• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Voiko hopeakuusta leikata?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 26.03.2025
202210_79864.jpg

Pallohopeakuusi (Picea pungens 'Glauca Globosa') (Kuva: Shutterstock)

Istutin hopeakuusen taimen viime kesänä ajatuksella, että en anna sen kasvaa monta metriä korkeaksi. Voinko siis napsia uudesta kasvusta vähän pois jo nyt puun ollessa pieni, ja latvan katkaisen, kun kuusi on mielestän sopivan korkuinen. Tarkoitus siis saada tuuhea ja matala puu. Onnistuuko tällä menetelmällä?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kun kuusen kokoa halutaan hillitä, kannattaa toimia juuri niin kuin kuvailet. Vuosikasvujen lyhentäminen on hyvä aloitettaa jo nyt, kun taimi on vielä pieni. Kun latvotaan joka vuosi, pysyy puun kasvutapa tasaisena ja kauniina. Vuosikasvujen lyhentäminen tuuhettaa puuta ja hidastaa sen pituus- ja leveyskasvua. Mitä lyhyemmäksi vuosikasvua typistät, sitä hitaammin puu kasvaa kokoa ja sitä tiheämäksi muodostuu sen oksisto.

Kun latva katkaistaan puun lähestyessä toivottua maksimikorkeutta, on erityisen tärkeää latvoa vuosikasvuja joka vuosi. Jos se unohtuu, tulee puuhun ikään kuin taitekohta, sillä se hakee mieluusti uutta latvaa. Latvan katkaisun ja säännöllisen latvomisen myötä puun latva pyöristyy eli sen muoto siltäkin osin hieman muuttuu.

Latvominen on tehtävä viimeistään varhaiskeväällä ennen uuden kasvun alkua, kovien pakkasten mentyä ohi. Käypä aika latvomiselle on kesälläkin, kun uusi vuosikasvu on saavuttanut pituutensa, mutta ei ole vielä puutunut. Koska kasvukautta on tuossa vaiheessa vielä runsaasti jäljellä, oksat ehtivät muodostaa kesän kuluessa uuden kasvusilmun latvottujen oksien päihin. Keväällä leikattaessa silmut muodostuvat ensin, ennen kuin kasvu voi alkaa.

Myös syksyllä voi leikata. Puun kannalta ei ole suurta eroa, leikataanko keväällä vai syksyllä, mutta kesäleikkaus antaa puulle mahdollisuuden kasvuun jo varhain keväällä.

Kuusen leikkaamisessa on muistettava kaksi tärkeää asiaa:

  1. Viimeistä vuosikasvua on jätettävä aina vähän jäjjelle, sillä uusi kasvusilmu muodostuu siihen. Liian syvältä leikattaessa silmut muuodostuvat huonosti, jos lainkaan.
  2. Kesällä leikattaessa ei saa leikata hellekaudella, sillä puu ottaa sen raskaasti ja stressaantuessaan ruskettaa runsaasti neulasia.
20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
202211_80077.jpg
Mikä kuvassa oleva kasvi on? Asiantuntija vastaa
Ulko-oveni vieressä olevasta pensaasta on alkanut viime kesänä ja nyt jälleen kasvamaan putkimaista kasvia. En ole varma, onko kyseessä vaaraton koiranputki vai mahdollisesti jopa myrkkykeiso (lehdet näyttävät jotenkin samanlaisilta).
202211_80195.jpg
Herukkapensaiden tuholaisten häätö? Asiantuntija vastaa
Olen aloitteleva hyötypuutarhan hoidossa. Istutin tänä kesänä puna-, musta- ja viherherukkapensaaat sekä pensasmustikoita. Punaherukkapensaaseen ilmestyi vihreitä toukkia, jotka söivät lehtiä. Poistin lehdet, joissa näin toukkia. Seuraavaksi ilmestyi kaikkiin herukoihin ilmeisesti jotain kirvoja. Oksien päissä lehdet käpertyivät ja niissä näkyi pienenpieniä nyppyjä, joiden oletan olevan kirvoja tms., koska pensaisiin tulvahti muurahaisarmeija kiipeilemään pitkin varsia. Leikkasin pois kaikki ne oksat, joissa oli näitä kirvaryppäitä. Olenkohan toiminut oikein? Voiko mitenkään ennaltaehkäistä tuholaisia tulevana keväänä? Pitäisikö herukat ruiskuttaa ennen marjojen tuloa?
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?
20236_82125.jpg
Mongolianvaahteran latvassa lehdet eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Istutimme pari viikkoa sitten pihallemme kaksi mongolianvaatera. Korkeus reilu kaksi metriä. Toisessa latvuksen lehdet eivät ole kasvanut täyteen mittaan ja niitä on myös paljon vähemmän kuin puun alaosassa. Muutama lehden aluista vaikuttaa kuihtuneilta, mutta eivät kaikki. Mistähän se voi johtua? Toiseen puuhun lehdet on kasvaneet tasaisesti ja puut ovat reilun parin metrin päässä toisistaan.
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton