• Etusivu
  • Kasvillisuus

Joko pihassasi on pökkelö?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.08.2013
20137_35626.jpg

Jos jäärästä tulee mieleen vain tapoihinsa kangistunut ihminen, kannattaa kurkistaa puunkuoren alle. Jäärien toukat näet elävät kirjaimellisesti puun ja kuoren välissä ja syövät puuta. Aikuisena jäärät ovat värikkäitä ja kauniita niittyjen kukissa ruokailevia kovakuoriaisia. Nämä niittyjen kaunokaiset tarvitsevat toukkavaiheessa mieluiten ison lahoavan lehtipuun tai rungonpätkän lähelle kukkaniittyä. Samaa runkoa asuttavat myös mesipistiäisten toukat. Ne ovat aikuisena tärkeitä pölyttäjiä.

Monet pölyttäjät ja jäärälajit ovat vähentyneet sopivan lahopuun vähentyessä. Tässä luonnon monimuotoisuuden suojelu on kerrankin helppoa; yksittäisenkin lahopuun jättäminen on merkittävä teko. Paikaksi sopii mainiosti omakotitalon tai kesämökin pihanlaita tai mikä tahansa pellonpiennar. Paras paikka on kukkapihan tai luonnonniityn laita, sillä siellä on kuoriutuville jäärille ja mesipistiäisille kukkia.

Lahopuun säästämisessä on oikeastaan hyvin vähän niksejä. Jos vanha koivu, haapa tai leppä saa kaatua sijoilleen, voit vain jättää sen paikalleen. Jos kaatuminen on riski, voit kaataa puun hallitusti ja jättää rungon maahan. Tällöin voit ehkä jättää muutaman metrin korkuisen kannon paikoilleen, tikkojen ja tiaisten iloksi. Jos runko ei voi olla paikoillaan, sen voi pätkiä siten, että siirtäminen onnistuu ja sijoittaa uudelleen sopivampaan paikkaan. Pääasia on, että runko saa sen jälkeen lahota vuosia paikallaan.

Kun rungonpätkistä osan jättää maata vasten ja osan laittaa näiden varaan maanpinnan yläpuolelle, lahoaminen edistyy eri vauhdilla rungon eri osissa. Syntyy oikea lahopuutarha, jossa lahoavaa puuainesta on pidemmän aikaa saatavilla. Se elättää useita jääräsukupolvia ja lukuisan joukon muita lajeja. Samaan lahopuutarhaan voi toki tuoda lisää lahoamaan jätettävää puuta myös myöhempinä vuosina. Tällöin syntyy lahopuujatkumo. Sellaiset ovat nykyluonnossa harvinaisuuksia ja siksi erityisen merkittäviä lahopuulajiston keskittymiä.

Ja nyt se pakollinen muistutus; lahopuussa elävistä eliöistä ei ole minkäänlaista vaaraa lähiseutujen talousmetsille! Ne eivät koskaan eivätkä missään olosuhteissa leviä eläviin puihin.

Metsätuhoilla suomaisia on viime aikoina peloteltu aivan liikaa ja hysteria ulottuu vääriin kohteisiin. Ainoa riski on tuoreen kuusen kaarnan alla elävä kirjanpainaja. Sen liikaa lisääntyminen tarvitsisi kuitenkin kuusimetsään sijoitettua useiden kymmenien kuutiometrien määrää kuusitukkeja ja lisäksi poikkeuksellisia sääolosuhteita. Sellaisia määriä kaatuneita kuusia ei synny kuin metsätaloustoimissa tai poikkeuksellisissa myrskyissä. Lahopuutarhan perustaja voi olla huoletta.

20137_35627.jpg

Oikeastaan ainoa ohje lahopuutarhan perustajalle on, että valitse lahopuutarhasi paikaksi sellainen rauhallinen pihan kulmaus, jossa puut saavat lahota paikallaan loppuun saakka. Eri-ikäisillä lahopuilla on näet oma erityinen lajistonsa. Ensimmäiset lajit tulevat heti tuoreelle pölkylle, viimeiset vasta kun puu on jo niin pehmeää, että sormi painuu siihen. Niillä kaikilla on kuitenkin oma tärkeä paikkansa luonnossa.

Lahoava puu on siis elinehto paitsi helposti näkyville kääville, myös monille kauniille niittylajeille. Jotkut perhoslajit voivat sateen jälkeen imeä lahoavasta puusta kivennäisaineita. Lisäksi rungon sisällä elää oma salattu lajistonsa. Lämpimälle rungolle puolestaan kiipeilevät auringonottoon sisiliskot – saalistaen samalla rungon pikkueläimiä. Illalla lahopuutarhan alla kömpii rupikonna.

Lahopuutarhassa on ainakin lapsille ja lapsenmielisille aina jotakin kivaa katseltavaa. Ja sopii lahopuu mehuretken istumapaikaksikin. Katso lisää: www.sll.fi/lahopuutarha.

Risto Sulkava / Suomen luonnonsuojeluliitto

Huomio

Huomio

Liity Suomen Luonnonsuojeluliiton jäseneksi

Tee henkilökohtainen ratkaisu puhtaan ympäristön ja monimuotoisen luonnon turvaamiseksi!
Liity luonnonsuojeluliiton jäseneksi osoitteessa www.sll.fi/liity

Suomen Luonto -lehden tilaukset osoitteesta www.suomenluonto.fi/tilaa

Jätä pökkelö pihalle!
Jätä pökkelö pihalle!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83216.jpg
Talviomenat talteen
Talviomenat ovat hedelmätarhan viimeisiä kypsyjiä. Ne kerätään viimeistään yölämpötilan laskiessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei kuitenkaan saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kestävät reilun viiden asteen pakkasta ja kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.
Pihapolku on valaistu pienillä aurinkokennovaloilla
Kotipihan valaistus saa olla pehmeä
Valaistuksella on helppo luoda tunnelmaa rakennuksen ympäristöön. Esimerkiksi matalat valaisimet ja kohdevalot tuovat esiin rakennuksen ja puutarhan yksityiskohtia. Parhaimmillaan valaistus korostaa myös kasvillisuutta, ja vaatimatonkin kasvi saa uutta ryhtiä. Uuden talon suunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös pihan valaistussuunnitelma, jolloin jo rakennusvaiheessa muiden sähkötöiden yhteydessä, voidaan tehdä tarvittavat putkitukset ja kaapeloinnit. Suunnittelussa voi apuna käyttää pihasuunnittelijaa tai asiaan erikoistunutta valaistussuunnittelijaa.
20231_80547.jpg
Ajankohtaista vuoden 2007 alussa
Tulppaani on talviajan suosituin leikkokukka. Ensimmäiset punaiset ja valkoiset tulppaanit tulivat jo joulun aikaan myyntiin, mutta päätuotantokausi ajoittuu tammi-helmikuulle. Suomalaiset ostavat tulppaaneja vuodessa noin 73 miljoonaa kappaletta. Syynä suosioon ovat muun muassa pirteät ja näyttävät värit, tyylikkyys sekä edullisuus. Tulppaaneja ostetaan oman kodin piristykseksi, erilaisiin tervehdyksiin, lahjoiksi ja tuliaisiksi. Suomalaisille tulppaani symboloi kevään tuloa. Persiassa tulppaania on pidetty täydellisen rakkauden vertauskuvana.
202211_79983.jpg
Pihlajanmarjakoin torjunta? Asiantuntija vastaa
Tehoaako spurtzin luonnonmukainen tuholaistorjunta-aine pihlajanmarjakoihin?
20238_82834.jpg
Pensailla väriä puutarhaan
Syyskaudella istuttajan apuna ovat ilmankosteus, viilenevät yöt ja silloin tällöin sattuvat sateet. Kastelun tarve on aina vähäisempää syyskauden istutuksille. Syksyllä istutetut kasvit hyödyntävät kevätkosteuden ja lähtevät nopeasti kasvuun heti ilmojen lämmetessä. Astiataimia voi mainiosti istuttaa koko syksyn, mutta paljasjuurisia taimia vasta 15.9. jälkeen – kunhan ensin yöhallat tuleennuttavat lehtipensaat.
20146_39767.jpg
Tee kasveilla viherkatto piharakennukseen
Viherkaton tekeminen vaikkapa huussiin, roskakatokseen tai puuliiteriin on nopea tapa saada aikaan ihana, visuaalisesti näyttävä yksityiskohta elävöittämään koko pihan ilmettä! Viherkattoja on tehty ympäri maailmaa jo vuosisatoja ja yhtä sen perinteisimmistä muodoista, turvekattoa, on käytetty aikanaan Suomessakin saunojen, navettojen ja aittojen katteena.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton