuut (Citrus) ja pienilehtiset viikunat (Ficus).