• Etusivu
  • Kasvillisuus

Hyötypuutarhasta ruokapöytään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.08.2018
20081_7861.jpg

Hyötykasvitarhan toteuttaminen edellyttää hieman suunnittelua. Ensin kannattaa arvioida realistisesti, onko harrasteelle riittävästi aikaa. Puuhaa riittää koko kesäksi, mutta työhuiput sijoittuvat kevääseen ja loppusyksyyn. Lisäksi kasvuolot ja kasvukauden sää vaikuttavat paljon siihen, miten helppoa kunkin kasvin hoito on. Lajivalinnalla ja esikasvatusta hyödyntämällä voidaan perustaa kasvimaa, josta saadaan satoa keväästä talven alkuun.

kuukausikylvö sisälle (tai lavaan)kylvö avomaallesadonkorjuu
helmikuupaprikahyödetty salaattisikuri
lamopinaatti
latva-artisokka
maaliskuumunakoisohyödetty salaattisikuri
paprika
tomaatti
purjo
sellerit
huhtikuutomaattipinaattihierakkamustajuuri
kaalitmustajuuripiparjuuri
keräsalaattipalsternakkapalsternakka
amerikansalaatti
lehtisalaatti
lamopinaatti
toukokuuavomaankurkkusilpo- ja ydinherneetraparperi
kesäkurpitsasokerihernemaa-artisokka
kurpitsahärkäpapu
maissivihersipuli
kiinankaalisalaatit
salaatitsalaattisikuri
pinaattihierakka
pinaatti
mangoldi
juurikasvit
kesäkuukiinankaalipavutraparperi
avomaankurkkuvihersipuli
sokerimaissikeräsalaatti
vuonankaalilehtisalaatti
endiivipinaattihierakka
salaatitpinaatti
juurikasvitretiisi
kyssäkaaliretikka
varhaisperuna
kukkakaali
heinäkuukiinankaaliherneet
vuonankaalihärkäpapu
pinaattikesäkurpitsa
retiisipaprika
salaattifenkolitomaatti
varhaisperuna
kukkakaali
parsakaali
kyssäkaali
valkokaali
vihersipuli
keräsalaatti
amerikansalaatti
lehtisalaatti
nauris
porkkana
punajuurikas
leikkoselleri
lamopinaatti
mangoldi
elokuuherneet
pavut
avomaankurkku
kurpitsat
kesäkurpitsa
salaattifenkoli
sokerimaissi
munakoiso
paprika
tomaatti
varhaisperuna
talviperuna
kaalit
sipulit
purjo
salaatit
pinaattihierakka
pinaatti
lamopinaatti
mangoldi
juurikasvit
sellerit
latva-artisokka
syyskuuherneet
avomaankurkku
kurpitsat
salaattifenkoli
sokerimaissi
munakoiso
paprika
tomaatti
talviperuna
kaalit
sipulit
purjo
salaatit
sidesalaatti
endiivi
vuonankaali
pinaattihierakka
pinaatti
lamopinaatti
mangoldi
juurikasvit
latva-artisokka
lokakuu(jäätyneeseen maahan):kaalit
porkkanakiinankaali
palsternakkapurjo
persiljavuonankaali
mangoldi
mustajuuri
palsternakka
marraskuuvuonankaali
(jos ei ole kovia pakkasia):lehtikaali
purjo
mustajuuri
palsternakka
maa-artisokka
salaattisikuri hyötöön

Kasvualustan maalaji on syytä tunnistaa, sillä maan laatu vaikuttaa kasvien kasvuun, hoitotöihin sekä maan muokkaamiseen. Maalajia voi arvioida itse sormituntumalla: kädessä pyöriteltävä savimaa on tahraavaa ja se muovautuu helposti ohueksi pötköksi. Hiesu taas on jauhoisempaa, hieman tahraavaa ja murenee muovailtaessa. Hiekkahiukkaset sen sijaan ovat kookkaita, eikä hiekkaa voi muovata.

Kasvukauden alkaessa

Kasvimaan kunnostus aloitetaan varhain keväällä, kun maan pinta on kuivahtanut niin, ettei se enää takerru työvälineisiin. Syksyllä käännetty maa kuohkeutetaan keväällä talikolla. Jos syysmuokkausta ei ole tehty tai aloitetaan uutta viljelyä, maan pintakerros muokataan keväällä ja siihen levitetään maanparannusaineita. Muokattu maa tasoitetaan ja paakut pienennetään, rikkakasvien juuret ja kivet poistetaan haravalla. Tärkeää on saada maan pintakerros kuohkeaksi. Puutarhakasvien kasvualustan pitäisi olla noin 20-40 cm vahvuinen. Hyvässä maassa on sopivassa suhteessa eloperäistä ja kivennäisainetta, ilmaa sekä vettä.

Itäminen

Itäminen onnistuu kosteassa ja lämpimässä maassa: jos kylvöt tehdään ajoissa, on maa vielä talven jäljiltä kevätkostea. Kasvit säilyvät siemeninä yli talven ja jopa monien vuosien ajan. Itäminen alkaa, kun siemeneen pääsee vettä ja on riittävän lämmintä.

LajiMinimi Ihannelämpö
Palsternakka218
Pinaatti221
Salaatti224
Sipuli224
Keräkaali529
Kukkakaali527
Lanttu529
Lehtiselleri5 21
Mangoldi529
Persilja524
Porkkana527
Punajuuri529
Retiisi529
Maissi535
Parsa1024
Tomaatti1029
Kesäkurpitsa1035
Kurkku1635
Kurpitsa1635
Munakoiso1629
Paprika1629
Pavut1627

Kylväminen

Kasvipenkit voivat olla noin metrin levyiset ja väleihin jätetään vähintään 30 cm leveät käytävät. Pienet siemenet sirotellaan kylvövakoon, kookkaammat siemenet voidaan kylvää lopullisiin kasvuetäisyyksiin. Pienempien siementen kylvörivit harvennetaan myöhemmin. Rivit peitetään kylvövaon reunoille nousseella mullalla. Rivien päähän merkitään mitä lajia on kylvetty.

20081_7859.jpg

Taimettumisen jälkeen maan pinta voidaan kattaa ruohosilpulla tai muulla eloperäisellä katteella ehkäisemisemään rikkakasvien kasvua sekä parantamaan lämpö- ja kosteusoloja.

Lisää hyötykasveista

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202111_73574.jpg
Voiko pihlajaa vielä harventaa?
Lukija kysyy: "Pihapiirissä kasvaa siellä, täällä ja tuolla luonnon pihlajaa. Puskia, yksittäisiä piiskoja, isompia puita. Haluan näitä harventaa. Useampi puu on sellainen, että kasvaa alhaalta monta eri vartta (kuva alla). Voinko näin myöhään syksyllä Stihlin akkuoksaleikkurilla esim. karsia näitä varsia niin että jättäisin esim. pari parhaimman näköistä jäljelle? Entäs kun keväällä lähtee nämä tapit versomaan niin leikkaanko vaan versot aina pois?""Yksi iso taasen (kuva alla) on murhe myös. Tuossa kuvassa näkyy että esim. yksi runko on jonkin taudin valloissa. Voinko vielä leikata alhaalta sen pois akkuoksasahalla?"
20237_82645.jpg
Voiko kuusen juuristo vahingoittaa perustuksia? Asiantuntija vastaa
Pihallamme kasvaa iso kuusi vain muutaman metrin päässä talostamme. Mieheni on huolissaan, että myrskyn mahdollisesti kaataessa kuusen, kuusen juuristo voisi vahingoittaa talomme perustuksia. Voiko näin käydä?
20182_51807.jpg
Kompostointi on arjen ekoteko
Pienillä muutoksilla ekoasuminen onnistuu!Suomalaiset tuottavat henkilöä kohden keskimäärin 480 kiloa jätettä vuodessa. Tästä alle puolet viedään kaatopaikalle ja vain neljäsosa päätyy kierrätykseen. Esimerkiksi maatuvaa talousjätettä viedään luvattoman paljon sekajätteen joukossa edelleen kaatopaikoille. Sekajäte on kalleinta jätettä. Se on kaatopaikoille myös ongelma, sillä biopohjaiset talousjätteet synnyttävät metaania, joka on haitallinen kasvihuonekaasu. Lisäksi biojäteperäiset suoto- ja valumavedet kuormittavat pohjavesiä ja ympäristön vesistöjä.
20212_42482.jpg
Liian hapanta?
Meillä Suomessa maa on usein hapanta eli sen pH on alle 6. Useimmat puutarhan koriste- ja hyötykasvit viihtyvät pH-alueella 6–7, joten kasvualustaa kalkitaan säännöllisesti sopivan pH:n ylläpitämiseksi.Puutarhoistamme löytyy kuitenkin myös joukko kasveja, jotka viihtyvät happamammassa maassa. Happaman maan kasvit ovat lajeja, jotka viihtyvät pH-alueella 4−5,5. Näitä kasveja ei siis kalkita, vaan niiden kasvualustaa parannetaan vain lisäämällä kalkitsematonta turvetta tai multaa.
20096_17436.jpg
Hyötypuutarhaa taulukkoina
Hyötytarha elää kesä toisensa jälkeen tietyssä rytmissä. Lajivalinnalla ja esikasvatusta hyödyntämällä voidaan perustaa kasvimaa, josta saadaan satoa keväästä talven alkuun.Alla olevassa taulukossa on keskeisten hyötykasvien kylvö- ja sadonkorjuuaikoja.
20118_27444.jpg
Tee itse kivinen pihapolku
Kivi kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella!Kivi on kaunis ja iätön materiaali, joka sopii niin perinnepihaan kuin modernimpaankin ympäristöön. Liuskekivillä voit siis rakentaa tasaista pintaa, kulkuväyliä ja oleskelualueita, mitä erilaisimpiin ympäristöihin. Niistä voi tehdä tasalevyisen käytävän - tai asentaa askelmitan välein poluksi. Kivipolku voi johtaa vaikkapa mökiltä rantasaunalle - tai kotiovelta pihaportille. Kiviä voi asentaa myös askelmiksi isompiin istutusryhmiin sekä kasvimaalle hoitotöitä helpottamaan.Kivipolku sopii paikkoihin, joissa nurmi kärsii liiasta kulkemisesta. Oikein asennettuna liuskekivipolku ei tarvitse juurikaan hoitoa ja nurmikon leikkuukin onnistuu ajamalla suoraan kivien ylitse. Kivi on kaunis ja näyttävä pintamateriaali niin lattioissa, seinissä kuin muurien ja sokkeleiden verhouksessakin. Liuskekivi kestää kulutusta, kosteutta ja lämpötilojen vaihteluita, joten se sopii mainiosti kaikkeen piharakentamiseen. Käsistään kätevä pihanrakentaja tekee kiviset käytävät ja pihapolut myös itse!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton