• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kaktusten kasvupaikkavaatimukset – auringonpalvoja vai varjossa viihtyjä?

Tiina Painokallio
Päivitetty 12.06.2025
20232_80894.jpg

Kaktus kasvaa kauniisti, kun sille annetaan lämpöä ja hieman varjoa. (Kuva: Adobe Stock)

Kuivilta kasvupaikoilta kotoisin olevat pylvään tai pallon muotoiset aavikkokaktukset viihtyvät kotonakin eteläisellä, aurinkoisella ikkunalla. Aarniometsästä peräisin olevat lehti- ja köynnöskaktukset kaipaavat lämpöä, mutta eivät paahdetta.

Kaktus kaipaa hiekkapitoisen kasvualustan

Ruukussa kasvavalle kaktukselle on tarjottava lähes samanlainen kasvualusta kuin luonnossakin. Kasvualustan tulisikin olla hiekkapitoinen ja läpäisevä sekä lievästi hapan. Todella suuret lajit voivat tarvita jopa savea multaansa, kun pienet pallokaktukset viihtyvät komposti- ja lehtimullan sekä hiekan sekoituksessa. Esimerkiksi Biolan Kaktusmullassa kasvualustan olosuhteet ovat optimoidut näille kasveille: alustan happamuus, ilmavuus sekä ravinnetaso ovat tasapainossa. Taitava hoitaja voi kokemuksensa perusteella valita sopivan multaseoksen kullekin hoidokilleen.

Istuta kaktuksesi ahtaaseen lasittamattomaan ruukkuun. Liian suuressa ruukussa uhkana on liiallisen kosteuden aiheuttama juurten sairastuminen. Vaikka mullanvaihto ei olekaan joka vuosi välttämätön, kannattaa kasvit silti ottaa kerran vuodessa ruukusta ja tutkia juurten kunto.

Kaktuksen kastelu ja lannoitus

Aavikkokaktuksille sopii niukka tuoreus talvikaudella ja kasvukaudella runsaskosteus. Kasvavien lehtikaktusten multa pidetään tasaisen tuoreena.

Lannoitus, kuten muutkin hoitotoimenpiteet tulee sovittaa kunkin lajin mukaan. Lannoitukseen voi käyttää esimerkiksi kasteluveteen sekoitettavaa Biolan Ravinnenestettä.

Kaktuksen kukinta

Kaktuksen viihtymisen merkki on kaunis, hillitty kasvu sekä runsas kukinta. Jotta saat kaktuksesi kukkaan, anna kaktuksellesi lepokausi. Lepokaudella lämpötila lasketaan muutamalla asteella; monelle vuoristosta peräisin olevalle jopa 10–15 °C on välttämätön. Aavikkokaktusten kastelun voi joko lopettaa kokonaan tai vähentää mitättömäksi.

Kaikki kaktukset tarvitsevat runsaasti valoa, vain kevään raaka paahde voi olla liikaa. Yksikään kaktus tuskin kukkii hajavalossa. Kaktusta voi ulkoiluttaa kesän ajan, kunhan muistaa kastella kasvia säännöllisesti.

<p data-block-key="m3nrb">Epiphyllum (Kuva: Adobe Stock)</p>
Epiphyllum (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="xoehm">Echinopsis (Kuva: Adobe Stock)</p>
Echinopsis (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Kaktuksen kuukausihoitokalenteri

Joulu-tammikuu: Joulu- ja korallikaktus kaipaavat kastelua – joulukaktus jopa kevyttä lannoitusta. Muut kaktukset pärjäävät lähes ilman kastelua. Noin neljän tunnin lisävalo olisi suotavaa.

Helmi-maaliskuu: Istutus uuteen multaan tarvittaessa. Kastellaan varovaisesti.

Huhti-toukokuu: Kaktukset, joille on vaihdettu multa, varjostetaan kevyesti keskipäivän paahteelta. Nestemäinen lannoitus aloitetaan laimeampana kuin muille huonekasveille. Kevyt sumutus keskipäivällä ja lisätään kastelua. Jos versot ovat kasvaneet hyvin, ota pistokkaita.

Kesä-heinäkuu: Joulu-, lehti- ja korallikaktus saavat olla kesäkuukaudet puolivarjossa. Muiden kaktusten saa antaa nauttia auringon porotuksesta. Nyt, jos koska, on aika ottaa pistokkaat.

Elo-syyskuu: Kaikki kaktuslajit saavat olla täydessä valossa ikkunalla. Pistokkaat, jotka eivät ole juurtuneet, laitetaan kevyeen varjoon. Kaktusten kastelua ja lannoitusta vähennetään. Joulukaktus tarvitsee lepotauon, jolloin sitä ei lannoiteta ja kastelukin pidetään niukkana.

Loka-marraskuu: Nyt saa paistaa – kaikki kaktukset liikenevään auringonvaloon. Lisävaloa saa antaa 2–3 tuntia päivässä. Ne tarvitsevat säännöllistä kastelua ja niukkaa lannoitusta.

<p data-block-key="gx8i1">Kaktukset kaipaavat erilaisia kasvuolosuhteita. Aavikkokaktus nauttii auringonpaisteesta ja kuivan ilman suosiosta, kun taas lehtikaktus viihtyy lämpimässä, mutta ei suorassa auringonpaahteessa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kaktukset kaipaavat erilaisia kasvuolosuhteita. Aavikkokaktus nauttii auringonpaisteesta ja kuivan ilman suosiosta, kun taas lehtikaktus viihtyy lämpimässä, mutta ei suorassa auringonpaahteessa. (Kuva: Adobe Stock)

Onko sinulla aavikkokaktus vai lehtikaktus? Kaktus huonekasvina.

Kasvikortistossa on lisää tietoa eri kaktuksista.

Kasvillisuus
kasvit
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Pihlajanmarjaterttu oksassa
Tilaa Puutarha.net-uutiskirje: Pysy ajan tasalla puutarhanhoidosta
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
Huonekasvit talvilevolla
Vinkit huonekasvien hyvinvointiin talven hämärässä
Kun vuosi kääntyy pimeimmälle neljännekselle, kasvitkin kaipaavat lepoa. Kun ne hidastavat kasvuaan, pitää hoitokin muuttaa vastaamaan kasvien tarvetta.
20194_57663.jpg
Oman maan makupaloista herahtaa vesi kielelle
Kasvimaalla kasvaa perinteisesti tuottoisin vihannes- ja juuressato, mutta patiolla ja parvekkeellakin onnistuu vallan mainiosti. Omalla sadolla voi herkutella, vaikka into tai aika ei riittäisikään kasvimaan kitkentään.
20241_83360.jpg
Oikea istutusetäisyys takaa rehevän ja terveenä kasvavan puutarhan
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20233_81311.jpg
Nyt haudataan alushousut pihalle!
Alushousut multaan hautaamalla saat selville multasi kunnon. Maailmalla muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan kertoo, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperämme tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti myös ravintoketjussamme. Lisäksi jokaisen himopuutarhurin ylpeydenaihe on hyvinvoiva puutarha.
202211_80069.jpg
Miksi vanha japaninmarjakuusi kellastuu? Asiantuntija vastaa
Pihallamme oleva yksittäinen, iso, ehkä noin 70 vuotiaan japaninmarjakuusen latva alkoi kellastumaan pari kesää sitten. Nyt sen latvassa on enää vähän neulasia ja nekin ovat keltaisia. Vain alimmissa oksissa tänä keväänä uusia neulasia. Onkohan puulle enää mitään tehtävissä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton