• Etusivu
  • Kasvillisuus

Haperot

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.09.2014
20149_40848.jpg

Isohapero

Haperot viihtyvät kaikkialla

Nämä erinomaisiksi luokitellut ruokasienet viihtyvät kaikkialla Suomessa, kaikenlaisissa metsissä sekä puustoisissa pihapiireissä. Haperot ovat runsassatoisia satokauden ulottuessa heinäkuulta syyskuulle.

Haperoita on helpohko löytää kirkkaiden ja kiiltävien lakkiensa puolesta sammalen, ruohon ja pudonneiden lehtien seasta. Tosin auringonpaiste ja sade saattavat haalistaa lakin väriä.

Ps. Haperot muistuttavat rouskuja sillä erotuksella, että haperoissa ei ole maitiaisnestettä!

Haperoiden tunnistaminen

Haperoiden pintakelmu on kirkas ja lakin väri kirkkaan pintakelmun alla on keltainen, punainen tai vihreä. Jalka on punertava tai valkoinen. Lakin malto on juustomaisesta halkeavaa ja väriltään valkoista. Sienen lakin alla ovat vaaleat heltat.

Yhtenä hyvänä tunnusmerkkinä voidaan pitää vahingoittuneesta kohdasta muutamassa minuutissa harmaantuva malto. Voit siis vahvistaa tunnistamisesi rapsuttamalla hieman sienen jalkaa!

Haperot ovat sikäli turvallinen sieniryhmä, että joukossa ei ole myrkyllisiä sieniä – syötäväksi kelpaamattomia kylläkin. Syötäviä haperoja ovat mm. kelta-, iso-, koivu-, kangas-, viini-, häive-, kulta-, manteli-, muna-, paltero-, silli-, ja tyttöhapero.

Syötäväksi kelpaamattomia ovat haisu-, kuusi-, ja suppilohapero. Vaikka edellä mainittiin, ettei olisi myrkyllisiä haperoita, poikkeus vahvistaa säännön. Tulipunahapero on lievästi myrkyllinen, vatsanväänteitä aiheuttava. Tulipunahaperon tunnistaa helposti: kirkkaanpunainen lakki ja puhtaanvalkoiset heltat sekä jalka.

Koivuhapero
Koivuhapero
Palterohapero
Palterohapero

Haperoiden valmistaminen

Isohapero
Isohapero

Osa haperoista voidaan käyttää sellaisinaan ilman ryöppäystä tai liotusta kuten iso-, kelta-, viini- ja kangashapero. Loput ovat ryöpättäviä.

Haperot sopivat salaatteihin, keittoihin, kastikkeisiin ja suolasieniksi. Pakastuskin onnistuu.

Reseptejä löytyy yhtä monta kuin haperoakin, mutta kokeilkaapa vaikka tätä:

Haatajan sienilotina

Tarvitset:
- Sieniä, rasvaa, vehnäjauhoja ja vettä. Mausteeksi suolaa.

Puhdistetut ja noin vuorokauden vedessä lionneet sienet käristetään ruskeiksi rasvan ja mahdollisten vehnäjauhojen kanssa. Lisätään vettä ja suolaa. Annetaan kiehua jonkin aikaa.

Näin yksinkertaista - Hyvää ruokahalua!

Kangashapero
Kangashapero
Kangashaperot
Kangashaperot
Huomio

Huomio

Lue lisää sienistä!

Herkuttele metsäsienillä

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20204_63843.jpg
Kauniit kukkakimput pääsiäiseen
Pääsiäinen on yksi tärkeä sesonki puutarhojen ja kukkakauppojen vuosikalenterissa. Vaikka elämme poikkeusolosuhteissa, kannattaa nyt varsinkin olla tukemassa paikallisia puutarhoja ja kukkakauppoja, ja samalla saada ihanaa piristystä ja iloa kotiin kukkasien muodossa.
20239_83006.jpg
Arat kasvit talvisuojaan
Lepokausi auttaa kasvia selviytymään aikana, jolloin kasvamisen edellytykset ovat huonot. Valon puute aiheuttaa surullisen honteloa kasvua, kylmyys ja kuivuus muun muassa houkuttelevat tauteja ja tuholaisia. Kesän ruukkukasveja voi säilyttää seuraavaan kesään talvettamalla ne.
202212_73929.jpg
Anna persoonallinen kukkalahja
Joulutähti(Euphorbia pulcherrima) on Suomen suosituin joulukukka – eikä syyttä!Joulutähti on komea ja juhlava; sen lehdet ovat kulmikkaat, helakanvihreät ja pitkäruotiset. Kellanvihreät kukat ovat oksien kärjissä. Kukintoa ympäröi 10-20 värikästä suojuslehteä, joiden väri vaihtelee kirkkaanpunaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Hyvä joulutähti on matala ja tuuhea.Se on myös erittäin monikäyttöinen.
201910_2923.jpg
Sipulin suosio kasvaa
Päivittäinen sipulinsyönti hyväksiSipulien terveysvaikutukset aiheutuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä ja flavonoideista. Kversetiinin lähteinä sipulit ovat erinomaisia. Valkosipulin flavonoidi on nimeltään allisiini, ja se ehkäisee haitallisten mikrobien toimintaa ja tulehduksia. Punasipuli puolestaan saa värinsä antosyaaneista, jotka toimivat ihmisen elimistössä hyödyllisinä antioksidantteina.Tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että sipulit osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä.
20238_82938.jpg
Viikon kysymys: Mikä ötökkä vaivaa Sinikka-luumupuun hyvinvointia?
Kolmevuotiaan Sinikka-luumupuun lehdet ovat täynnä pieniä reikiä. Sato todella huono. Mikä ötökkä pientä puuta vaivaa?
20233_24934.jpg
Näin leikkaat puutarhassa
Periaatteessahan mitään kasvia ei ole pakko leikata, mutta hienovaraisin hoito- ja kasvatusleikkauksin niiden kasvua voidaan pitää kurissa ja ohjata tiettyyn suuntaan; esimerkiksi hedelmäpuut hyötyvät suuresti latvuksen pitämisestä ilmavana ja kohtuukorkuisena. Leikkaamalla saadaan ränsistynyt kasvusto myös uuteen kukoistukseen ja sillä voidaan edesauttaa myös kukintaa ja satoa. Turhaa leikkaamista tulee kuitenkin aina välttää, sillä leikkauskohdat ovat aina alttiina sienitaudeille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton