• Etusivu
  • Rakentaminen

Isää juhlitaan sunnuntaina 13.11.2022

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.11.2022
202010_67236.jpg
Ei ole suurempaa rakkauden valaa
kuin se, että lapsesi sua halaa
ja se, että pienessä sydämessä
Sinulle juuri
on varattu paikka
niin valtavan suuri.

Eino Leino

Ensimmäisen kerran isänpäivää vietettiin vuonna 1970 ja liputuspäiväksi se vakiintui 1979. Isänpäivä on lähtöisin Yhdysvalloista. Ruotsalaiset kauppiaat esittivät vuonna 1949 isänpäivän viettämistä kaikissa Pohjoismaissa.

Isänpäivää vietetään marraskuun toisena sunnuntaina. Päivä on vakiintunut myös liputuspäiväksi. Isänpäivänä on tapana muistaa myös isoisää, vaaria, ukkia, pappaa, paappaa, tuffaa, faffia, muffaa...

201911_60950.jpg
Solmion, partaveden ja kirjan tilalle tai lisäksi voisi isäkin ansaita kukkia, muutenkin kuin ruusukortin muodossa. Kukkien muodossahan on helppoa välittää myös suuria tunteita: tutustu kukkaiskieleen.

Ruukkukasveja isälle?


Mehitähti on vallannut uutta jalansijaa sisäruukkukasvina. Sehän on perinteisesti yhdistetty kivikkoryhmäistutuksiin. Vihreä tai punasävyinen lehtiruusuke on kuin suuri kukka. Se pärjää vähällä kastelulla, mutta tarvitsee valoa.

Paavalinkukat eli saintpauliat ovat edelleen trendikkäitä. Ne saa helposti kukkimaan vuodesta toiseen.

Tulilatvat ovat helppohoitoisia. Ne kukkivat ja kestävät kauan. Ne viihtyvät huonommissakin valo-olosuhteissa ja kestävät kuivuutta. Liiallisesta kastelusta tai aluslautaselle seisomaan jääneestä vedestä ne eivät pidä. Tulilatvat sopivat pelkiksi yksittäiskasveiksi tai suurempiin asetelmiin.

Mehitähti
Mehitähti
Paavalinkukka
Paavalinkukka
Tulilatva
Tulilatva
Syklaameja
Syklaameja
Tulilatva
Tulilatva

Kotimaisia kukkia

Kauppapuutarhaliitto ry kannusti tiedotteessaan 3.11.2020 muistamaan isää, isoisää ja muita rakkaita läheisiä antamalla lahjaksi kotimaisen kukan. Kotimaisista ruukkukukista löytyy paavalinkukkaa, tulilatvaa ja syystähteä, ja joulukukat tulevat markkinoille marraskuun aikana.

Kotimainen kukka kuten syystähti on ihana tapa muistaa isää. Kukasta on pitkään iloa myös koko perheelle. Samalla tuet kotimaisia kukkayrittäjiä, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Laura Kanerva.

Syystähteä hoidetaan samalla tavalla kuin joulutähteä. Kasvi viihtyy parhaiten valoisassa ja lämpimässä paikassa, mutta vetoa tähdet eivät siedä. Syystähteä on saatavissa montaa eri värisävyä.

Muistahan tämä:

Aina ei tarvita edes konkreettista lahjaa isälle, vaan halaus ja käynti hänen luonaan ovat kaikkein tärkeintä! Luokaa yhdessä muistoja.

Oikein rentouttavaa ja rakkaudentäyteistä isänpäivää kaikille!

202010_67237.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78645.jpg
Perunan taudit ja tuholaiset
Perunoissa ilmenee useita eri virustauteja ja niitä kiusaavia tuholaisia. Alla on lueteltu yleisimmät perunan taudit ja tuholaiset.
202211_80238.jpg
Kliivia eli isopunasarja
Narsissikasvien heimoon kuuluva kliivia on kaunis huonekasvi. Lyhyeen maavarteen muodostuu paksuja juuria. Lyhyessä, sipulin muotoisessa varressa on lehtiruusuke, josta pitkät, tummanvihreät lehdet kasvavat vastakkaisiin suuntiin. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäpäiset. Suppilomaiset tai torvimaiset kukat ovat tavallisesti oransseja, mutta lajikkeissa on myös punaisia, keltaisia ja valkoisia kukkia. Kliiviasta kasvaa noin 50–70 cm korkea.
20238_82839.jpg
Kätevä akkulehtipuhallin syksyn pihatöihin
Puista putoavat lehdet ovat osa syksyn tunnelmaa, mutta niiden puhdistaminen pihasta on varsin työläs urakka. Perinteisellä haravalla lehtikerroksen siivoaminen vie paljon aikaa ja energiaa, etenkin jos kyseessä on hieman isompi alue. Uudet akkukäyttöiset lehtipuhaltimet ovat tehokkaita ja hiljaisia. Helppokäyttöisinä ja ergonomisina niillä saa piha-alueet nopeasti siistittyä kaikista lehdistä.
50_P_34978.jpg
Kasvikset kuuluvat joulupöytiin
Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.Salaatit ja marinoidut kasvikset tuovat joulupöytään raikkautta ja värikkyyttä. Muistamisen arvoisia ovat myös tuoreet sienet. Marinoidut herkkusienet sopivat jouluaterioillekin. Myös kypsennettyjä, paloiteltuja juureksia voi marinoida maustetun öljy-viinietikkaseoksen avulla.Joulunaluskiireitä helpottaa, kun valitsee jälkiruokia, jotka voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Marjaisat jäädykkeet ja sorbetit maistuvat raikkailta, antavat jouluaterialle juhlavan päätöksen ja jättävät hyvän jälkimaun. Välipaloina maistuvat jouluomenat.Tämän joulukauden erikoisuutena voit valmistaa naposteltavaksi Juureslastuja.
20234_69150.jpg
Mitä multaa puutarhaan?
Hyvä puutarhamulta on väriltään tummaa ja koostumukseltaan mururakeista. Se pidättää sekä vettä että ravinteita.Kun multa valmistetaan kompostoimalla, siihen sitoutuu kompostoinnin aikana ravinteita, jotka vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen. Kompostoidut mullat sisältävät myös paljon pitkälle maatunutta humusta, joka parantaa etenkin hiekka- ja savimaiden rakennetta. Kompostoimalla valmistetut mullat aktivoivat maan pieneliöstöä ja elävöittävät maata.
20222_76864.jpg
Lutikka
Viime vuosina lutikkahavainnot ovat moninkertaistuneet ja lutikkamäärät nousseet dramaattisesti globaalisti. Havainnot eivät rajoitu Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulle, vaan kyse on laajemmasta ongelmasta. Myös pienemmät paikkakunnat kärsivät näistä ikävistä ihmisen ja muiden nisäkkäiden verellä elävistä syöpäläisistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton