• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hortensia (Hydrangea) hurmaa loppukesällä puutarhassa

Katso hoito-ohjeet ja lajikkeet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.06.2023
20236_82450.jpg

Syyshortensia 'Grandiflora' (Kuva: Adobe Stock)

Muhkeina, vaaleanpunaiseen vivahtavina kukkivat hortensiat hurmaavat loppukesällä niin kasvattajansa kuin ohi kulkevat ihmisetkin. Hortensiat ovat happamassa maassa viihtyviä, upeita ja näyttäviä koristepensaita. Myös köynnöshortensiat viehtättävät vahvalla kasvullaan ja kauniilla kukinnallaan.

Suomessa menestyvät hortensiat voidaan jakaa isohkoihin japaninhortensian lajikkeisiin ja tiheän pallomaisiin lajeihin. Vasta kesän kynnyksellä tanakoille oksille puhkeavat heleänvihreät lehdet. Varhaiset lajit ja matalat hortensiat kukkivat jo heinäkuussa, kun taas isompien lajikkeiden kukinta painottuu syksyyn. Suurissa kukinnoissa on pieniä heteet ja emin sisältäviä kukkia sekä isoja neuvottomia kukkia. Lehdistön syysväri on keltainen tai oranssi.

Japaninhortensian (Hydrangea paniculata) vanhin ja tunnetuin viljelymuoto 'Grandiflora' on saanut meillä nimen syyshortensiamyöhäisen kukintansa vuoksi. Lajike on niin yleinen, että kaikkia japaninhortensioita nimitetään usein syyshortensioiksi, vaikka moni lajike kukkiikin jo keskikesällä.

Heinäkuusta syyskuuhun kukkivat kuutamo- ja pallohortensia, lokakuulle jatkavat mustilan-, syys- ja tammihortensia. Hortensian kukinta kestää kauan; köynnös- ja jalohortensialla jopa kesäkuusta syyskuuhun saakka.

Katso hortensiat Kasvikortistossa

Kuutamohortensia 'Praecox' (Kuva: Adobe Stock)
Kuutamohortensia 'Praecox' (Kuva: Adobe Stock)

Hortensia lyhyesti:

Hortensiat ovat helppohoitoisia, kookkaita ja näyttäviä pensaita, jotka soveltuvat havukasviryhmään, pensasryhmiin ja myös yksittäin kasvaviksi. Hortensioilla on hyvin suuret ja näyttävät, kermanvalkoiset tai valkoiset kukat, jotka muuttuvat syksyn viiletessä punertaviksi. Hortensiat kukkivat loppukesällä ja myöhään syksyllä, kun monet muut pensaat ovat jo lakanneet kukkimasta. Kukinnot jäävät pensaaseen ja ovat kuihduttuaankin koristeellisia.

  • Koko: Noin kaksi metriä korkea ja leveä
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen ja tuulensuojainen
  • Maaperä: Multava, ravinteikas, lievästi hapan
  • Kastelutarve: Nuoret taimet tarvitsevat säännöllistä ja runsasta kastelua, mutta vanhemmat yksilöt vain erittäin kuivina aikoina. Kukinnan aikana vedentarve on suurin.
  • Ravinnetarve: Keväällä yleislannoitteella, elokuussa syyslannoitteella. Syyslannoite parantaa seuraavan vuoden kukintaa.
  • Leikkaus: Leikkaus lajin mukaisesti niin, että saman vuoden versoista kukkivien versot leikataan noin puolesta välistä poikki. Tällöin pensaasta kasvaa vahvaoksainen ja kukista tulee suuret. Edellisen vuoden versoilla kukkivia lajikkeita ei leikata ollenkaan, sillä muuten niiden kukinta menetetään.
  • Taimiväli: 90 cm.
Pallohortensia 'Annabelle' (Kuva: Adobe Stock)
Pallohortensia 'Annabelle' (Kuva: Adobe Stock)
Pallohortensia (Kuva: Puutarha.net)
Pallohortensia (Kuva: Puutarha.net)

Hortensian hoito ja leikkaus

Hortensiat kaihtavat paahdetta, mutta viihtyvät aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa, köynnöshortensia jopa varjoisessa. Ne ovat nopeakasvuisia ja kestäviä, kookkaita kasveja, joiden pääjuuret levittäytyvät laajalle alueelle. Kasvualusta saa olla hapanta, mutta erittäin ravinteikasta sekä humuspitoista ja tuoretta.

Hortensioita voi leikata ainakin kolmella eri tavalla. Voimakas leikkaus (vain pari silmua jätetään uuteen kasvuun) tuottaa isoimmat kukinnot, mutta niistä tulee usein liian painavat hortensian melko hennoille versoille. Raskaat kukinnot kaatuvat helposti maahan ja likaantuvat. Voimakkaasti leikkaamalla pensaat kasvavat reilun metrin korkuisiksi viiden vuoden aikana.

Keskivoimakas leikkaus, jossa versot lyhennetään noin puoleen, sopii useimmille hortensioille. Kevyt leikkaus (kuihtuneiden kukintojen leikkaus) jättää kukinnot pieniksi ja keveiksi, mutta aikaistaa kukinnan alkamista ja antaa pensaiden kasvaa täyteen mittaansa eli lähemmäs kolmea metriä.

Paras leikkausvoimakkuus riippuu lajikkeesta sekä sen kasvuolosuhteista. Sovita siis leikkausvoimakkuus oman yksilösi tarpeita ja omia halujasi vastaavaksi.

Syyshortensia punastuu ilmojen viiletessä. (Kuva: Puutarha.net)
Syyshortensia punastuu ilmojen viiletessä. (Kuva: Puutarha.net)

Lajikekuvauksia:

Hydrangea paniculata:

  • ’Mustila’Mustilanhortensia:
    FinE-lajike. Muistuttaa syyshortensiaa, mutta laitakukkia on kukinnossa vähemmän ja kukinta on aikaisempi. Pitsimäinen, pystyn kartiomainen kukinto. Vaatimaton kasvupaikan suhteen. Ei saa leikata. Korkeus n. 2 m. Kasvuvyöhyke: I-V
  • ’Praecox’Kuutamohortensia:
    Kukinto pienempi ja lyhyempi kuin syyshortensialla ja laitakukkien terälehdet pidemmät ja kapeammat. Kukkii heinä-syyskuussa. Roteva pensas, jota ei saa leikata. Korkeus n. 2 m. Kasvuvyöhyke: I-V
  • ’Grandiflora’ Syyshortensia:
    Pystykasvuinen, kaunis pensas. Kukat suurissa tertuissa, väriltään punertavan valkoisia. Kukkii elo-syyskuussa. Vaatii lämpimän kasvupaikan ja hapahkon, runsasravinteisen maan. Leikataan keväällä. Korkeus n. 1–2 m. I-III(IV)
Mustilanhortensia (Kuva: Puutarha.net)
Mustilanhortensia (Kuva: Puutarha.net)
  • 'Magic Fire' Syyshortensia:
    Upea suurikukkainen syyshortensia. Kukat ensin punertavanvalkoiset ja muuttuvat syksyä kohden tummanpunaisiksi. Voidaan leikata keväällä. Kasvuvyöhyke: I-III.
  • 'Phantom' Syyshortensia:
    Runsaskukkainen syyshortensia, jolla on valtavan suuret vaalean vihreät kukat heinäkuusta elokuuhun. Kasvaa noin 2,5 m korkeaksi. Voidaan leikata keväällä. Kasvuvyöhyke: I-III.
  • 'Prim White' Syyshortensia:
    Kauniskukkainen syyshortensia, joka kukkii hieman muita aikaisemmin, jo heinä-elokuussa. Kukat elegantit, sirot ja valkoiset. Kasvaa noin 2 m korkeaksi. Voidaan leikata keväällä. Kasvuvyöhyke: I-III.
  • 'Sundae Fraise' Syyshortensia:
    Runsaskukkainen ja palkittu syyshortensia. Suuret kukat ensin vaaleanpunertavan valkoiset ja muuttuvat syksyä kohden purppuranpunaisiksi. Kasvaa noin 1 m korkeaksi ja on kasvutavaltaan tiivis. Kukat säilyvät pitkään pensaassa kuihduttuaan ja ovat koristeellisia. Erinomainen myös leikkokukkana. Kukkii elo-syyskuussa. Voidaan leikata keväällä. Kasvuvyöhyke: I-III.
  • ’Limelight’ Syyshortensia:
    Runsaskukkainen syyshortensia, jolla on vaalean vihreät kukat heinäkuusta elokuuhun. Kasvaa noin 1,5-2,5 m korkeaksi. Voidaan leikata keväällä. Kasvuvyöhyke: 4-5.
  • ’Vanilla Fraise’ Syyshortensia:
    Runsaskukkainen syyshortensia. Suuret kukat ensin kermanvalkoiset ja muuttuvat syksyä kohden ruusunpunaisiksi. Kasvaa noin 1–3 m korkeaksi. Kukat säilyvät pitkään pensaassa kuihduttuaan ja ovat koristeellisia. Erinomainen myös leikkokukkana. Kukkii elo-syyskuussa. Voidaan leikata keväällä. Kasvuvyöhyke: I-III.
'Phantom' (Kuva: Adobe Stock)
'Phantom' (Kuva: Adobe Stock)
'Sundae Fraise' (Kuva: Adobe Stock)
'Sundae Fraise' (Kuva: Adobe Stock)
'Limelight' (Kuva: Adobe Stock)
'Limelight' (Kuva: Adobe Stock)
'Vanilla Fraise' (Kuva: Adobe Stock)
'Vanilla Fraise' (Kuva: Adobe Stock)
Hydrangea arborescens
  • ’Annabelle’ Pallohortensia:
    Näyttävä koristepensas. Kukkii heinä-elokuussa; kukat kerrannaisia, kellertävän valkoisia, suurissa puolipyöreissä kukinnoissa, joiden halkaisija voi olla jopa 20–30 cm. Voidaan leikata keväällä. Korkeus noin 1 m. Kasvuvyöhyke: I-II (III)
Hydrangea

Macrophylla-ryhmä

  • 'Endless Summer' Jalohortensia:
    Alkujaan ruukkukukkana kasvatettu jalohortensia. Kukkii heinäkuun puolivälistä syksyyn. Kasvualustasta riippuen pallomaiset kukat siniset (hapan maa) tai roosat (kalkittu maa). Kukkii vanhoilla ja uusilla versoilla. Kasvaa noin 50 cm kokoiseksi.
Jalohortensia 'Endless Summer' (Kuva: Adobe Stock)
Jalohortensia 'Endless Summer' (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton