• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perennojen leikkaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.06.2018
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Hoitoleikkaus
Kukat ja vanhat osat leikataan pois ettei siementen kehitys veisi perennan voimia.

Alasleikkaus
Tarkoituksena on saada uusi kukinta eli remontointi aikaan.
Jaloritarinkannus (Delphinium), lupiini (Lupinus), mirrinminttu (Nepeta x faassenii), kullero (Trollius) ja päivänkakkara (Leucanthemum) remontoivat helposti.

Syysleikkaus
Kuivat varret leikataan pois, ne voi leikata vasta keväälläkin. Onttovartisia ei suositella leikattavaksi syksyllä (vesi menee putkeen ja jäätyessään saatta halkaista juurenniskan).

Lisää puutarhakasvien hoitamisesta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

verkkolehtiautomaatti_P_11492.jpg
Suojaa pakkaselta ja tuholaisilta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan.
20066_198.jpg
Lehtivihannekset, sipulit, kaalit, pensaspapu
Kaalikasvit: kukkakaali, vihreä kukkakaali, keräkaali, punakaali, suippokaali, ruusukaali, kyssäkaali, parsakaali, kurttukaali, salaattikiinankaali, japaninsinappi (mitsura), lehtikaali, pinaattikiinankaali.Kaalien taudit ja tuholaisetSipulikasvit: ruokasipuli (kepasipuli), jättisipuli, punasipuli, purjo, valkosipuli, ruohosipuli, ryvässipuli, salottisipuli, hillosipuli, ilmasipuli, vihersipuli, pilli- eli talvisipuli, helmivalkosipuli.Sipulin taudit ja tuholaisetSalaattikasvit: keräsalaatti, jääsalaatti, lehtisalaatti (vihreät, punertavat), vihannessinappi (komatsuna), tatsoikaali, kähäräendiivi, salaattisikuri, punasikuri, kardoni, sinappikaali, rucola, parsasalaatti, bataviasalaatti, sidesalaatti, salaattivuonankaali.Pinaattikasvit: pinaatti, tarhamaltsa, lehtimangoldi, köynnöspinaatti, lamopinaatti eli uudenseelanninpinaatti.Muut lehti- ja versovihannekset: ruotiselleri, tarharaparperi, ruokaparsa, salaattifenkoli.
20228_79410.jpg
Voiko tuijia istuttaa kohopenkkiin? Asiantuntija vastaa
Tavoitteena on saada näkösuojaa pihan reunaan. Onko teoriassa mahdollista istuttaa tuijia pienistä muurikivistä rakennettuun kohopenkkiin onnistuneesti? Tonttimme reunassa kulkee valokuitukaapeli melko pinnassa (kaapelin tarkasta sijainnista ei valitettavasti ole merkittyä karttaa, joten sitä täytyy vain varoa) siinä, mihin olisi toiveissa istuttaa kaksi riviä tuijia näkösuojaa tuomaan.Alueet ovat kooltaan noin 1,6 x 1,7 m sekä 2,5 x 3,8 m – korkeuseroa pienemmällä alueella on 0,2 m ja isommalla alueella 0,5 m. Tämä on tontin raja-aidan ja talon välinen tila. Tuijat ovat ostohetkellä noin 1,8 m. Koska maata ei voi kaivaa auki, vaihtoehtona on vain pihamuurikivistä rakennetut istutuspenkit. Kuinka korkean "muurinreunan" tulee olla, jotta tuijat pärjäävät, ja olisiko istutuskehikko pohjaton / minkälaisella pohjalla? Ja onko tuijien toteutus näillä reunaehdoilla mahdollista ylipäänsä? Mikäli tuijat eivät pärjää näissä olosuhteissa, mikä olisi vaihtoehtoinen istutettava ratkaisu (mielellään ikivihreä)?
20227_64914.jpg
Istuta taimet oikein
Taimien istuttaminen ei ole mitään salatiedettä, vaan jokainen kotipuutarhuri voi tarjota taimelleen mahdollisimman hyvän alun. Tässä artikkelissa vastataan 10 yleisimpään, taimien istuttamista koskevaan kysymykseen.
20238_82915.jpg
Viikon kysymys: Mitä pensaita kurtturuusun tilalle?
Olemme repineet rivitaloyhtiön keskipihalta kurtturuusuja pois ja nyt olisi tarkoitus istuttaa eri paikkaan pensaita niin, että ne vähän suojaisivat näkyvyydeltä pöytää ja penkkejä. Pensas saisi olla noin 1,5 m korkea, kukkiva, koko päivän auringossa oleva, ei tarvitsisi leikata, tulee aitamaisena tai ihan pelkkinä erillisinä pensaina kahdelle sivulle taloihin päin (2). Sijainti on Oulussa ja vyöhyke 5, erittäin suojaisa paikka. Ylimääräinen yhtiökokous olisi tarkoitus pitää syyskuussa.Kuvassa oikealla olevat 2 pientä pensasta poistetaan.Onkohan tuollaisia pensaita olemassakaan?
20207_65941.jpg
Puutarha hehkuu syyskesän väreissä
Puutarha näyttää parhaat puolensa kesän kypsyessä ja iltojen hämärtyessä. Paitsi että se tarjoaa silmäniloa, sitä voi kuunnella ja tunnustella, haistella ja maistella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton