• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Voiko hopeakuusta leikata?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 26.03.2025
202210_79864.jpg

Pallohopeakuusi (Picea pungens 'Glauca Globosa') (Kuva: Shutterstock)

Istutin hopeakuusen taimen viime kesänä ajatuksella, että en anna sen kasvaa monta metriä korkeaksi. Voinko siis napsia uudesta kasvusta vähän pois jo nyt puun ollessa pieni, ja latvan katkaisen, kun kuusi on mielestän sopivan korkuinen. Tarkoitus siis saada tuuhea ja matala puu. Onnistuuko tällä menetelmällä?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kun kuusen kokoa halutaan hillitä, kannattaa toimia juuri niin kuin kuvailet. Vuosikasvujen lyhentäminen on hyvä aloitettaa jo nyt, kun taimi on vielä pieni. Kun latvotaan joka vuosi, pysyy puun kasvutapa tasaisena ja kauniina. Vuosikasvujen lyhentäminen tuuhettaa puuta ja hidastaa sen pituus- ja leveyskasvua. Mitä lyhyemmäksi vuosikasvua typistät, sitä hitaammin puu kasvaa kokoa ja sitä tiheämäksi muodostuu sen oksisto.

Kun latva katkaistaan puun lähestyessä toivottua maksimikorkeutta, on erityisen tärkeää latvoa vuosikasvuja joka vuosi. Jos se unohtuu, tulee puuhun ikään kuin taitekohta, sillä se hakee mieluusti uutta latvaa. Latvan katkaisun ja säännöllisen latvomisen myötä puun latva pyöristyy eli sen muoto siltäkin osin hieman muuttuu.

Latvominen on tehtävä viimeistään varhaiskeväällä ennen uuden kasvun alkua, kovien pakkasten mentyä ohi. Käypä aika latvomiselle on kesälläkin, kun uusi vuosikasvu on saavuttanut pituutensa, mutta ei ole vielä puutunut. Koska kasvukautta on tuossa vaiheessa vielä runsaasti jäljellä, oksat ehtivät muodostaa kesän kuluessa uuden kasvusilmun latvottujen oksien päihin. Keväällä leikattaessa silmut muodostuvat ensin, ennen kuin kasvu voi alkaa.

Myös syksyllä voi leikata. Puun kannalta ei ole suurta eroa, leikataanko keväällä vai syksyllä, mutta kesäleikkaus antaa puulle mahdollisuuden kasvuun jo varhain keväällä.

Kuusen leikkaamisessa on muistettava kaksi tärkeää asiaa:

  1. Viimeistä vuosikasvua on jätettävä aina vähän jäjjelle, sillä uusi kasvusilmu muodostuu siihen. Liian syvältä leikattaessa silmut muuodostuvat huonosti, jos lainkaan.
  2. Kesällä leikattaessa ei saa leikata hellekaudella, sillä puu ottaa sen raskaasti ja stressaantuessaan ruskettaa runsaasti neulasia.
20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
202211_80094.jpg
Kuinka nuoren omenapuun voi leikata? Asiantuntija vastaa
Istutin viime kesänä pienen perheomenapuun taimen. Puu on todella epäsuhta oksiltaan ja kysymys kuuluukin, kuinka minun kannattaa leikata se/ kuinka rankalla kädellä ensi keväänä?
20219_72787.jpg
Asiantuntija vastaa: Minkä niminen kukka tämä on?
Mikä kukkalajike? Onko perenna, joka kestää talvipakkasia ulkona kukkapenkissä? Hoito-ohjeet? Taimi on ostettu keväällä 2021 Heinolan torilta.
20224_77651.jpg
Ruoppausmassan kattaminen mökkirannassa - pengerrys, millä ja miten? Asiantuntija vastaa
Mitä suosittelisitte laittamaan rannalle nostetun ruoppausmassan päälle sen kattamiseksi? Ruoppausmassa on koostumukseltaan löysähköä mutaa ja osin kiinteämpää savea, pääosin kuitenkin hyvin löysää "velliä" ainakin vielä viime syksynä, todennäköisesti on hieman kiinteytynyt talven aikana.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton