• Etusivu
  • Kasvillisuus

Häiden koristelut

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.08.2018
20066_261.jpg

Kesä on häiden aikaa, ja kesäinen luonto tarjoaakin komeat puitteet juhlille. Morsiusparin ja kirkon ja hääjuhlapaikan koristelulla saadaan vielä korostettua juhlan arvokasta luonnetta. Häiden keskipisteenä on morsiuspari.

Morsian kantaa kukista sidottua morsiuskimppua kädessään. Aikaisemmin morsiuskimppu on ollut sulhasen lahja morsiamelle, mutta nykyään morsiamet haluavat valita kimpun omien mieltymystensä mukaan. Morsiuskimpun muotoa, kokoa ja kukkia valitessa on hyvä muistaa, että kimpun tarkoitus on korostaa morsiamen ja morsiuspuvun kauneutta eikä kätkeä morsianta taakseen. Kimppujen muodoissa on valinnan varaa: muutaman kukan asetelmasta tai tiukan pyöreästä kimpusta pisaran malliseen tai runsaasti valuvaan "kukkapuroon". Kimppu voi myös kiertää käsivartta köynnöksenä. Kimpussa käytettäviä kukkia voi käyttää myös kampauksen ja hääpuvun koristeluun, joko aitoina kukkina tai silkkisinä versioina.

20066_245.jpg
20066_246.jpg

Kimppu tehdään morsianta miellyttävistä kukista, mutta on hyvä muistaa, että morsiuskimpun pitää säilyä koko päivän kauniina. Yleensä kannattaa valita sesongin kukkia, jotta hinta-laatusuhde on parhaimmillaan. Kukiksi valitaan kestävät kukkalajit, ja kimppu sidotaan huolella kantokahvaan, jossa kukat on aseteltu kosteaan sieneen. Toinen tapa huolehtia kukkien tuoreena pysymisestä, on topata jokainen kukan varsi erikseen kostealla pumpulilla ennen kimpun sitomista. Omaa morsiuskimppuaan ei saa itse sitoa, sen uskotaan tuovan huonoa onnea. Kimppu onkin varminta tilata kukkakauppiaalta.

Kukkia voi käytää myös hiusten ja morsiuspuvun koristeluun.

20066_247.jpg
20066_255.jpg

Sulhasen rintapieleen kiinnitetään myös pieni kukkakimppu eli viehe. Se on useimmiten tehty samoista kukista kuin morsiamen kimppukin. Kimppu kiinnitetään niin, että kukkien varret tulevat alaspäin. Frakkiin pukeutunut sulhanen kiinnittää rintapieleensä valkoisen neilikan, orkidean, gardenian tai kameliankukan. Kun sulhasella on valkoinen neilikka, on morsiamen isällä ja bestmanilla punainen neilikka. Sotilas- tai virkapuvussa vihittävä sulhanen ei käytä kukkia.

Myös morsiuslapset koristellaan kukin. Morsiustytöille voidaan sitoa kukkakranssi päähän, he voivat kantaa kädessään pieniä kukkakimppuja tai kukkakoreja. Sulhaspojan rintapieleen laitetaan myös pieni kukkakimppu. Bestmanin rintapieleen samoin kuin morsiamen sulhaselle luovuttavan isän rintapieleen kiinnitetään kukka. Morsiusparin äidit voivat koristautua kukkavieheellä, joka voidaan kiinnittää rintapieleen, olkapäälle, hiuksiin tai hattuun.

20066_248.jpg
20066_258.jpg
20066_257.jpg

Vanha kansa kertoo, että kimpun tulee säilyä ehjänä häiden jälkeenkin, jotta avio-onnikin säilyy. Niinpä moni teettää morsiuskimpustaan kukkataulun tai kuivattaa kimpun. Morsiuskimppua ei siis heitetä heittokimppuna, vaan siihen tarkoitukseen tehdään morsiuskimppua muistuttava pienempi kimppu.

20066_249.jpg
20066_250.jpg

Auto, jolla morsiuspari kulkee juhlapäivänä, koristellaan silkkinauhoin ja kukin. Elävistä kukista tehty koriste autoon saadaan tehtyä asettelemalla kukat tähän tarkoitukseen tehtyyn kukkasienitelineeseen. Telineessä on iso imukuppi, jolla koriste kiinnitetään autoon.

20066_251.jpg
20066_252.jpg

Kirkossa alttari koristellaan kukin ja myös alttarin molemmin puolin käytetään usein kukka-asetelmia. Morsiusparin kulkema kirkonkäytävä voidaan myös koristella. Kirkon penkkien päihin voidaan kiinnittää silkkinauhalla tai huomaamattomasti teipaten kukkakimput. Kimput saadaan pysymään tuoreina, vaikka ne kiinnitettäisiinkin jo esim. edellisenä iltana, laittamalla kukkien varret kosteaan pumpuliin ja peittämällä pumpuli kukkasidontateipillä tai laittamalla kukkien varret pieneen muovisuppiloon.

Näitä samoja pieniä kukkakimppuja voi käyttää juhlapaikan koristelussa, kunhan vain sovitaan, että joku huolehtii ne kirkosta juhlapaikalle. Kirkon koristelusta ja niiden pois viemisestä pitää sopia etukäteen. Usein kirkkoon on heti tulossa uusi pari vihittäväksi ja edellisen parin koristeet on vietävä pois. Hyvä vaihtoehto voisi olla, että samana päivänä samassa kirkossa vihittävät parit voisivat sopia yhteisestä koristelusta. Juhlapaikan voi koristella vapaasti mielensä ja juhlien tyylin mukaan. Kesähäissä käytetään usein sisälle tuotuja koivuja koristeena.

20066_254.jpg

Sormuksia varten voi tehdä oman sormustyynyn, jonka voi koristella kukin tai lehdin.

20066_259.jpg
20066_260.jpg

Luonnosta tai omasta pihasta voi kerätä kukkia, oksia tai havuja esim. pöytiin, joissa vieraat istuvat. Jos pöytien koristeena käytetään kukka-asetelmia, tehdään asetelma pöydän käyttötarkoituksen mukaan. Pöydän, josta noudetaan juhlan tarjoilut, voi koristella korkealla kukka-asetelmalla. Pöydät, joissa vieraat aterioivat ja seurustelevat, koristellaan matalilla kukka-asetelmilla. Kukka-asetelmat eivät saa haitata katsekontaktia ja seurustelua pöydän eri puolilla istuvien vieraiden välillä.

Kukkien sanomaa ei sovi väheksyä. Kukilla välitetään suuria tunteita ja "salattuja viestejä". Itse kukka, kukan väri ja niiden lukumäärä kertovat paljon. Katso lisää kukkaiskielestä.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70088.jpg
Ilmaajalla hyvin voiva nurmikko - käsittely kasvukauden alussa
Sammaloituminen on yksi pihanurmikon keskeisistä ongelmista: Liian varjoinen paikka, hapan maaperä ja vuosien saatossa väistämättä tapahtuva tiivistyminen mahdollistavat sammaleen kasvun, jonka seurauksena nurmiheinien on pakko väistyä. Keväisin ja syksyisin tehtävä nurmikon ilmaus hoitaa tehokkaasti kasvualustaa ja varmistaa vehreän, hyvin voivan ja tasaisen pihanurmen.
20172_48230.jpg
Kestävä piharakentaminen
Ennen kuin iskee kynnet (omat tai kaivinkoneen) maahan luodakseen omasta tontista oman pienen paratiisin, kannattaa antaa itselleen aikaa ajatella tulevaa työmaata kunnolla. Mitä rakennan? Kuinka rakennan? Mitkä ovat rakentamisen vaikutukset ympäristöön? Hyvällä suunnittelulla ja oikealla asenteella ajattelet ympäristöäsi myös oman tontin ulkopuolella.Tutustu puutarha-alan koulutustarjontaan
20227_78926.jpg
Kesäkukat ''talviunille''
Useat kesäkukkamme ovat kotimaissaan monivuotisia, joten niitä ei kannata heittää suin päin kompostiin. Ei kesäkukkien talvehdittaminen ole ollenkaan niin työlästä, kuin usein luullaan!Esimerkiksi pelargonit, ahkeraliisat, sinisarjat, mustasilmäsusannat ja verenpisarat voidaan siirtää kukinnan loppuessa ja hallanvaaran uhatessa viileään tilaan; viherhuoneeseen, lasikuistille, autotalliin tai vaikkapa kellariin. Lämpötila saisi olla noin 5 astetta; liian lämpimässä kasvit pyrkivät jatkamaan kasvuaan, vaikka olosuhteet eivät enää olekaan kasvulle otolliset.
20226_44.jpg
Viljavuustutkimus
Kasveja tarkkailemalla voi niiden hyvinvoinnista tehdä johtopäätöksiä. Tarkkaa tietoa maan ravinnetilasta halutessaan voi teettää maa-analyysin. Analyysin avulla selviää luotettavasti puutarhan maan ravinne- ja pH-tila. Lisäksi maa-analyysi antaa tiedon maalajista ja multavuudesta. Tutkittavaksi lähetettävät näytteet otetaan kasviryhmittäin. Kasvimaasta kannattaa ottaa oma näyte, samoin marjatarhan mullasta. Viljavuustutkimuksen voi teettää myös nurmikon tai koristekasvien istutuspaikan kasvualustasta.
20235_81960.jpg
Ruoste tarhasalkoruusussa? Asiantuntija vastaa
Istutin viikko sitten tarhasalkoruusuja puutarhaan ja tänään löysin muutamasta ruostetta. Otin pois kaikki lehdet, joissa oli näkyvää ruostetta. Ovatko taimet nyt mennyttä vai onko jotain vielä tehtävissä?
20223_77328.jpg
Kodin tulipalo saa usein alkunsa keittiöstä: liesivahti tuo turvaa ja mielenrauhaa
Päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle pyörähtäneestä keittolevystä aiheutuu Suomessa vuosittain satoja tulipaloja. Helppokäyttöinen liesivahti on tehokas ja edullinen keino vähentää tulipalon riskiä kotona merkittävästi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton