Hedelmäpuista kysyttyä
(Kuva: Shutterstock)
Millainen omenapuu tulisi hankkia? Koska voisi omenapuun siirtää? Pitäisikö luumupuuta leikata? Puutarha.netin asiantuntijat vastasivat muiden muassa näihin kysymyksiin.*
Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi. Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.
* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
1. Uusi omenapuu
Uuden omenapuun istutuksesta pyytäisin neuvoa: minkälainen puu olisi paras ja miten istutus pitäisi tehdä?anjis
– Omenapuun, kuten kaikkien muidenkin puuvartisten kasvien valinnassa on huomioitava asuinpaikan kasvuvyöhyke. Toiseksi on mietittävä tulevan paikan kasvuolosuhteita; onko paikka riittävän lämmin ja valoisa kypsyttämään myös talvilajikkeet? Onko lähellä pölyttäviä lajikkeita, vai pitäisikö varmistaa pölytys useammalla lajikkeella/perheomenapuulla/itsepölyttävällä lajikkeella? Näiden seikkojen lisäksi omenapuun valintaan vaikuttavat omat makumieltymykset ja sadon käyttötarkoitus. Pidätkö enemmän happamasta vai kirpeän raikkaasta? Syötkö omenat suoraan puusta vai teetkö niistä hilloa, mehua tms.? Lajikkeen valittuasi osta terveen näköinen taimi, jossa hyvät oksakulmat (ei kilpalatvaa tms.).
Omenapuun istuttamisessa on muistettava muutama asia: kastele taimi hyvin ennen istutusta, tee riittävän iso istutuskuoppa (paranna kasvualustaa uudella, ravinteikkaalla mullalla), istuta entiseen syvyyteensä (hieman kumpuun), tue tarvittaessa. Tiivistä taimi reilusti kastelemalla ja lisää kasvualustaa. Istutus kannattaa tehdä pienelle kummulle, jotta vesi ei jää makaamaan taimen juurelle. Huolehdi taimen kastelusta ensimmäisen kasvukauden ajan, muista suojata taimi talveksi ja tee keväisin kasvatusleikkaukset.
Lue lisää:
2. Omenapuun siirtäminen
Milloin on sopiva aika siirtää omenapuita? Ja onko jotain mitä pitää huomioida kun niitä siirtää?Cassu
– Lepotilan aikana voit huoletta siirtää mitä tahansa kasveja toiseen kasvupaikkaan. Yritä siirtää taimi varovasti, kasvustoa ja juurakkoa mahdollisimman vähän vaurioittaen. Nyrkkisääntönä siirtämisessä kannattaa muistaa, että juuripaakun tulisi olla latvuksen levyinen. Mikäli pensaiden juuristoa joutuu pienentämään, niin kasvustoa tulee pienentää vastaavasti. Puiden latvuksia ei leikata, vaan juurakko tulisi saada siirrettyä kokonaisena. Kookkaammat kasvit tulee siirtää kaivinkoneen avulla. Muista perustaa myös uusi kasvupaikka huolella.
3. Vanhan luumupuun leikkaus
Miten pitää leikata 12 vuotta vanha luumupuu? Puu on noin 6 m korkea ja kaikki oksat ylöspäin suuntautuneet.luumu
– Luumun leikkaustarve on yleensä melko vähäistä, eikä se tarvitse säännöllistä leikkaamista. Tarpeen vaatiessa luumua voi säästeliäästi leikata varhain kevättalvella (helmi-/maaliskuussa) tai elo-syyskuussa. Keväällä puu vuotaa runsaasti mahlaa, joten kevätleikkausta ei tämän vuoksi suositella.
Ilmeisesti luumupuunne on kasvanut hyvin voimakkaasti ja pitkin versoin. Voitte varovasti harventaa kasvustoa ja lyhentää pitkiä vuosikasvuja – vaikka vuosittain.
4. Kirsikkapuu
Millaiseen ympäristöön voi istuttaa kirsikkapuun? Tarvitseeko paljon tilaa ympärille? Entä valoa? Menestyykö se, jos muut isommat puut varjostavat vieressä?Kirsikka
– Kirsikkapuu istutetaan aurinkoiselle, tuulensuojaiselle paikalle. Taimet tulee istuttaa 4–5 metrin välein, jotta latvukset saavat riittävästi tilaa ja valoa. Varjoisa kasvupaikka heikentää niin kukintaa, satoa kuin puun kasvamistakin.
5. Kirsikkapuun ja aronia-aidan leikkaus
Vieläkö ehtii leikata kirsikan ja aronia-pensasaidan?
– Kirsikkapuita leikataan vähän, jos lainkaan. Koska ne vuotavat luumupuiden tavoin runsaasti mahlaa keväällä, leikkaus tehdään varhain kevättalvella (helmi-maaliskuussa) tai elokuussa. Jos kevät on hieman etuajassa, niin kirsikankin leikkauksen suhteen tulee olla melko varovainen.
Aronian suhteen ei mitään hätää ole, vaan voit rauhassa leikata sitä kasvun käynnistymiseen saakka.
6. Omenapuu kesäkotiin
Haluaisin istuttaa omenapuita kesäkotini piha-alueelle. Vietän siellä vain harvoin aikaa ja piha pääsee aina välillä heinittymäänkin. Onko mitään keinoja suojata omenapuut siten, etteivät jänikset tai myyrät syö kuorta ja juuria? Ja onko vielä muita "tuholaisia", jotka varsinkin näin etäpuutarhurin tulisi ottaa huomioon? Olisiko joku omenalajike muita kestävämpi tuholaisten suhteen?omenaan
– Omenapuut menestyvät melko vähäiselläkin hoidolla. Ensimmäisinä vuosina taimen juurialue tulisi kuitenkin pitää mahdollisimman rikkaruohottomana; kata juurialue vaikka suodatinkankaalla ja hakkeella/soralla tms. niin heinät ja rikkakasvit eivät valtaa alaa. Eläimiä vastaan taimi kannattaa suojata runkospiraalilla sekä verkolla (riittävän korkea ja halkaisijaltaan sopiva, jotta suojaa myös versojen päät). Verkkoa voi pitää myös kasvukauden aikana, niin se on suojassa aina mökin ollessa tyhjä.
Toki jotkut lajikkeet ovat alttiimpia taudeille ja tuholaisille, mutta periaatteessa ne voivat iskeä mihin tahansa lajikkeeseen. Tärkeintä on pitää myös mökkipihan omenapuu hyvinvoivana ja sen latvus riittävän avoimena, jotta ilma ja valo pääsevät myös latvuksen sisälle. Muista siis säännölliset kasvatus- ja hoitoleikkaukset. Hyvinvoiva puu kestää ja tuottaa satoa.
Lisää kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi.
Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta.
Ohje
Lisää tietoa puutarhan kasveista ja hoitotöistä
Lisää kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi.
Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta.