Boschin ilmaaja kerää nurmikoltasi sammaleen pois
Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Robert Bosch Oy / Työkalut
Julkaistu 03.04.2009

Sammal kerätään tehokkaasti pois.
Sammaloituminen on yksi pihanurmikon keskeisistä ongelmista: Liian varjoinen paikka, hapan maaperä ja vuosien saatossa väistämättä tapahtuva tiivistyminen mahdollistavat sammaleen kasvun, ja nurmiheinien on pakko väistyä.
Boschin hieno AVR 1100 -nurmikon ilmaaja Powerdrive™-moottoreineen ja "Jet-Collect"-järjestelmineen möyhii maaperää sekä kerää ja kuljettaa sammaleen ja tiivistyneen nurmihuovan jätteet voimakkaalla ilmavirralla kokoojasäiliöön. Mikään ei tukkeudu.
Viimeistelyleikkuri ilmaa nurmikon pohjan

Innovatiivinen "Jet-Collect"-järjestelmä jaloterästerineen
- Tehokas: tehokkaan 1100 W:n Powerdrive™-moottorin ja patentoidun "Jet-Collect"-keräysjärjestelmän yhdistelmä mahdollistaa nopean ja tehokkaan nurmikon ilmaamisen.
- Voimakas: ainutlaatuinen "Jet-Collect"-keräysjärjestelmä jaloterästerineen ja erikoisine tuuletuskanavineen takaa nopean ja perusteellisen sammaleen ja peittävän nurmihuovan poistamisen.
- Käytännöllinen: suuri 50 litran kokoojasäiliö kerää suuren määrän, mutta mahtuu pieneen tilaan taitettavan sankakahvan ja kokoontaitettavan kokoojasäiliön ansiosta: korkeus vain 40 cm.

Leikkausleveys on 32 cm.

Laite menee pieneen tilaan.
Nurmikon paikkauskylvöt voi tehdä ilmattuun maahan. Vakoihin kannattaa myös ripotella hiekkaa ja lannoitetta maan kunnon parantamiseksi.
Tekniset tiedot
- Moottorin teho: 1.100 W
- Telajärjestelmä: 14 pyörivää jaloterästerää
- Työskentelyleveys: 32 cm
- Työstökorkeus: +5/0/-5/-10 mm
- Työskentelykorkeuden säätö: 4-kertainen
- Kokoojasäiliön tilavuus: 50 l
- Paino: 9,9 kg
Lisää nurmikon hoitamisesta

Bosch ilmaaja pohjustaa maan uutta nurmikkoa varten.
Rakentaja.fi video loppuu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää

Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.

Lehtipensasaidan leikkaaminen
Istutusleikkaus tehdään aina keväällä joko istutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä. Piiskataimet leikataan noin 10 sentin korkeudelta ja haaroittuneet aitataimet 2–3 silmun päältä. Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaaltaja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin. Jos astiataimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei tarvitse leikata.

Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppua voi puutarhassa käyttää sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Istutusalueen katteena se pitää rikkaruohoja kurissa, suojaa pintamultaa kuivumiselta ja toisaalta myös rankkasateiden aiheuttamalta liettymiseltä. Näin maan kosteus pysyy tasaisempana ja kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toiminta helpottuu. Katteella saadaan pihaan tietysti myös visuaalista arvoa: sillä voi päällystää pienet polut, se siistii mainiosti mm. koristepensaiden alustat, on kaunis ja luonnollinen seuralainen havupensaille ja -puille ja pitää mm. mansikkakasvustot siistinä.Lehtipuuhake on mainio raaka-aine kompostiin: se pitää massan sopivan ilmavana, tasaa kompostin kosteusoloja ja kiihdyttää mikrobitoimintaa. Havupuuhake taas on parhaimmillaan katteena.

Milloin lehmuksen voi leikata? Asiantuntija vastaa
Pihamme lehmus on kasvanut liian kookkaaksi ja varjostavaksi. Miten ja milloin se kannattaisi leikata?

Mehevät, makeat punajuuret
Punajuuren käsittely kotona on yhtä helppoa kuin porkkanan. Tarvitset leikkuulaudan ja terävän veitsen. Leikkaa naatit pois niin, että varrentynkää jää vähän jäljelle. Tämän jälkeen punajuuret ovatkin jo valmiita kattilaan, missä ne kypsyvät kiehuvassa vedessä itsekseen. Nyt syksyllä keittoajaksi riittää alle tunti, keskikokoisille noin 40 minuuttia.

Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.