• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyötypuutarhasta ruokapöytään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.08.2018
20081_7861.jpg

Hyötykasvitarhan toteuttaminen edellyttää hieman suunnittelua. Ensin kannattaa arvioida realistisesti, onko harrasteelle riittävästi aikaa. Puuhaa riittää koko kesäksi, mutta työhuiput sijoittuvat kevääseen ja loppusyksyyn. Lisäksi kasvuolot ja kasvukauden sää vaikuttavat paljon siihen, miten helppoa kunkin kasvin hoito on. Lajivalinnalla ja esikasvatusta hyödyntämällä voidaan perustaa kasvimaa, josta saadaan satoa keväästä talven alkuun.

kuukausikylvö sisälle (tai lavaan)kylvö avomaallesadonkorjuu
helmikuupaprikahyödetty salaattisikuri
lamopinaatti
latva-artisokka
maaliskuumunakoisohyödetty salaattisikuri
paprika
tomaatti
purjo
sellerit
huhtikuutomaattipinaattihierakkamustajuuri
kaalitmustajuuripiparjuuri
keräsalaattipalsternakkapalsternakka
amerikansalaatti
lehtisalaatti
lamopinaatti
toukokuuavomaankurkkusilpo- ja ydinherneetraparperi
kesäkurpitsasokerihernemaa-artisokka
kurpitsahärkäpapu
maissivihersipuli
kiinankaalisalaatit
salaatitsalaattisikuri
pinaattihierakka
pinaatti
mangoldi
juurikasvit
kesäkuukiinankaalipavutraparperi
avomaankurkkuvihersipuli
sokerimaissikeräsalaatti
vuonankaalilehtisalaatti
endiivipinaattihierakka
salaatitpinaatti
juurikasvitretiisi
kyssäkaaliretikka
varhaisperuna
kukkakaali
heinäkuukiinankaaliherneet
vuonankaalihärkäpapu
pinaattikesäkurpitsa
retiisipaprika
salaattifenkolitomaatti
varhaisperuna
kukkakaali
parsakaali
kyssäkaali
valkokaali
vihersipuli
keräsalaatti
amerikansalaatti
lehtisalaatti
nauris
porkkana
punajuurikas
leikkoselleri
lamopinaatti
mangoldi
elokuuherneet
pavut
avomaankurkku
kurpitsat
kesäkurpitsa
salaattifenkoli
sokerimaissi
munakoiso
paprika
tomaatti
varhaisperuna
talviperuna
kaalit
sipulit
purjo
salaatit
pinaattihierakka
pinaatti
lamopinaatti
mangoldi
juurikasvit
sellerit
latva-artisokka
syyskuuherneet
avomaankurkku
kurpitsat
salaattifenkoli
sokerimaissi
munakoiso
paprika
tomaatti
talviperuna
kaalit
sipulit
purjo
salaatit
sidesalaatti
endiivi
vuonankaali
pinaattihierakka
pinaatti
lamopinaatti
mangoldi
juurikasvit
latva-artisokka
lokakuu(jäätyneeseen maahan):kaalit
porkkanakiinankaali
palsternakkapurjo
persiljavuonankaali
mangoldi
mustajuuri
palsternakka
marraskuuvuonankaali
(jos ei ole kovia pakkasia):lehtikaali
purjo
mustajuuri
palsternakka
maa-artisokka
salaattisikuri hyötöön

Kasvualustan maalaji on syytä tunnistaa, sillä maan laatu vaikuttaa kasvien kasvuun, hoitotöihin sekä maan muokkaamiseen. Maalajia voi arvioida itse sormituntumalla: kädessä pyöriteltävä savimaa on tahraavaa ja se muovautuu helposti ohueksi pötköksi. Hiesu taas on jauhoisempaa, hieman tahraavaa ja murenee muovailtaessa. Hiekkahiukkaset sen sijaan ovat kookkaita, eikä hiekkaa voi muovata.

Kasvukauden alkaessa

Kasvimaan kunnostus aloitetaan varhain keväällä, kun maan pinta on kuivahtanut niin, ettei se enää takerru työvälineisiin. Syksyllä käännetty maa kuohkeutetaan keväällä talikolla. Jos syysmuokkausta ei ole tehty tai aloitetaan uutta viljelyä, maan pintakerros muokataan keväällä ja siihen levitetään maanparannusaineita. Muokattu maa tasoitetaan ja paakut pienennetään, rikkakasvien juuret ja kivet poistetaan haravalla. Tärkeää on saada maan pintakerros kuohkeaksi. Puutarhakasvien kasvualustan pitäisi olla noin 20-40 cm vahvuinen. Hyvässä maassa on sopivassa suhteessa eloperäistä ja kivennäisainetta, ilmaa sekä vettä.

Itäminen

Itäminen onnistuu kosteassa ja lämpimässä maassa: jos kylvöt tehdään ajoissa, on maa vielä talven jäljiltä kevätkostea. Kasvit säilyvät siemeninä yli talven ja jopa monien vuosien ajan. Itäminen alkaa, kun siemeneen pääsee vettä ja on riittävän lämmintä.

LajiMinimi Ihannelämpö
Palsternakka218
Pinaatti221
Salaatti224
Sipuli224
Keräkaali529
Kukkakaali527
Lanttu529
Lehtiselleri5 21
Mangoldi529
Persilja524
Porkkana527
Punajuuri529
Retiisi529
Maissi535
Parsa1024
Tomaatti1029
Kesäkurpitsa1035
Kurkku1635
Kurpitsa1635
Munakoiso1629
Paprika1629
Pavut1627

Kylväminen

Kasvipenkit voivat olla noin metrin levyiset ja väleihin jätetään vähintään 30 cm leveät käytävät. Pienet siemenet sirotellaan kylvövakoon, kookkaammat siemenet voidaan kylvää lopullisiin kasvuetäisyyksiin. Pienempien siementen kylvörivit harvennetaan myöhemmin. Rivit peitetään kylvövaon reunoille nousseella mullalla. Rivien päähän merkitään mitä lajia on kylvetty.

20081_7859.jpg

Taimettumisen jälkeen maan pinta voidaan kattaa ruohosilpulla tai muulla eloperäisellä katteella ehkäisemisemään rikkakasvien kasvua sekä parantamaan lämpö- ja kosteusoloja.

Lisää hyötykasveista

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_72871.jpg
Kaiverra kurpitsalyhty!
Kurpitsan kaivertaminen on hauskaa puuhaa. Siinä voi päästää oman mielikuvituksensa ja luovuutensa valloilleen. Haluatko kaivertaan perinteisen irvinaaman vai seikkaileeko sinun kurpitsassasi kissa kuutamolla? Mikä parasta, tässä taiteilussa ei mene mikään hukkaan, sillä kurpitsan sisälmyksen voi käyttää vaikka piirakkaan. Siemenistä voi puolestaan tehdä kotitekoisia snacksejä, jotka maustetaan oman mielen mukaan.Muistathan olla varovainen veitsen kanssa!
20196_58299.jpg
Daaliat talvisäilöön
Daalioissa on kokoa ja näköä – sekä valinnanvaraaKokoja, muotoja ja värejä on tarjolla runsaasti. Daalian eri lajikkeita erotellaan esimerkiksi kukan muodon ja koon mukaan:kerrotut – yksinkertaisetkorkeat (90 cm) – matalat (30 cm)pienet – suuretvuokko-, kaktus-, kaulus-, kesä-, koriste-, lumme-, mignon-, pallo-, pioni- ja pompondaaliat.Värejä löytyy valkoisesta keltaiseen, violetista vaaleanpunaiseen, punaruskeasta melkein mustanpunaiseen ja kaikkea siltä väliltä.Katsodaaliat Kasvikortistossa
Ananas leikkulaudalla
Ananaksen kasvatus
Ananas (Ananas comosus) on makea ja mehukas, käpymäinen epähedelmä, joka muodostuu yhteen kasvaneista, paisuneista marjoista. Kypsä ananas tuntuu painettaessa joustavan pehmeältä ja tuoksuu makealta. Se on kotoisin Etelä-Amerikasta.Kasvata oma ananasKaupasta valitaan ananas, jonka lehdet ovat hyvävoimaiset ja vihreät. Lehtiruusuke leikataan irti ja kaikki hedelmäliha leikataan irti kannasta. (Hedelmäliha saattaa pilaantua ja estää juurtumisen.) Seuraavaksi lehtiruusukkeesta irrotetaan alimpia lehtiä noin 2 cm matkalta. Lehtien alta paljastuu pieniä juuria.
20149_40848.jpg
Tunnetko haperot?
Haperot viihtyvät kaikkiallaNämä erinomaisiksi luokitellut ruokasienet viihtyvät kaikkialla Suomessa, kaikenlaisissa metsissä sekä puustoisissa pihapiireissä. Haperot ovat runsassatoisia satokauden ulottuessa heinäkuulta syyskuulle.Haperoita on helpohko löytää kirkkaiden ja kiiltävien lakkiensa puolesta sammalen, ruohon ja pudonneiden lehtien seasta. Tosin auringonpaiste ja sade saattavat haalistaa lakin väriä.Ps. Haperot muistuttavat rouskuja sillä erotuksella, että haperoissa ei ole maitiaisnestettä!
20224_73557.jpg
Ovatko ruskistuneet tuijat kuolleet?
Tänä syksynä ovat raja-aitana olevat tuijat muuttuneet osittain ruskeaksi. Ovatko tuijat nyt menetetty? Tuijat ovat kuivassa savirinteessä, johon ne on istutettu aikanaan maan päälle rakennettuihin laatikoihin (istutettu jo varmaan 10 vuotta sitten). Laatikoissa on uutta ostomultaa ja havupuumultaa sekoitettuna.Tuijat ovat kasvaneet hyvin – tosin aika harvoja ovat, kun en ole ymmärtänyt niiden oksia leikata, jotta tuuheutuisivat.Mennyt kuiva kesä on varmaan vaikuttanut asiaan. Välillä yritin niitä kastellakin, mutta koska ovat rinteessä, niin kasteleminenkin on vähän hankalaa.Talvella niihin ei voi mitään ravinteita laittaa eikä enää näin syksylläkään, mutta miten niitä sitten keväällä alkaisin hoitaa ja milloin on oikea aika?Voiko tuijia leikata mihin vuodenaikaan tahansa?
20233_81304.jpg
Puut muodostavat puutarhan katon
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton