• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huonekasvien lannoitus kasvukaudella

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.03.2023
20233_77298.jpg

Ruukkukasvien lannoitus aloitetaan taas keväällä. (Kuva: Shutterstock)

Lannoittaminen aloitetaan varovasti keväällä, kasvun alkaessa. Uudessa, juuri vaihdetussa mullassa elelevät kasvit eivät tarvitse lannoitusta ainakaan ensimmäiseen kuukauteen. Kasvun kiihtyessä ja nuppu- sekä kukintavaiheessa lannoitusta lisätään. Elokuussa lannoitusta jo vähennetään, syyskuussa se vähitellen lopetetaan. Eräät kasvit eivät edes pidä ravinteista, esimerkiksi kaktusten ja mehikasvien kasvu saattaa vääristyä liikalannoituksesta.

Lannoitteen valinta

Yleislannoitteet sopivat suurin piirtein kaikille kasveille. Jotkut lannoitteet on tehty nimenomaan viherkasveille, toiset taas auttavat kasvia kukkimaan runsaammin. Lisäksi kasvien ravinteidentarve vaihtelee erilaisten kasvuvaiheiden mukaan. Kiivaassa kasvuvaiheessa tarvitaan runsaasti typpeä (N), itämis- ja kukintavaiheessa taas fosforia (P) ja vastustuskyvyn parantamiseen kaliumia (K). Lisäksi fosfori kasvattaa kukintojen kokoa, kalium auttaa kasvattamaan tukevan varren ja muodostamaan terveitä kukintoja. Liiallinen typpi taas voi jopa viivästyttää kukintaa. Niinpä lannoitteen NPK-arvoja (pääravinteiden sisältöä) kannattaa ihan oikeasti tutkia.

Lannoitteet sisältävät yleensä riittävästi lisä- eli sivuravinteita, joita ovat kalsium (Ca), rikki (S) ja magnesium (Mg), sekä kasvien tarvitsemia erilaisia hivenaineita.

Merileväuutetta voidaan käyttää lannoituksen lisänä ja lepokauden kasvinhoitoaineena. Se kiihdyttää mullassa olevien hyödyllisten mikro-organismien toimintaa ja täten tehostaa kasvien ravinteidenottoa.

Tiesitkö?

Bokashointinestettä eli bokashoinnin yhteydessä syntyvää ravintorikasta fermentaationestettä voi käyttää laimennettuna puutarhan ja kukkien ravinteena tai laimentamattomana putkistojen puhdistusaineena. Ravinteena käytettäessä laimennussuhde on 1:200–1:1000. Neste on hyvä käyttää muutaman päivän aikana, jolloin se on tehokkaimmillaan.

Lue lisää bokashoinnista:
Mitä on bokashointi >>
15 kysymystä ja vastausta bokashoinnista >>

Lannoitustapoja on useita

Eniten käytetään veteen sekoitettua lannoitenestettä tai -jauhetta. Kasville suotuisinta on antaa lannoitetta joka kastelun yhteydessä, mutta tällöin liuoksen täytyy olla mietoa. Jos lannoitetta annetaan vain kerran pari kuukaudessa, liuos voi olla väkevämpää. Silloin on kuitenkin vaarana, että erittäin kuivassa multapaakussa väkevä liuos "polttaa" juuria ja kasvi kärsii.

Mietoa lannoiteliuosta voi hienojakoisena sumuna suihkuttaa myös lehdille (ei kuitenkaan karva- ja nukkapintaisille). Etenkin lehtien alapinnoille sumutetun lannoiteliuoksen vaikutus on melko nopea. Mullanvaihdon jälkeinen lannoitus aloitetaan aina laimealla liuoksella.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Multaan upotettavat lannoiterakeet, -helmet, -lastut ja -puikot annostellaan ohjeiden mukaan. Nämä ovat yleensä hitaasti liukenevia valmisteita, joita on helppoa lisätä mullanvaihdon yhteydessä. Niitä ei lisätä enää myöhään syksyllä, jotta lannoitusvaikutus ei jatku lepokaudelle. Muutenkin pari lannoituskertaa kasvukauden aikana yleensä riittävät, joten ne ovat helppokäyttöisiä. Ohjeista selviää tarkemmin liukenemismekanismi; yleensä kastelu ja lämpötila vaikuttavat liukenemismääriin.

Esimerkiksi sarvilastu on naudan sarvesta höyläämällä ja kuumentamalla valmistettu pitkävaikutteinen typpi- ja fosforilannoite, mikä sopii nimenomaan ruukkukasveille. Sarvilastun ravinteet ovat eloperäiseen aineeseen sitoutuneena, hidasvaikutteisessa muodossa. Ne vapautuvat kasvin käyttöön vähitellen sarveisaineen hajotessa mullassa.

Sarvilastu on vanhastaan tunnettu arvokkaana kukkien lannoitteena. Se edistää kasvien kukintaa ja antaa niille tasaisesti välttämättömiä ravinteita myös silloin, kun normaali hoitolannoitus on jostain syystä päässyt unohtumaan. Sarvilastua käytetään peruslannoituksena, sekoitettuna pohjamultaan, esimerkiksi istutettaessa kasveja isoihin ruukkuihin tai -altaisiin. Lannoitusvaikutus kestää jopa useita vuosia.

Lepokausi

Suurimmalla osalla huonekasveista lepokausi kestää lokakuulta maaliskuulle. Tällöin ei lannoiteta, vaan kasveja hoidetaan vain merilevävalmisteella, jota voidaan antaa kasteluveden mukana tai sumuttaa suoraan lehdille.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20232_80784.jpg
Kukkapuutarhan kevät
Toukokuussa voi ulos ruukkuihin istuttaa kukkivia helmililjoja ja tulppaaneja. Ne kestävät pientä pakkasta ja tuovat väriä keväiseen pihaan. Myös orvokit sietävät kylmää ja niitäkin voi jo istuttaa ulos.
20227_71466.jpg
Perinnekasvi: Maariankello
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on maariankello (Campanula medium). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton