• Etusivu
  • Rakentaminen

Hajuton ja haitaton kierrätys

Suunnittele yksilöllinen kierrätystapasi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.01.2024
20225_78170.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Jätekaapin astiat on täynnä haisevia purkkeja ja puolitäysiä roskapusseja. Maitokartongit löyhkäävät tiskipöydällä ja yksi roskapusseista on vuotanut pahanhajuista nestettä roskastian pohjalle. Pantilliset ja pantittomat kaljatölkit ovat erottamattomina yhteistuumin keränneet kärpäsiä viime viikon perjantaista saakka ja yhdessä tölkissä taitaa olla tupakantumppeja sisällä. Biojätepussi on olemassa, mutta se on unohtunut muiden roskien alle.

Tällainen kaoottisuus on saavutettavissa nopeasti, jos roskien lajitteluun ja säilyttämiseen ei käytä lainkaan aikaa tai vaivaa. Ja tämän kaoottisuuden siivoamiseen aikaa ja vaivaa vasta meneekin.

Erilainen tapa kierrättää

Kierrättäminen on helppoa, kun siihen pääsee alkuun ja se on suunniteltu itselle järkeväksi. Jokaisella meistä on yksilöllinen arki, tavat ja tarpeet. Pirkko kuorii aina itse sipulit ja porkkanat, siinä missä Markku ostaa samat tuotteet valmiiksi kuutioituna pakastepusseissa. Pirkolle kertyy iso määrä metallisia tonnikalapurkkeja, Markulle lasisia oliivipurkkeja. Pirkon taloyhtiön pihassa on kierrätysastiat biojätteelle, muoville, pahville ja sekajätteelle. Markun pihassa on ainoastaan sekajäteastia, muut kierrätyspisteet löytyvät kauempana olevan kaupan pihasta. Tässä on muutama esimerkki siitä, miksi Pirkolla ja Markulla on erilaiset tavat kierrättää.

Ohje

Ohje

Lue lisää jätelaista ja kierrättämisestä

Käytännöllisyys helpottaa kierrätystä

Lajitteluastioita kannattaa olla vähintään kolme, ja ne kannattaa merkitä selkeästi vieraiden varalle. Jos taloudessa on tai vierailee usein lapsia, voi jäteastiat merkitä myös kuvilla. Seuraa, mitä jätteitä omassa taloudessasi kertyy eniten.

Kodin kierrätyspisteen ei tarvitse aina olla keittiössä. Mikä tahansa lipasto, kaappi tai nurkka muuttuu helposti käteväksi kierrätyspisteeksi. Voit myös jakaa kierrätysastiat sen mukaan, missä huoneessa niille on eniten käyttöä, esimerkiksi paperikeräys työhuoneessa.

Kierrätysastioiden ei tarvitse olla isoja ja kalliita, riittää että ne ovat käytännöllisiä. Jos pihasi tilat sen sallivat, voit rakentaa kierrätysmuoville ja pahville laatikot esimerkiksi terassin tekemisestä jääneistä hukkalaudoista.

Tee oma kierrätyslaatikko pihalle jätelaudoista.
Tee oma kierrätyslaatikko pihalle jätelaudoista.

Vähennä hajuhaittoja

Puhdista pullot ja purkit ennen kuin laitat ne kierrätysastioihin. Palautettavat tölkit sekä esimerkiksi maito- ja jogurttipurkit kannattaa huuhdella heti niiden tyhjennyttyä. Myös kierrätysmuovin tulisi olla puhdasta muovia.

Biojätteet voivat haista ja houkutella paikalle epätoivottuja vieraita, kuten kärpäsiä tai tuholaiseläimiä. Biojäteastiaa kannattaa siksi tyhjentää usein. Ruoantähteistä irtoava neste kannattaa valuttaa viemäriin ennen jäteastiaan heittämistä. Hajuhaittoja vähentää hengittävä ja kosteutta imevä pakkaus. Esimerkiksi jauho- tai sokeripussit, kartonkiset muropaketit, kirjekuoret tai sanomalehdestä taitellut pussit ovat hyviä biojätteen säilyttämiseen. Kompostoituvien pussien pohjalle voi silputa kananmunakennon imemään kosteutta.

Tutustu hiilisuodattimella varustettuun BioProffa Biojäteastiaan, jota voit säilyttää vaikka keittiön pöydällä.

Jos ulkoroskiksille ei ole pitkä matka ja kierrätysastiat ovat kevyitä, voit heittää roskat suoraan astioihin ja tyhjentää ne suoraan isompiin roskiksiin. Likaisempien tai pidemmälle vietävien roskien säilyttämiseen ja kuljettamiseen kannattaa käyttää muovipusseja, sillä paperipussit repeilevät ja vuotavat helposti.

Vaaralliset jätteet

Vaaralliset jätteet, eli ongelmajätteet voivat väärin lajiteltuna aiheuttaa merkittävää haittaa terveydelle tai ympäristölle. Kaikki varoitusmerkillä merkityt tuotteet ovat ongelmajätettä. Kaikkien maalien, liimojen, lakkojen, desinfiointiaineiden ja puhdistusaineiden ym. kanssa tulee olla tarkkana.

Lääkkeet, neulat ja ruiskut tulisi aina palauttaa apteekkiin.

Julkisten tilojen kierrätyspisteiltä löytyy keräysastiat energiansäästölampuille ja loisteputkille. Paristojen ja akkujen navat tulee teipata ennen viemistä niille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Elektroniikkaa kierrättäessä voit selvittää oman paikkakuntasi elektroniikkakeräyspisteet netistä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202311_74084.jpg
Jätteettömämmän joulun ABC
Jätehuollon lajitteluasemalle tuodaan etenkin joulun ja uudenvuoden molemmin puolin usein vielä täysin käyttökelpoista tavaraa; huonekaluja, leluja, vaatteita, kodintekstiiliä ja niin edelleen. Lue vinkkilista jätteettömämpään jouluun.
20066_214.jpg
Rikkaruohojen torjunta
Nyt ne jo nousevat, nokkoset, vuohenputket, juolavehnät… - miten rikkaruohoista pääsee eroon?Rikkaruohot saattavat pian vallata tilan toisilta kasveilta, joten niistä täytyy tarpeen vaatiessa hankkiutua eroon. Kitkeminen on rankka, mutta tehokas tapa. Pienemmällä pihalla mullat voi seuloa talikon kanssa käsin ja kerätä tarkkaan pois kaikki juolavehnän ja muiden monivuotisten rikkaruohojen juuret. Rikkakasvien valtaaman alueen voi myös tukahduttaa puhtaaksi kaikesta vihreästä asettamalla kesän ajaksi paksun, valoa läpäisemättömän katteen peitoksi haluttuihin kohtiin.
202010_60351.jpg
Viemmekö hautausmaalle ongelmajätettä?
Kesäkukkien loiston hiipuessa ja syksyn kylmien tuulien tuivertaessa monet meistä poikkeavat hautausmaalla taimikassin kera. Kesäkukkien tilalle vaihdetaan viileyttä kestäviä ja jopa talven edustavina säilyviä kasveja - ja hautojen edustoja koristellaan havuin ja seppelein.Kukkien, kasvien ja seppeleiden vienti haudalle on kaunis tapa muistaa joukostamme poistuneita läheisiä. Lähestyvät juhlapyhät, kuten vainajien muistopäivä, adventti, itsenäisyyspäivä ja joulu ovatkin kesän ohella hautausmailla kukkien kulta-aikaa.
20238_82908.jpg
Viikon kysymys: Miten parsapenkin kunnostus kannattaa aloittaa?
Minun parsapenkkini on monta vuotta vanha, haluaisin kunnostaa sen. Mistä aloitan kun vielä on kasvukausi? Katkaisenko versot vai nostanko koko parsan juurineen ylös ja muokkaan/vaihdan maan uuteen? Löydän vain taimien istutuksesta ohjeita.
20237_82483.jpg
Jasmike (Philadelphus)
Jasmikkeet (Philadelphus) ovat kasvisuku, johon kuuluu noin 60 lajia 1–6 m korkeita pensaita. Monia näistä pensaista viljellään koristekasveina. Korkeahkot jasmikkeet soveltuvat niin yksittäiskasveiksi, suojapensaiksi kuin aidanteiksikin. Pohjois-Euroopassa tunnetuimpia ovat pihajasmike, hovijasmike ja puistojasmike.
20236_82278.jpg
Esittelyssä kiinanruusu
Kiinanruusu on tuuhea, pensasmainen, puutuvarunkoinen kasvi, jolla on kookkaat kukat sekä kauniin vihreät lehdet. Tätä Etelä-Euroopassa yleistä puutarhakasvia on kasvatettu Suomessa huonekasvina jo 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Kiinanruususta tunnetaan yli 400 lajiketta.Hibiscus-sukuun kuuluu noin 200 lajia, joista monet ovat subtrooppisissa ja trooppisissa maissa yleisiä puutarhakasveja. Aurinkoa rakastavasta kiinanruusu on suosittu ruukku- ja ulkokasvi ympäri maailmaa upeiden kukkiensa ansiosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton