• Etusivu
  • Hoitotyöt

Haravointi syksyllä ‒ pakollinen paha vai hyödyksi puutarhalle?

Tiina Painokallio
Päivitetty 11.09.2024
20239_83144.jpg

Moni kokee haravoinnin olevan vain jokavuotinen pakollinen paha. (Kuva: Adobe Stock)

Pihassa riittää neliöitä ja koko alueen haravointi on melkoinen urakka. Kuinka tärkeää on haravoida syksyn lehdet maasta? Olisiko vallan mahdoton ajatus jättää työ tekemättä?

Haravoinnin tarpeellisuus riippuu maassa olevan lehtimassan paksuudesta ja laadusta. Isojen lehtien, kuten vaahteran lehtien, alle jäävä kasvusto altistuu taudeille sekä tuholaisille ja isot lehdet maatuvatkin hitaasti haitaten kasvien juuriston ilmansaantia pitkään keväällä. Lehtien maatumista hidastavat myös kalkitus ja tuhkan levitys; ne tekevät kasvimassasta liian emäksistä lahottajabakteereille. Näistä syistä isompien lehtien haravointi pois on perusteltua.

Haravointijäte

Haravoinnilla kertyvä kasvijäte kannattaa kompostoida tai käyttää maanparannusaineena kasvimaalla – lehdillä voi myös suojata arempien kasvien juurialueita. Lehtikariketta voi lisätä kaikkien kasvien suojaksi.

Esimerkiksi melko pintajuuriset alppiruusut hyötyvät paksusta neulaspeitosta juurialueellaan; se lämmittää ja suojaa mukavasti talven pakkasissa. Paksu neulaskarike lisää kuitenkin maatuessaan maan happamuutta, joten se sopii vain happaman maan kasveille.

Keväällä maata suojaava kasvimassa kuitenkin hidastaa sen sulamista, mikä on otettava etenkin ikivihreiden kasvien kohdalla huomioon. Kastelu nopeuttaa maatumista, maan sulamista ja ikivihreiden kasvien kasvuunlähtöjä.

Pienemmistä puunlehdistä ei kuitenkaan kannata huolta kantaa, sillä syksyn viimeiset nurmikonleikkuut silppuavat ne mukavaksi maanparannusaineeksi. Pienen leikkuujätekerroksen lailla lehtisilpusta on vain hyötyä nurmikolle; se lisää kimmoisuutta ja kulutuksenkestävyyttä, luovuttaa ravinteita, tasoittaa maan lämpötilojen vaihteluita, estää rikkakasvien leviämistä ja parantaa kasvualustan rakennetta lisäämällä maan pieneliötoimintaa.

Haravoida vai eikö haravoida?

Pihaa ei siis ole pakko haravoida syksyllä kokonaan, vaan työn voi tehdä oman harkinnan mukaan. Isommat lehdet voi haravoida ja hyödyntää kompostissa, kasvien suojana tai kasvimaan parannusaineena ja pienemmät voi silputa ruohonleikkurilla maanparannusaineeksi. Lehtien käsittelyssä voi hyödyntää useita eri tapoja tilanteesta riippuen.

<p data-block-key="vpvfs">Syksyllä ei ole pakko haravoida pihaa kokonaan.</p>
Syksyllä ei ole pakko haravoida pihaa kokonaan.

Haravointi auttaa erityisesti, jos nurmikko on tiivis tai heikossa kunnossa, koska se voi parantaa ilmankiertoa ja elvyttää nurmikon juuria. Liian tiivis ja hieman huonokuntoinen nurmikko kuitenkin myös hyötyy haravoinnista, sillä se parantaa juuriston ilmankiertoa rikkomalla pintamaata. Toisaalta, pienempien lehtien silppuaminen ruohonleikkurilla on erinomainen tapa palauttaa ravinteita maahan, jolloin ne toimivat maanparannusaineena.

Lopulta päätös haravoida tai olla haravoimatta riippuu siitä, minkälaisen nurmikon ja puutarhan haluat.

Hoitotyöt
jätehuolto
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Piirretty lehtikompostori
Tee se Itse - Lehtikompostori
Hyvän kompostikehikon tulee olla riittävän suuri; mitoiltaan siis vähintään metri kertaa metri, mielellään vähän enemmän. Pienempi komposti kuivuu eikä lämpene. Sen tulee olla myös helposti tyhjennettävä - ja sijaita sopivassa paikassa!
20203_63387.jpg
Luo kestävät polut omaan upeaan unelmiesi puutarhaan
Vielä väriloistossaan kylpevä puutarha saa monet käynnistämään pihan ja puutarhan uudistustöiden suunnittelun. Mikä ilahduttaisi puutarhassa ensi kesänä? Keraamiset pihatiilet soveltuvat piha-alueiden moniin eri rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin.
20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa ja kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
20232_69034.jpg
Ruusut viihtyvät aurinkoisessa paikassa
Menestyäkseen ruusut tarvitsevat aurinkoisen kasvupaikan ja runsasmultaisen kasvualustan. Kasvualustan paksuuden tulisi olla 40–60 cm. Hyvin ravinteita pidättävä multamaa sopii ruusuille sellaisenaan, mutta usein kasvupaikan maahan lisätään maanparannusaineita. Maan multavuutta lisätään sekoittamalla siihen eloperäisiä maanparannusaineita. Koska ruusu viihtyy pH-alueella 6–6.5, maa kalkitaan kasvuston perustamisvaiheessa.
20229_79658.jpg
Puolukka (Vaccinium vitis-idaea)
Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on puolukoiden sukuun (Vaccinium) ja kanervakasvien heimoon kuuluva, 10 – 40 cm korkea, ainavihanta varpu. Puolukka kasvaa laajalla alueella pohjoista pallonpuoliskoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton