• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvikset kuuma ruokateema

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20087_12161.jpg

Sadonkorjuun runsauden äärellä Euroopan kasvistuotannon etujärjestön Freshfelin tekemän tutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten kasvisten kulutuksesta. Kuulumme kasvisten syöjinä häntäpään maihin. Vain Liettuassa, Virossa ja Luxemburgissa väestö käyttää vähemmän kasviksia kuin suomalaiset. Meillä kasvisten kulutusluku on vain puolet kaikkien EU-maiden keskiarvosta.

Vähäinen kasvisten käyttö on yksi oleellisimmista syistä kansanterveydellisiin ongelmiin Suomessa. Niin maailman terveysjärjestö WHO kuin Suomessa Valtion ravitsemusneuvottelukuntakin suosittavat käyttämään kasviksia päivittäin vähintään 400 g. Kotimaiset Kasvikset ry on kiteyttänyt viestin helposti muistettavaan muotoon Puoli kiloa päivässä. Jäämme selvästi alle vähimmäissuositusten, jotka saisivat mielellään ylittyäkin.

Puoli kiloa päivässä

Tuoreiden, lähellä tuotettujen kasvisten saatavuus on nyt parhaimmillaan. Puolen kilon kasvistavoitteen saavuttaa vähällä vaivalla, kun varaa päivän jokaiselle aterialle, aamu- ja välipalat mukaan luettuina aina jotain mieleistään kauden kasvista. Yhteensä määrä on kuusi omaa kourallista. Aamupalalle, lounaalle, välipalalle, päivälliselle ja iltapalalle näppituntumalla sisällytetyt kasvikset takaavat, että suositus toteutuu. Kasviksista saa väri-iloa ja miellyttäviä makukokemuksia, terveyttä ja hyvää oloa.

Kukaan ei voi tosissaan väittää, ettei pidä kasviksista. Kun kokeilee erilaisia vaihtoehtoja kymmenistä, jopa sadoista erilaisista vaihtoehdoista, omat suosikit nousevat. Monipuolinen käyttö toisaalta takaa sen, ettei kasviksiin voi kyllästyä. Pelkästään kaalilajeja on kymmenkunta erilaista, samoin on kymmenittäin erilaisia juureksia ja sipuleita. Niin kaalit, juurekset kuin sipulitkin ovat erinomaiseen ravintoarvoonsa nähden hinnaltaan suorastaan halpoja. Lisäksi voi käyttää salaatteja, joita tuotetaan sekä avomaalla että kasvihuoneissa. Voi valita mietoja tai voimakkaita, vihreitä tai punaisia, rapeita tai pehmeitä. Tomaattien, kurkkujen ja paprikoiden valikoimaa täydentävät kesäkurpitsat, avomaan kurkut, munakoisot, maissit ja lehtiselleri.

Viittä väriä päivässä

Kasviksia kannattaa suosia sesonkien mukaan, käyttää niitä, joita kulloinkin saadaan läheltä ja tuoreena. Mitään yksittäistä kasvista ei ravitsemuksellisesti voi nostaa ylitse muiden, vaan jokaisessa on omat hyvää tekevät aineensa. Kasvikset voidaan karkeasti jakaa värien perusteella viiteen ryhmään: vihreisiin, sinisen ja lilan sävyisiin, punaisiin, kelta-oransseihin sekä ruskean ja valkoisen värisiin. Kun syö joka päivä jotain jokaisesta väriryhmästä, saa tarpeelliset ravintoaineet ja hyvät bioaktiiviset aineet.

20087_12163.jpg
20087_12164.jpg

Juuri nyt kannattaa tutustua palkokasveihin. Tutun herneen lisäksi meillä kasvatetaan vihreää taitepapua, keltaista vahapapua, litteää leikkopapua ja jo jonkin verran härkäpapuakin. Papuja saa parhaiten tuoreina loppukesällä ja syksyllä. Puolen kilon kasvistavoitteeseen kuuluvat vihannesten ja juuresten lisäksi myös marjat ja hedelmät, yrtit, idut, versot ja sienet. Peruna sen sijaan on perusruokaa, ja sitä suositellaan puolen kilon kasvismäärän lisäksi ruokavalioon 2 - 5 kappaletta päivää kohti.

Kasviskokkaus haltuun

Yksi syy suomalaisten vähäiseen kasvisten käyttöön selittyy sillä, ettei suomalaiseen ruokakulttuuriin ole perinteisesti kuulunut esimerkiksi lämpimiä kasvislisäkkeitä. Monesti luullaan, että vain raakoina rouskutetut vihannekset ovat terveellisiä. Kasviksia on hyvä syödä sekä raakoina että kypsennettyinä. Niitä voi kypsentää höyryssä, paistaa pikaisesti vokkipannulla ja lisätä osaksi tuttuja ruokalajeja niin kattilaan, pataan kuin uunivuokaankin. Moni allerginen voi syödä kasviksia kypsennettyinä, mutta ei raakoina.

20087_12162.jpg

Poimi kokeiltuja, kasvispainotteisia ruokaohjeita osoitteesta www.kotimaisetkasvikset.fi -> keittokirja. Inspiroidu kokkaamaan kasviksia vaihdellen kautta koko vuoden.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry, Teppo Johansson

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202112_73997.jpg
Suomalaisten suosikkiomena
Suomessa eniten viljelty omenalajike on Lobo. Lobo on Suomessa hyvin tunnettu omenalajike, jota voisi sanoa jo klassikoksi. Maultaan tämä omena on miellyttävän mieto, mutta aromikas. Kesän aurinkoiset sekä pitkät valoisat päivät ja syksyn viileä napakkuus saavat aikaan omenan miellyttävän maun.
20238_82796.jpg
Hilkka eli mustanmerenruusu eli torpankukka (Achimenes)
Hilkat ovat tyypillisiä kesäkasveja, joiden kauniskukkaiset lajikkeet vaihtelevat kooltaan, kasvutavaltaan ja kukiltaan. Se viihtyy huoneenlämmössä ja kasvatetaan joka kevät uudelleen.
202211_80276.jpg
Mansikantaimet autotallissa talven yli? Asiantuntija vastaa
Minulla olisi tänä keväänä istutetut mansikat tehneet paljonkin rönsyjä (on jäänyt leikkaamatta, osin tarkoituksellakin). Tarkoitus olisi ensi keväänä rakentaa uusi mansikkapenkki, jonne siirrän nuo taimet nykypenkistä. Sinne mahtuu paljon enemmän mansikoita, joten ajattelin josko noista rönsyistä kasvattaisi uusia mansikantaimia.Talvi kuitenkin tulee, joten mietin, että onko mahdollista kasvattaa ja säilyttää noita mansikanrönsytaimia talven yli lämpimässä autotallissa? Siellä on ylläpitolämmityksellä noin +10 °C koko talven yli, välillä enemmän, jos sinne menen työskentelemään jotain. Ajatus siis on, että leikkaisin nyt syyskuun aikana nuo rönsyt pois, istuttaisin ne taimipurkkeihin ja pitäisin jossain autotallin hyllyllä talven yli, kastelisin välillä tarpeen mukaan. Keväällä sitten istuttaisin nämä uuteen mansikkapenkkiin.Onko tuhoontuomittu ajatus vai onnistuuko "autotallikasvatus" ?
Pelargoniaa on hyvä myös leikata hieman jo elokuussa.jpg
Kiitos kukinnasta, pelargonit
Pelargonit ovat vielä täydessä kukassaan, kun ilmojen haltija jo alkaa puhaltelemaan syksyn viileitä tuulia. Lannoitusta on jo hiljalleen vähennetty, jotta rakkaat pelargonimme ehtisivät valmistautua tulevaan lepokauteensa. Öiden kylmetessä ja hallan uhatessa onkin sitten jo aika nostaa pelargonit sisälle.
202210_79855.jpg
Kokeile kasvattaa viherkasvi hedelmän siemenestä: tässä pari vinkkiä
Eila Repo on harrastanut hedelmäpuiden kasvattamista siemenestä jo pidempään, alati uutta oppien. Nyt hän antaa vinkkinsä muillekin viherkasvien pellepelottomille.
202111_73620.jpg
Tuholaisia traakkipuussa
Lukija kysyy: "Lehtiruusukkeita on nyt kolme pudonnut ja oksien päät ovat pehmeitä. Lisäksi rykelmä pieniä valkoisia munia on havaittavissa lehden päällä. Mikä kasvissa on vikana ja mitä teen? Kasvi on ostettu kaupasta 3 kk sitten."

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton