Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.
Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.
Fermentoitumisprosessin ansiosta orgaaninen materiaali säilyttää kompostissa merkittävästi enemmän tärkeitä ravintoaineita, erityisesti typpeä, mätänemisprosessiin verrattuna. Lopputuloksena saadaan ensiluokkaista ja laadukasta esikompostointimateriaalia.
Fermentaationeste lannoittaa kodin kasvit
Fermentoitumisen sivutuotteena saatava bokashineste sopii laimennettuna (1:200) kodin ja puutarhan kasvien luonnonmukaiseen lannoittamiseen. Laimentamaton neste voidaan kaataa myös viemäriin, jolloin putkisto puhdistuu luonnollisesti mikrobien avulla. Fermentaationeste on helppo ottaa talteen, sillä kompostorissa on hana, josta neste valutetaan. Käytä neste mahdollisimman pian, näin mikrobit ovat tehokkaimmillaan.
Ohje
Mitä voit bokashoida?
Voit bokashoida muun muassa:
- Valmisruuat
- Raaka ja kypsennetty liha
- Juusto
- Kala
- Jogurtti
- Kananmunat
- Pienet luut
- Leipä
- Kahvinporot
- Teepussit
- Paperinenäliinat
- Kuihtuneet kukat
Mitä bokashiastiaan ei sovi laittaa?
- Etikka
- Mehu
- Maito
- Öljy
- Vesi
- Isot luut
- Tuhka
- Eläinten jätökset
- Sanomalehti- ja muu jätepaperi
Ensiluokkaista esikompostointimateriaalia
Bokashoinnin avulla pystyt muuttamaan biojätteet fermentoimalla ravinteikkaaksi biojätemassaksi, joka muuttuu multaan sekoitettaessa ravinteikkaaksi puutarhan kompostimullaksi. Kerää biojätteet, fermentoi ne Bokashi-keittiökompostorissa, sekoita fermentoitu jätemassa multaan, odota 2-3 viikkoa ja ravinnerikas bokashimulta on valmis. Muista varmistaa, että multatehtaasi on jyrsijäsuojattu!
Valmiin fermentoituneen jätemassan voi myös sellaisenaan tyhjentää kompostoriin tai biojätekeräykseen.