• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perunan taudit ja tuholaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78645.jpg

Opi tunnistamaan terve peruna.

Perunoissa ilmenee useita eri virustauteja ja niitä kiusaavia tuholaisia. Alla on lueteltu yleisimmät perunan taudit ja tuholaiset.

Kurttulehtisyys

Kirvat levittävät tätä virustautia, jossa lehdet kurtistuvat.

Peruna-ankeroinen

Peruna-ankeroisen vuoksi perunan varsisto kellastuu ja on kitukasvuinen. Mukuloita on paljon, mutta ne ovat pieniä. Juuristossa on valkoisia, hiekanjyvän kokoisia äkämiä, jotka muuttuvat kellertäviksi ja sitten ruskeiksi. Kasvata saastuneessa maassa vain taudin kestäviä lajikkeita.

Perunarupi

Perunaruven vuoksi perunan mukulat ovat rupisia. Perunoita voi silti syödä. Tauti leviää korkena pH:n, kuumuuden ja kuivuuden vuoksi.

Perunarutto

Perunarutto on myöhäiselle perunasadolle vahingollinen, koska rutto ehtii levitä ennen sadonkorjuuta. Perunarutto leviää siemenperunan mukana, näkyen lehdissä harmahtavana homeena ja leviää kasteluveden mukana myös mukuloihin. Saastuneet perunat on hävitettävä.

Perunasyöpä

Perunasyövän vuoksi perunan mukuloihin kasvaa kukkakaalimaisia kasvannaisia, jonka jälkeen mukulat mätänevät. Kasvata saastuneessa maassa vain taudin kestäviä lajikkeita.

Tyvimätä

Tyvimätä aiheuttaa perunan taimien lakastumisen ja kellastumisen. Varret mustuvat ja ovat vetisiä ja limaisia. Perunan mukulat haisevat pahalta. Torjuntakeinoja tyvimädälle ei tunneta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Chilit - vuoden vihannes 2013
Tiedote 19.12.2012Chilit herättävät intohimoja moneen suuntaan niin syöjissään kuin kasvattajissaankin. Viljelykasveina chilit eivät ole helpoimmasta päästä, mutta silti ne ovat innostaneet etenkin monia miehiä puutarhatöiden pariin. Runsas laji- ja lajikekirjo tuovat viljelyyn mielenkiintoa ja haasteita. Chilit koukuttavat joitakin myös fyysisesti. Palkojen tulinen polte saa nimittäin ihmisessä aikaan endorfiiniryöpyn.
20225_78219.jpg
Bokashointi onnistuu myös ulkona: kokeile bokashoida puutarhajätteet
Kasvihuoneesta, viljelypalstoilta ja lavakauluksista tulee paljon viherjätettä, joka on yhtä lailla arvokasta kuin biojätteet konsanaan. Sitä ei vain heti tule hoksanneeksi. Viherjätteet ja nurmikkosilput voi bokashoida näppärästi BioProffan ilmatiiviissä Bokashisäkissä. Bokashointisäkki sopii erityisesti heille, jotka haluavat tehdä ravinteikasta kasvualustaa sisä- ja ulkokasveille.
202012_7201.jpg
Tasetit jouluksi
Helpoimpia ja nopeimmin hyödettäviä joulukukkia ovat tasetit (Narcissus tazetta). Tasettien eli sarjanarsissien jouluperinne alkaakin jo 1910-luvulta. Pienet, puhtaanvalkoiset, tähtimäiset kukat ovat parhaimmillaan yhtenäisenä ryhmänä. Ne viihtyvät istutuksesta kukintaan huoneenlämmössä.
20222_76769.jpg
Oleskelutilan suunnitteluvinkkejä
Oleskelutilan viihtyisyyteen vaikuttavat toimivuus ja ulkonäkö aivan samoin kuin talon sisällä olohuoneessa. Huonosti suunniteltu oleskelutila aiheuttaa myöhemmin rahanmenoa ja harmia, kun toimintoja ja istutuksia pitää siirtää, muuttaa ja korjata.
20238_82879.jpg
Syyskukilla tunnelmaa pimeneviin päiviin
Hämärtyvät päivät ja pimenevät illat saavat kaipaamaan väriä ja piristystä niin kotiin kuin uloskin. Nyt on hyvä aika vaihtaa värimaailma pihassasi syksyn väreihin, kun kesäkukkaistutukset alkavat vähitellen väsähtää ja syyskukkavalikoimat ovat parhaimmillaan. Kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti upeita leikkokukkia ja -asetelmia, viherkasveja sekä ruukkukukkia niin omaksi iloksi kuin lahjaksikin. Valikoimista löytyy myös viileneviä säitä kestäviä lajeja, joita voi nyt istuttaa ulos ruukkuihin ja amppeleihin.
20193_56728.jpg
Kasvit luovat pihan tunnelman - vuodenajat vaihtavat pihan ilmeen
Piha on joka talon ympärillä, mutta viihtyisäksi keitaaksi se muutetaan oikein valituilla ja sijoitetuilla kasveilla. Rehevyyttä ja tunnelmallisuutta luodaan kerroksellisen kasvillisuuden eri elementeillä. Ne muuttavat pihan puutarhaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton