• Etusivu
  • Hoitotyöt

Rikkaruohojen torjunta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.05.2021
20066_214.jpg

Nyt ne jo nousevat, nokkoset, vuohenputket, juolavehnät… - miten rikkaruohoista pääsee eroon?

Rikkaruohot saattavat pian vallata tilan toisilta kasveilta, joten niistä täytyy tarpeen vaatiessa hankkiutua eroon. Kitkeminen on rankka, mutta tehokas tapa. Pienemmällä pihalla mullat voi seuloa talikon kanssa käsin ja kerätä tarkkaan pois kaikki juolavehnän ja muiden monivuotisten rikkaruohojen juuret. Rikkakasvien valtaaman alueen voi myös tukahduttaa puhtaaksi kaikesta vihreästä asettamalla kesän ajaksi paksun, valoa läpäisemättömän katteen peitoksi haluttuihin kohtiin.

Maan jyrsimisellä voit torjua muun muassa voikukkaa, pujoa, nokkosta, hierakkaa, maitohorsmaa, rönsyleinikkiä ja vuohenputkea. Sen sijaan juolavehnä, rikkanenätti, peltovalvatti ja pelto-ohdake vain villiintyvät jyrsimisen pilkottua ja levitettyä niiden juurenkappaleita. Myös siementävien rikkakasvien kanssa on oltava tarkkana, sillä jyrsintä muokkaa siemenet maahan ja tarjoaa niille otolliset kasvuolosuhteet. Jyrsi siis vasta kitkemisen jälkeen.

Kivipolkujen, muurien ja laattojen rakoihin kasvaneet rikkakasvit voit myös liekittää. Nestekaasulla tuotettava lämpö ohjataan suuttimen avulla tuhottavaan kasvustoon. Maata ei tarvitse möyhentää, joten rikkakasvien mullassa olevat siemenet eivät nouse maan pinnalle. Paloturvallisuuden lisäksi on muistettava, että liekki voi vahingoittaa myös säästettäviä kasveja.

Kasvimaata perustavan kannattaa muistaa kesannointi. Kesannoitaessa maata muokataan rautaharavalla, kuokalla, heiluriharalla tai talikolla 3–4 kertaa kesän aikana. Tavoitteena on nostaa rikkakasvit maan pintaan kuivumaan. Mitä useammin rikkakasvi joutuu aloittamaan kasvun uudelleen, sitä varmemmin sen juurakossa oleva vararavinto kuluu loppuun ja lopulta kasvi kuolee. Kesannointiin voidaan yhdistää myös vihantalannoituskasvin kylvön.

Rikkakasveja ja muita hävitettäväksi tuomittuja kasveja voi torjua myös biologisesti hajoavilla, kasvipohjaisilla torjunta-aineilla. Ne eivät rasita ympäristöä eivätkä elollista luontoa, joten ne sopivat käytettäväksi myös pohjavesialueilla. Aineet vaikuttavat vihreiden kasvinosien kautta juuristoon, joten varo aineiden joutumista koristekasveille. Sopivia käyttökohteita ovat piha- ja puistokäytävät, kivi- ja betonilaattojen saumat sekä pensaiden ja puiden alustat. Luomuruiskutteita on markkinoilla monenmerkkisiä. Tehoaineita niissä ovat mm. pelargonihappo ja etikkahappo. Tutustu torjunta-aineiden käyttöohjeisiin, käyttörajoituksiin ja levityksen turvaohjeisiin tarkoin ennen tuotteen hankintaa myymälässä.

Hävitä puutarhasi sitkeimmät rikkakasvit ja sammalet - juurineen

Jos maa on hyvin rikkaruohottunutta ja halutaan päästä ongelmasta eroon nopeasti, niin tällöin on parasta vaihtaa pintamulta kokonaan. Jos uuden, rikkaruohottoman mullan päälle asentaa vielä saman tien siirtonurmikon, lopputuloksena on jokseenkin varmasti täydellinen samettinurmi vuosiksi.

Torju rikkakasvit ennalta

Kukkapenkki ja kasvimaa kannattaa kattaa varsinkin taimien ollessa pieniä. Katteet – esimerkiksi ruohosilppu kasvimaalle ja kevyt kuorikate perennoille – estävät siemenrikkakasvien taimettumisen ja samalla tasapainottavat maan kosteusolosuhteita.

Jos istutat paikalle pensaita, kata paljas maa 5–10 sentin kerroksella kuorikatetta tai koristekiviä. Kuorikatteen alle voit laittaa lisäksi kerroksen kosteaa sanomalehtipaperia, joka päästää kosteuden hyvin läpi ja torjuu osaltaan rikkaruohojen kasvua.

Toinen hyvä vaihtoehto on istuttaa pystykasvuisten pensaiden alustoille ja välialueille maanpeiteperennoja, jotka muodostavat nimensä mukaisesti tiiviin kasvuston ja tukahduttavat rikkaruohot alleen.

Huomio

Huomio

Rikkaruohoista pääsee siis eroon seuraavilla konsteilla:


1.

Kitke

, kitke,kitke...

2. Tukahduta kasvit peittämällä ne tiiviillä materiaalilla 1-2 kasvukauden ajan.

3. Muokkaa maa jyrsimellä (tehoaa voikukkaan, pujoon, nokkoseen, hierakkaan, maitohorsmaan, rönsyleinikkiin ja vuohenputkeen)

4. Liekitä laatta- ja muurisaumoista tunkevat rikkakasvit.

5. Kesannoi:
Muokkaa ja paranna maata, mutta älä viljele yhteen kesään mitään tai katkaise rikkakasvit kuoliaiksi toistuvasti, aina kun ovat 10 cm pitkiä.

6. Käytä torjunta-aineita:
Kemiallista rikkakasvien torjuntaa käytetään kotipuutarhassa yleensä vain nurmikolla ja hiekkateillä. Ruiskutuksessa on oltava tarkkana: se on tehtävä kasvin oikeassa kehitysasteessa. Aamu ja ilta ovat parhaat ajankohdat. Ennen sadetta ei kannata ruiskuttaa eikä myöskään liian kuumalla ilmalla, koska silloin pisarat kuivuvat pois liian nopeasti.

7. Suosi kateviljelyä:
Musta muovi tai suodatinkangas + sepeli/kuorikate/koristekivi katteena.

Rikkakasveja torjutaan, koska

  • ne vievät arvokasveilta ravinteita ja vettä
  • ne tukahduttavat ja pakottavat arvokasvit kasvamaan ruman muotoisiksi
  • ne rumentavat ympäristöä ja estävät pihan käyttöä.

Hankalien rikkakasvien kuten juolavehnän ja vuohenputken torjunta käy helposti ylivoimaiseksi. Niiden leviäminen pitää estää heti alkuunsa.

Yksivuotiset rikkakasvit pitää poistaa ennen kukinnan päättymistä, etteivät ne ehdi siementämään. Monivuotiset rikkakasvit täytyy puolestaan kitkeä juurineen, sillä ne leviävät juurillaan.

Istutusalustojen rikkaruohontorjunta
Kun arvokasvusto alkuvuosien aikana pidetään mulloksella, siitä tulee tasainen ja peittävä. Tuuheassa kasvustossa eivät rikkakasvit viihdy. Mulloksella pito vaatii ensimmäisinä vuosina 3-6 perkaus-kertaa/vuosi.
Työmenetelmä: haraus tai käsinperkaus.

Kukkaryhmien rikkaruohontorjunta
Perataan 4-5 kertaa vuodessa.

Sora-alueiden rikkaruohontorjunta
Käytävät ja sora-alueet harataan 2-3 kertaa vuodessa tai käsitellään rikkaruohojen torjunta-aineella.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81613.jpg
Stailaa piha ja parveke juhlaan: viritä vieraat juhlatunnelmaan jo portilla
Kevät! Jo pelkästään se on syy koota perhe ja ystävät yhteen. Mutta virallisemmatkin juhlat on ihanaa järjestää niin, että vierasjoukko voi levittäytyä pihalle, parvekkeelle tai patiolle.
20238_59486.jpg
Vehreä, kukkiva ja satoisa puutarha ensi kesänäkin - Ethän unohda syyslannoitusta?
Monivuotiset kasvit, perennat, pensaat, puut sekä nurmikko kaipaavat lannoitusta syksyllä. Erityisesti siitä hyötyvät marja- ja hedelmäkasvit. Syyslannoitus auttaa kasveja valmistautumaan talveen, lisää talvenkestävyyttä ja parantaa keväällä alkavan kasvukauden satoa ja kukintaa.Lannoitus on varmin tehdä elo-syyskuussa, kun kasvukautta on vielä jäljellä – marjapensaiden ja hedelmäpuiden osalta heti sadonkorjuun jälkeen. Näin kasvit ehtivät käyttää ravinteet hyödykseen. Syyslannoitteet sisältävät kaliumia ja fosforia. Typpilannoitteita ei käytetä syksyisin, sillä typpi huonontaa kasvien talvenkestävyyttä.
20_P_130639_1.jpg
Miten pensasmustikoita lannoitetaan?
Pensasmustikka on happaman maan kasvi ja toki hyötyy myös marjalannoksesta, se auttaa satoon. Mutta pensasmustikkaa ei missään nimessä kalkita. Eli esimerkiksi tyrniin verrattuna tämä on iso ero. Tyrni vaatii kalkkia, mutta pensasmustikalle sitä ei anneta.On olemassa myös havu-rodolannoitteita, jotka on tarkoitettu happaman maan kasveille, mutta itse mielelläni käyttäisin ainakin marjalannosta.Kuitenkin määräävämpää on se, että löytyy kaliumia ja fosforia, eli K:ta ja P:tä paljon. Ne ovat aineita, jotka auttavat nuppujen muodostumista, kukintaa ja myöskin marjasatoa. Eli kaliumin ja fosforin osuus pitää olla isompi ja marjalannoksessa näin on.
20236_71336.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea syötävää voi löytyä omasta pihasta?
Kun astut ovesta pihalle seuraavan kerran ja katsot pihaasi huokaillen, kuinka taas ovat rikkaruohot ja erilaiset luonnonkasvit villinneet kauniin pihasi, muista tämä: "Pihasta löytyy paljon syötävää." Monia luonnonkasveja voi syödä, käyttää mausteena ja muun muassa laittaa erilaisiin juomiin. Kuinka usein olet käyttänyt esimerkiksi voikukkaa erilaisissa salaateissa?
20065_52.jpg
Laiskan pelto
Laiskan peltoRyytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5-10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.Viljelyn aloittaminen esim. vuosikausia 'paketissa' olleella peltopalstalla, jossa kasvaa miehen korkuista mesiangervoa ja nokkosta, juolavehnää, leskenlehteä ja niittyleinikkiä, voi tuntua mahdottomalta haasteelta rikkaruohojen takia. Se kuitenkin onnistua varsin vaivattomasti, kun on laiskan antamat ohjeet:
20238_73393.jpg
Allergiaa aiheuttavia huonekasveja
Huonekasvit luovat kotiin vehreyttä ja vaikuttavat yleensä positiivisesti ympäristöönsä. Useat huonekasvit vapauttavat happea ja puhdistavat ilmaa erilaisista epäpuhtauksista, jopa myrkyistä. Niillä on kuitenkin myös omat haittapuolensa: siitepöly, itiöt ja voimakkaat tuoksut voivat tehdä olon tukalaksi. Jotkut kasveista voivat aiheuttaa myös ihottumaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton