• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perennojen leikkaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.06.2018
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Hoitoleikkaus
Kukat ja vanhat osat leikataan pois ettei siementen kehitys veisi perennan voimia.

Alasleikkaus
Tarkoituksena on saada uusi kukinta eli remontointi aikaan.
Jaloritarinkannus (Delphinium), lupiini (Lupinus), mirrinminttu (Nepeta x faassenii), kullero (Trollius) ja päivänkakkara (Leucanthemum) remontoivat helposti.

Syysleikkaus
Kuivat varret leikataan pois, ne voi leikata vasta keväälläkin. Onttovartisia ei suositella leikattavaksi syksyllä (vesi menee putkeen ja jäätyessään saatta halkaista juurenniskan).

Lisää puutarhakasvien hoitamisesta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20116_26501.jpg
Luonnonkasvit kotipihassa?
Kasvien ystävän matkaan tarttuu usein pieniä alkuja tienpenkoilta ja metsäretkiltä - jopa matkoilta. Saako näin tehdä? Menestyvätkö luonnonkasvit puutarhassa?Kotimaista alkuperää olevat luonnonkasvimme ovat kestäviä, ilmastoomme ja paikan maaperään sopeutuneita. Ne tarjoavat mainiosti kestävän perustan myös kotipuutarhalle! Luonnonkasvien lisäksi voi sitten istuttaa harvinaisuuksia ja erikoisuuksia. Ne menestyvätkin parhaiten istutettuna muiden kasvien suojaan; joko kestävämpien pensaiden joukkoon tai maanpeittokasvien ja muiden perennojen vierelle.Monet luonnonkasvimme ovat hyvin näyttäviä myös puutarhan kukkatarhassa. Kasvit kannattaa kuitenkin aina istuttaa alkuperäistä kasvupaikkaa muistuttavaan paikkaan; hiekka‑ tai moreenimaahan valitaan kasveja, jotka tiedetään luonnostaan kasvavan tällaisissa paikossa. Näin saadaan luonnollinen ja helppohoitoinen, sekä tällaisessa paikassa menestyvä kokonaisuus. Jos puutarhassa on puolestaan varjoista, lehtomaista metsää, niin sinne perustetaan metsäpuutarha - ja istutetaan lehdossa viihtyviä luonnonkasveja. Niiden joukkoonhan sopii sitten istuttaa muualtakin kotoisin olevia lehtometsän varjoperennoja. Samalla tavalla käydään läpi kaikki puutarhan kasvupaikat ja muutetaan ne luonnollisiksi, vain ihmisen ohjaavaa kättä tarvitseviksi puutarhakasviyhdyskunniksi.
20239_83129.jpg
Miten torjua kirvoja? Asiantuntija vastaa
Kesällä pihallamme oli ensimmäistä kertaa kirvoja useassa paikassa. Lumipalloheisi oli kauttaaltaan kirvojen valloittama, samoin kormoskukka. Kuitenkin molemmat kukkivat runsaasti. Miten pystyy estämään kirvojen tulon? Yritin häätää niitä poistamalla kaikki varret, missä kirvat olivat, mutta huonolla menestyksellä.
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20194_57441.jpg
Kevyet ja ketterät akkuruohonleikkurit
Boschin ergonomisia Rotak-akkuruohonleikkureita on kevyt ja ketterä käsitellä. Samalla ne ovat tehokkaita, helppokäyttöisiä ja päästöttömiä.Boschin Rotak-akkuruohonleikkureissa on ainutlaatuinen ergonominen Ergo-Flex-kahva, jonka ansiosta työskentelyasento pysyy hyvänä, eivätkä kädet rasitu tai selkä kipeydy ruohonleikkuusta. Ruohonleikkuu vaatii huomattavasti vähemmän lihasvoivaa kuin perinteisillä ruohonleikkureilla leikkaaminen. Ergo-Flex-kahvajärjestelmä mahdollistaa oikea- ja vasenkätisen käytön sekä paremman käyttömukavuuden. Uudet Rotak-akkuruohonleikkurit ovat saaneet ensimmäisenä puutarhatyökaluna arvostetun saksalaisen Aktion Gesunder Rücken -sertifikaatin hyvästä ergonomiasta.
20241_83377.jpg
Juhannustaikoja
Juhannustaika on keskikesän odotettu teko, johon on ehkä syytä suhtautua pilke silmäkulmassa.Kesäpäivän seisauksen tienoille sijoittuvana juhannuksena juhlitaan vuoden lyhintä yötä. Juhannukseen on aina liittynyt samantapaisia uskomuksia kuin pääsiäiseen; noidat, demonit ja muut voimat ovat silloin valloillaan. Viisas osaa suojautua näiltä voimilta ja toisaalta osaa käyttää hyväkseen tietoa maagisista voimista rikkautta tai rakkautta etsiessään. Juhannusyönä nämä salat tosin avautuvat vain niille, jotka malttavat ja osaavat niitä tutkia ja tulkita.
20127_31388.jpg
Kesäkuun kaunein kukka
...ken on maassa kaikkein kaunein?Kesäisen kukkaloiston hurmaamana päätimme järjestää Puutarha.netissä pienen äänestyksen. Kuvasimme kesäkuun alussa kukkivia kasveja ja kokosimme niistä finalistit äänestystä varten. Viime viikkojen ajan kesäkuun finalistien kesken oli käynnissä kova äänestyskamppailu. Vaikka jokainen finalisti saikin ääniä, niin loppujen lopuksi voittaja oli jo alusta lähtien selvillä...Voittajaa äänestäneet perustelivat valintaansa mm. seuraavasti: Ei ole kauniimpaa näkyä Suomen suvessa. Satumainen näky vailla vertaa ja mikä parasta..se on sitä aitoa suomalaista, eikä mitään jalostettua tuontikamaa! Lupaus kesästä ja maukkaasta syksystä. Kukintaa katsoessa tulee vahva tunne, että nyt kesä alkoi oikeasti! Hempeä, näyttävän huumaavaa. Onkohan enää kauniimpaa?...eli Kesäkuun kaunein -tittelin sai ylivoimaisesti OMENAPUU! Lisätietoa omenapuista ja niiden hoidosta saat täältä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton