• Etusivu
  • Hoitotyöt

Viherpeukalon kevättöitä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.07.2022
20227_78206.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Sisätyöt

Viherkasvitkaipaavat uutta multaa. Viimevuotiset ravinteet on kulutettu ja nyt tarvitaan uutta potkua tulevaan kasvukauteen!

Ennen mullanvaihtoa viherkasvit kastellaan kunnolla pari päivää aikaisemmin, jotta kasvien nestejännitys on kunnossa. Vanhat ruukut pestään puhtaaksi astianpesuaineella. Mikäli likaa ei saa kunnolla irti, niin laitetaan suojakäsineet käsiin ja levitetään rätillä wc:n puhdistusainetta ruukun reunoihin; annetaan vaikuttaa hetki ja pestään lika pois. Ruukku on vaihdettava isompaan, jos kasvin juuret täyttävät koko ruukun. Kaktukset, mehikasvit sekä useat paksujuuriset kasvit viihtyvät kuitenkin paremmin pienissä ruukuissa. Mullanvaihdon yhteydessä kasveista voi ottaa myös pistokkaita; kasvin saa näin samalla helposti uudistettua. Pistokkaat voi laittaa suoraan multaan juurtumaan tai antaa juurten kasvaa vesilasissa.

Myös taimikasvatusta voi itse harrastaa. Kesän apinan-, kehä-, sametti-, timantti- ja olkikukat, krassit, sinitähtöset, tuoksupielukset, tsinniat, päivänhatut, härmesalviat ja portulakat laitetaan maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa kasvatukseen. Myös paprikan siemeniä voi laittaa multaan ja kasvattaa taimet kesää varten. Taimikasvatuslaatikon päälle laitetaan muovi, jotta siemet saavat itää kosteassa.

Varastossa talvehtineet kasviton aika herätellä kevääseen. Ne tuodaan pikku hiljaa lämpimämpään ja valoisempaan. Pelargonia on syytä leikata hieman, rumimpia osia pois, ja vaihtaa uuteen multaan sekä valoon ja viileämpään huoneeseen. Dahlian juurakot voidaan jakaa ja esikasvattaa, jotta kukinta aikaistuisi hieman.

Ulkotyöt

Nurmikolla olevat lumivallit on hyvä hajottaa pienemmiksi. Varsinkin varjoisilla pihoilla lunta vielä löytyy ja onhan se takatalvenkin mahdollisuus aina olemassa. Lumi toki suojaa nurmikkoa, mutta mitä kauemmin nurmikko on lumen alla, sitä todennäköisemmin nurmikko saa tuhosieniä kiusakseen. Nurmikkoa voi myös kalkita tai ripotella siihen puhdasta puuntuhkaa. Kalkituksella neutraloidaan hapanta maata ja näin saadaan ravinteet helpommin kasvin hyödynnettäväksi. Nurmikolla ei ole syytä kävellä ennen kuin se on kuivunut, ettei jää jälkiä.

Herukka- eli viinimarjapensaiden silmut on tarkistettava. Jos silmujen joukossa on huomattavasti turvonneita ja pyöreitä silmuja, on ne poistettava käsin ja mieluiten poltettava tai laitettava tavallisiin roskiin. Pensaassa on tällöin äkämäpunkkeja. Kompostiin leikattuja oksia ei saa laittaa. Jos pensas on kovin huonossa kunnossa, on se poltettava kokonaan. Saastuneet oksatkin on poltettava. Punkkeja esiintyy kaikissa herukkalajeissa sekä taikinamarjassa ja karviaisessa. Punkit leviävät helposti tuulen mukana ja levittävät ikävää suonenkatovirusta, joka alentaa pensaiden satoa. Äkämäpunkkiin ei ole tarvittavan tehokasta torjunta-ainetta. Samalla, kun tekee punkkitarkastusta, on aika leikata pensaat. Poistettavat oksat ovat maahan lamoavat ja vanhat oksat, vaurioituneet oksat ja toisiaan hankaavat oksat. Pensaisiin on hyvä jättää parisenkymmentä oksaa.

Vadelmallekin suoritetaan hoitoleikkaus; satoa tuottaneet, kuivat ja vaurioituneet oksat pois.

Omenapuille kevättoimenpiteet ovat seuraavat: runko voidaan valkaista veden (5 l), rasvattoman maidon (5 l) ja sammutetun kalkin (2 kg) seoksella. Sillä sivellään runko. Tällä tuhotaan tuholaisten munia sekä estetään rungon halkeilu auringon alkaessa paistaa. Rasvattomalla maidolla voi ruiskuttaa silmut ja oksat, vaikutus on vähän heikompi kuin kalkkivellillä sivelyllä. Tuholaisten munia torjutaan tälläkin keinoin. Omenapuusta leikataan teräväkulmaiset oksat, toisiaan hankaavat oksat sekä voidaan harventaa oksistoa niin, että saadaan sinne ilmavuutta (yksi konsti yrittää torjua muumiotautia). Oksat leikataan rungosta ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta. Kilpalatva katkotaan myös.
Lue tarkemmat leikkausohjeet tästä

Huom! Kirsikkapuuta ei leikata keväällä eikä vaahteraa, koivua, luumua eikä hevoskastanjaa, sillä ne vuotavat mahlaa. Oikea leikkausaika on syksyllä.

Pensaita voidaan leikata alas asti noin parinkymmenen sentin korkuisiksi tai tehdä niille ylläpitoleikkaus. Kuolleet oksat poistetaan, pensasta voidaan harventaa tai leikata muotoon. Leikkaus on ylimalkaisempaa kuin marjapensailla.

Havukasveja leikataan maalis–huhtikuussa, vaurioituneet ja kuivat oksat pois. Muotoleikkaukseen parhaiten soveltuvia ovat marjakuuset sekä tuijat. Havuaitaa leikataan muutaman vuoden kuluttua istutuksesta, jolloin yleensä latvat tasataan. Muuten havupuita ei tarvitse leikata.

Lehtipuille myös tehdään huoltoleikkausta, vaurioituneet ja kuolleet oksat pois. Toisiaan hankaavat oksat leikataan pois, sillä kun kuori on hankautunut irti, vaurioitumiskohdasta pääsevät sienitaudit versoon.

Köynnöksillämyös ylläpitoleikkaus on kuolleiden ja toisiaan hankaavien oksien poistoa. Kuitenkaan köynnöshortensia ja laikkuköynnös eivät pidä leikkaamisesta. Toiset köynnökset voidaan leikata alas asti kuten piippu- ja kelasköynnökset. Näin leikkaat puita ja pensaita

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_82369.jpg
Pikakompostorilla voit aloittaa kompostoinnin milloin tahansa!
Jätemaksut nousevat – kompostoimalla saat säästöä kotitalouksien jätemaksuihin. Biolan Pikakompostorin hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Tämä tarkoittaa, että voit aloittaa kompostoinnin vaikka joulun välipäivinä. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.
20157_43976.jpg
Sekaisin pionista
Istuta puutarhaan pioneja, jos haaveilet hurmaavasta kukinnasta ja valloittavasta tuoksustaTeksti Johanna Vireaho - Kuvat Sari TammikariArtikkeli julkaistu aiemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisnumerossa 13.3.2014.
202111_73580.jpg
Mikä avokadoa riivaa?
Lukija kysyy: "Olen kasvatellut useamman vuoden avokadoa ja se onkin jo puolitoistametrinen puuntaimi, mutta nyt se taitaa valitettavasti kuolla. Aikaisemman kasvun puoleen väitän, että vettä, valoa ja lannoitetta pitäisi olla sopivasti, mutta siitä huolimatta lehdet kuivuvat, käpristyvät ja kuolevat oksa kerrallaan.Oireet alkoivat sen jälkeen kun vaihdon tuon kesällä suurempaan ruukkuun. Laitoin kyllä kiviä pohjalle. Veikkaan, että mullan mukana tuli öttiäisiä. Öttiäiset ovat vaaleita ja alle puolen millin mittaisia ja niitä on lehtien pinnoilla harvakseltaan. Suihkuttelin kasvia ensin mäntysuopaliuoksella ja sittemmin huonekasvi Raidilla, mutta aina tulevat takaisin.Mitähän ne ovat ja miten niistä pääsisi eroon? Vai teenkö jotain muuta väärin ja öttiäiset ovat vaan sattumalta paikalla?"
20235_81944.jpg
Alppiruusun leikkaus? Asiantuntija vastaa
Omakotitalon oven pielessä oleva rhodo on kasvanut melko korkeaksi (3 m), muttaa alaoksia on vähän. Se on noin 15 vuotta vanha. En oikein haluaisi sitä leikata alas. Korkeus ei haittaa, mutta jos alaoksia saisi siihen jollain konstilla enemmän. Kasvi on talon koillispuolella.
20223_77395.jpg
Perennat puutarhassa - perennaryhmien suunnittelu ei ole vaikeaa
Monivuotiset ruohovartiset kasvit eli perennat muodostavat puutarhan perustan. Perennoiden suosio perustuu loisteliaaseen, usein pitkään jatkuvaan kukintaan. Useimmiten niillä lisätäänkin pihaan kauneutta, värikkyyttä ja viihtyisyyttä, mutta ne voivat toimia myös tilanjakajina, rajapintojen häivyttäjinä, maanpinnan peitteinä sekä kasvualustan sitojina.
20129_32047.jpg
Elokuun kaunein kukka
Elokuun äänestys sai galluplaskurin suorastaan kilisemään! Lienevätkö kaikki kotipuutarhurit nyt paremmin kotikoneen äärellä, kun ulkona sataa ja vihmoo syksyinen tuuli. Vai löytyisikös kenties useammalta tilaa parille uudelle omenapuulle? Elokuun kauneimman kukan äänestyksessähän arvotaan kaikkien vastanneiden kesken via Gardenin Keittiöpuutarha -valikoimaan kuuluva omenapuu-paketti. Itse asiassa onnetar on jo ojentanut auttavan kätensä ja poiminut voittajan joukoistanne...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton