• Etusivu
  • Kasvillisuus

Jäkälät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
200612_2639.jpg

Jäkälä koostuu sienestä ja levästä, jotka muodostavat yhdessä jäkäläsekovarren. Sillä ei ole lehtiä eikä juuria. Levä hoitaa yhteyttämisen ja luovuttaa suurimman osan tuotetusta hiilihydraatista sienirihmastolle. Jäkälästä suurimman osan muodostaa sieniosakas, joka puolestaan kasvattaa levän päälle kuivumiselta ja liian voimakkaalta valolta suojaavan kerroksen. Ne lisääntyvät itiöistä tai kasvullisesti varren palasista tai jäkälämuruista.

Kasvupaikan on oltava saasteeton, koska jäkälät ovat arkoja ilmansaasteille.

Paikan on myös oltava "rauhallinen", sillä jäkälät ovat hidaskasvuisia ja vaativat kasvurauhan: monien kivillä ja kalliolla kasvavien rupijäkälien kasvuvauhti on vain joitakin millimetrin kymmenesosia vuodessa. Jäkälä valtaa usein ensimmäisenä paikat, joista puuttuu kunnollinen maaperä. Tyypillisesti ne kasvavatkin melko kuivilla ja hyvinkin vähäravinteisilla paikoilla, mutta myös hiekkaisissa ja varjoisissa luonnonmetsissä. Niitä kasvaa myös puissa, kallioilla ja kivenlohkareilla sekä jopa seinissä. Yhteyttämiseen tarvitaan kuitenkin melko paljon valoa, joten aivan syvässä varjossa jäkälä ei menesty.

200612_2640.jpg

Pitkän kuivuuden koetellessa jäkälä voi vaipua lepoon eli sen elintoiminnot pysähtyvät. Sade elvyttää jäkälän, ja yhteyttäminen voi jatkua. Jäkälä ottaa ravintoa suoraan ilmasta, sadevedestä ja erittämänsä jäkälähapon avulla myös kalliosta.

Jäkäliä on Suomessa noin 1500 lajia. Osa jäkälistä on uhanalaisia, ja osa on jo hävinnyt kokonaan. Mm. jäkäliin kuuluva naava on hävinnyt lähes kokonaan maamme eteläosista. Poronhoitoalueilta jäkälä taas on häviämässä ylilaiduntamisen vuoksi.

Jäkäliä on hyödynnetty mm. ihosairauksien hoidossa niiden antibioottisten vaikutusten takia, lankojen ja kankaiden värjäyksessä ja bioindikaattoreina mm. ilmansaastetutkimuksissa ja vanhojen metsien kartoituksissa.

200612_2641.jpg

Kerääminen


Jäkälää kerätään nykyisin lähinnä koristelutarkoituksiin. Sitä ei saa kerätä eikä siirtää metsästä ilman maanomistajan lupaa. Jäkälä kannattaa kerätä kosteana, jolloin se kestää käsittelyä paremmin. Kun jäkälä poimitaan käsin, se kasvaa uudelleen 5 – 8 vuodessa.


Lajeja


Palleroporonjäkälä (

Cladina stellaris

) on taloudellisesti merkittävin jäkälälaji pohjoismaissa: sitä poimitaan vientiin pohjoismaissa ja Venäjällä. Se on harmaanvalkoinen, tiheähaarainen jäkälä, jonka haarat muodostavat vanhempana palleromaisen latvuksen. Se on tärkeää ravintoa poroille, ja sitä käytetään paljon koristeena kukka- asetelmissa ja mm. hautaseppeleissä. Poronjäkälää on myös kerätty ikkunoiden väliin poistamaan kosteutta. Tuhkanharmaa

harmaaporonjäkälää

(

Cladina rangiferina

) on yksi yleisimmistä maajäkälistä. Sitä käytetään mm. homeopaattisena lääkeaineena. Poronjäkälän yhtenäiset kasvustot estävät maanpinnan eroosiota.

Torvijäkälät (Cladonia) ovat pystyjä, lieriömäisiä, vaihtelevasti haaraisia kotelomaljanjalkoja, jotka ovat yläpäästään usein pikarimaisesti laajentuneita.

Naavat (Usnea) ja lupot (Bryoria) ovat puiden oksilta riippuvia tupsuja. Lupoilta puuttuu sitkeä keskusjänne ja selvä pääranka.

palleroporonjäkälää
palleroporonjäkälää
torvijäkälää
torvijäkälää
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20205_65037.jpg
Parvekkeella voi kasvattaa erilaisia hedelmiä ja marjoja
OmenapuuPilariomenapuu sopii kapeakasvuisena pienellekin parvekkeelle ruukussa kasvatettavaksi. Se ei tee oksia, joten omenat kasvavat aivan rungon lähellä. Lehdet kasvavat tiheinä ruusukkeina. Pilariomenapuu ei tarvitse leikkausta ollenkaan. Pölyttäjäksi sopii lähiympäristöstä löytyvä, tavallinen omenapuu. Satoa saadaan jo nuoresta puusta.Kääpiöivä omenapuu voidaan ostaa valmiina säleikköpuuna tai ohjata kasvamaan säleikköön. Uusia oksia taivutetaan säleikköön ja osin myös karsitaan vuosittain.
20239_77095.jpg
Milloin pionin voi jakaa?
Haluaisitko siirtää pionista osan toisaalle, ottaa mukaan muutossa tai antaa alun kaverille? Miten toimia pionia liikaa rasittamatta?Pionit ovat puutarhan näyttäviä kaunottaria, jotka arvostavat kasvurauhaa eivätkä pidä siirtelystä. Ne viihtyvät samalla kasvupaikalla jopa vuosikymmeniä. Joskus on kuitenkin tarvetta pionin siirtämiselle tai jakamiselle. Myös vanhan kasvuston jakaminen voi piristää iäkästä pionia ja lisätä sen kukintaa.
20241_83370.jpg
Millaisia kasveja voisi laittaa rinteeseen? Asiantuntija vastaa
Naapurin tontti on noin metrin korkeammalla kuin omamme. Raja on pengerretty jyrkäksi rinteeksi, joka on mursketta. Haluaisin rajalle joitain kasveja myös näkösuojaksi. Paikka on aurinkoinen ja kuuma. Ehdotuksia?
20237_44479.jpg
Syksyn puutarhajäte hyötykäyttöön
Syksyn lehdet ja muu puutarhajäte voidaan hävittää omalla tontilla kompostoimalla. Kompostoinnin aikana jätteestä kypsyy erinomaista maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi. Puutarhajätteet, kuten lehdet, haravointijäte, naatit, risut ja leikkuujäte on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa.
20178_49997.jpg
Sipulikukkia keväästä syksyyn
Kukkasipulikuume johdattelee puutarhakautta syyspuolelle. Vielä on jäljellä monia hetkiä kuulaassa, kypsyvässä puutarhassa ennen oikean syksyn tuloa. Siksi nyt onkin hyvä hetki pysähtyä miettimään ensi kevättä ja suunnitella puutarhan talven jälkeistä ilmettä.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Perennojen leikkaus
HoitoleikkausKukat ja vanhat osat leikataan pois ettei siementen kehitys veisi perennan voimia.AlasleikkausTarkoituksena on saada uusi kukinta eli remontointi aikaan.Jaloritarinkannus (Delphinium), lupiini (Lupinus), mirrinminttu (Nepeta x faassenii), kullero (Trollius) ja päivänkakkara (Leucanthemum) remontoivat helposti.SyysleikkausKuivat varret leikataan pois, ne voi leikata vasta keväälläkin. Onttovartisia ei suositella leikattavaksi syksyllä (vesi menee putkeen ja jäätyessään saatta halkaista juurenniskan).Lisää puutarhakasvien hoitamisesta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton