• Etusivu
  • Kasvillisuus

Jäkälät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
200612_2639.jpg

Jäkälä koostuu sienestä ja levästä, jotka muodostavat yhdessä jäkäläsekovarren. Sillä ei ole lehtiä eikä juuria. Levä hoitaa yhteyttämisen ja luovuttaa suurimman osan tuotetusta hiilihydraatista sienirihmastolle. Jäkälästä suurimman osan muodostaa sieniosakas, joka puolestaan kasvattaa levän päälle kuivumiselta ja liian voimakkaalta valolta suojaavan kerroksen. Ne lisääntyvät itiöistä tai kasvullisesti varren palasista tai jäkälämuruista.

Kasvupaikan on oltava saasteeton, koska jäkälät ovat arkoja ilmansaasteille.

Paikan on myös oltava "rauhallinen", sillä jäkälät ovat hidaskasvuisia ja vaativat kasvurauhan: monien kivillä ja kalliolla kasvavien rupijäkälien kasvuvauhti on vain joitakin millimetrin kymmenesosia vuodessa. Jäkälä valtaa usein ensimmäisenä paikat, joista puuttuu kunnollinen maaperä. Tyypillisesti ne kasvavatkin melko kuivilla ja hyvinkin vähäravinteisilla paikoilla, mutta myös hiekkaisissa ja varjoisissa luonnonmetsissä. Niitä kasvaa myös puissa, kallioilla ja kivenlohkareilla sekä jopa seinissä. Yhteyttämiseen tarvitaan kuitenkin melko paljon valoa, joten aivan syvässä varjossa jäkälä ei menesty.

200612_2640.jpg

Pitkän kuivuuden koetellessa jäkälä voi vaipua lepoon eli sen elintoiminnot pysähtyvät. Sade elvyttää jäkälän, ja yhteyttäminen voi jatkua. Jäkälä ottaa ravintoa suoraan ilmasta, sadevedestä ja erittämänsä jäkälähapon avulla myös kalliosta.

Jäkäliä on Suomessa noin 1500 lajia. Osa jäkälistä on uhanalaisia, ja osa on jo hävinnyt kokonaan. Mm. jäkäliin kuuluva naava on hävinnyt lähes kokonaan maamme eteläosista. Poronhoitoalueilta jäkälä taas on häviämässä ylilaiduntamisen vuoksi.

Jäkäliä on hyödynnetty mm. ihosairauksien hoidossa niiden antibioottisten vaikutusten takia, lankojen ja kankaiden värjäyksessä ja bioindikaattoreina mm. ilmansaastetutkimuksissa ja vanhojen metsien kartoituksissa.

200612_2641.jpg

Kerääminen


Jäkälää kerätään nykyisin lähinnä koristelutarkoituksiin. Sitä ei saa kerätä eikä siirtää metsästä ilman maanomistajan lupaa. Jäkälä kannattaa kerätä kosteana, jolloin se kestää käsittelyä paremmin. Kun jäkälä poimitaan käsin, se kasvaa uudelleen 5 – 8 vuodessa.


Lajeja


Palleroporonjäkälä (

Cladina stellaris

) on taloudellisesti merkittävin jäkälälaji pohjoismaissa: sitä poimitaan vientiin pohjoismaissa ja Venäjällä. Se on harmaanvalkoinen, tiheähaarainen jäkälä, jonka haarat muodostavat vanhempana palleromaisen latvuksen. Se on tärkeää ravintoa poroille, ja sitä käytetään paljon koristeena kukka- asetelmissa ja mm. hautaseppeleissä. Poronjäkälää on myös kerätty ikkunoiden väliin poistamaan kosteutta. Tuhkanharmaa

harmaaporonjäkälää

(

Cladina rangiferina

) on yksi yleisimmistä maajäkälistä. Sitä käytetään mm. homeopaattisena lääkeaineena. Poronjäkälän yhtenäiset kasvustot estävät maanpinnan eroosiota.

Torvijäkälät (Cladonia) ovat pystyjä, lieriömäisiä, vaihtelevasti haaraisia kotelomaljanjalkoja, jotka ovat yläpäästään usein pikarimaisesti laajentuneita.

Naavat (Usnea) ja lupot (Bryoria) ovat puiden oksilta riippuvia tupsuja. Lupoilta puuttuu sitkeä keskusjänne ja selvä pääranka.

palleroporonjäkälää
palleroporonjäkälää
torvijäkälää
torvijäkälää
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20222_76769.jpg
Oleskelutilan suunnitteluvinkkejä
Oleskelutilan viihtyisyyteen vaikuttavat toimivuus ja ulkonäkö aivan samoin kuin talon sisällä olohuoneessa. Huonosti suunniteltu oleskelutila aiheuttaa myöhemmin rahanmenoa ja harmia, kun toimintoja ja istutuksia pitää siirtää, muuttaa ja korjata.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
202211_80105.jpg
Viikon kysymys: Mikä puu kuvassa on?
Mikä puu mahtaa olla kyseessä? Marjatkin ovat hopeiset.
202211_79924.jpg
Minkä puun taimi tämä on? Asiantuntija vastaa
Vanhan remontissa olevan talon pihalta, vanhasta kukkapenkistä, kaivoin tämän puun taimen ennen kaivinkoneen tuloa. En tunnista millään mikä tämä on. Tätä samaa oli pieni vieressä. Missään muualla pihalla en tätä nähnyt. Pajuhan leviää nopeasti. Lehdet näyttävät pajun lehdiltä, mutta puu minusta ei näytä pajulle. Jouduin latvomaan sen, että se saa voimaa juurtumiseen. Aivan kuin jokin hedelmäpuu. Vai olenko kepittänyt pajun arvopaikalle kukkapenkkiin?
202112_73916.jpg
Nuuksion kansallispuisto on uhanalaisten sammalten keidas
Nuuksion kansallispuistossa kasvaa poikkeuksellisen paljon uhanalaisia sammallajeja, kuten haapariippusammalta, korpikaltiosammalta ja kalliokaulussammalta. Kansallispuiston varjoisat jyrkänteet ja lahopuut tarjoavat hyviä kasvupaikkoja sammalille, joiden elintila on vuosien saatossa kaventunut.
20203_63295.jpg
Monipuolisuutta ja tehoa pihan pesutöihin!
Boschin AQT-painepesurisarja saa pihan ja puutarhan puhdistustyöt sujumaan vaivattomasti – oli kyse sitten puutarhakalusteiden tai auton pesusta tai vaikkapa terassien ja pihakäytävien puhdistuksesta. Painepesurisarjasta ja sen kattavasta tarvikevalikoimasta löytyvät oikeat laitteet ja varusteet kaikkiin puhdistustöihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton