• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tulppaanien tammikuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.01.2023
20231_80547.jpg

Tulppaani symboloi kevään tuloa. (Kuva: Adobe Stock)

Tulppaani on talviajan suosituin leikkokukka. Ensimmäiset punaiset ja valkoiset tulppaanit tulivat jo joulun aikaan myyntiin, mutta päätuotantokausi ajoittuu tammi-helmikuulle. Suomalaiset ostavat tulppaaneja vuodessa noin 73 miljoonaa kappaletta. Syynä suosioon ovat muun muassa pirteät ja näyttävät värit, tyylikkyys sekä edullisuus. Tulppaaneja ostetaan oman kodin piristykseksi, erilaisiin tervehdyksiin, lahjoiksi ja tuliaisiksi. Suomalaisille tulppaani symboloi kevään tuloa. Persiassa tulppaania on pidetty täydellisen rakkauden vertauskuvana.

Tulppaanilajikkeita on tuhansia, Suomessakin viljellään jopa 300 erilaista tulppaania. Lajikkeet eroavat toisistaan monin tavoin: ominaisuuksia ovat kukan väri ja koko, terälehtien muoto, rimpsureunaisuus sekä lukumäärä, varren pituus, lehtien koko ja värittyneisyys sekä kukan tuoksu. Yleisimmin myydyllä tulppaanilla on yksinkertainen kukka.

Tulppaanien väreistä löytyy runsaasti vaihtoehtoja, sinistä ja aitoa mustaa lukuun ottamatta. Sinisiäkin löytyy, mutta ne on värjätty valkoisista tulppaanilajikkeista. Mustiksi kutsutut tulppaanit ovat todellisuudessa tummankarmiininpunaisia. Tarunomaista mustaa tulppaania on etsitty vuosisatojen ajan. Vuonna 1850 Alexander Dumas, kuuluisa ranskalainen kirjailija, vangitsi yleisen mielenkiinnon Mustalla Tulppaanilla, romanttisella tarinalla, jossa kuvitteellinen musta tulppaani esiintyy rakkaustarinassa, jota sävyttävät murha, kidutus, ahneus, raukkamainen juonittelu ja yllättävät juonenkäänteet.

Black Parrot (Kuva: Shutterstock)
Black Parrot (Kuva: Shutterstock)
Abba (Kuva: Shutterstock)
Abba (Kuva: Shutterstock)

Tulppaanin jalostus ja nimeäminen

Useimmat uudet tulppaanilajikkeet ovat vanhojen lajikkeiden muunnoksia tai niiden risteytyksiä. Uusi risteymä kukkii ensimmäisen kerran vasta kuuden vuoden kuluttua. Väri, taudinkestävyys, kukinta-ajankohta sekä maljakkokestävyys vaikuttavat siihen, jatketaanko lajikkeen lisäämistä. Kymmenessä vuodessa lajiketta saadaan lisätyksi riittävästi, jotta se esitellään alan ammattilaisille ja nimetään.

Lajikkeiden nimeämisessä toimitaan kansainvälisten pelisääntöjen mukaan. Nimen on oltava hyvin monella tavalla sopiva ottaen huomioon esimerkiksi eri kielet ja kulttuurit. Sen on myös oltava myönteisen oloinen, helposti lausuttava sekä tietenkin jalostajan kaupallisiakin tavoitteita edistävä. Nimeämistä vaikeuttaa se, että tulppaanilajikkeita on jo yli 5 600, eikä samaa nimeä tietenkään voi käyttää kahdesti. Kun jalostajat perinteisesti ovat olleet miehiä, ei ole tavatonta, että tulppaanien lajikkeistossa on valtaisa määrä naisten etunimiä. Näin jalostajien puolisot, äidit, tyttäret – kenties muutkin naissuhteet – ovat saaneet kauniin ja vuodesta toiseen kestävän muiston.

Myös maantiede – etenkin Hollannin – on kirjattu lukuisiin tulppaanien lajikenimiin. Los Angeles, Capri, Apeldoorn, Thule, Monte Carlo, Yokohama – vastaavat paikat löytyvät eri puolilta maailmaa. Eikä meitä suomalaisiakaan ole unohdettu. Meidän mukaamme nimensä ovat saaneet esimerkiksi lajikkeet Mikkeli, Tampere ja Lapin Ruska.

Monte Carlo (Kuva: Shutterstock)
Monte Carlo (Kuva: Shutterstock)

Nuppuisena kauppaan ja kotiin

Sipuleita istutetaan elokuusta marraskuuhun saakka. Sipulit ovat ensin noin 9 asteen lämpötilassa, jossa ne juurtuvat noin 17 viikkoa. Kasvihuoneissa niitä hyödetään kuukauden päivät, jolloin ne tulevat nuppuun, ja ovat kaupassa, kun nuput ovat hieman auki. Parhaimmillaan kotimaiset tulppaanit ovatkin kukkamyyntipisteissä jo korjuupäivänään. Suomalaisen tulppaanin kestävyydeksi luvataan viikko, kauemminkin, jos ne viedään yöksi viileään.

Helppohoitoinen leikkokukka

Tulppaani

on huoleton kukka, jonka hoitaminen ei vaadi suurta perehtymistä. Näin varmistat, että tulppaanisi kestävät mahdollisimman pitkään:

  • Osta vain tuoreita kukkia. Tuoreiden tulppaaneiden varret ovat napakat, lehdet terveen vihreät ja nupuissa näkyy selvästi lajikkeelle tyypillinen väri. Älä osta liian nupullisia (vihreitä) tulppaaneja, sillä ne eivät avaudu kunnolla.
  • Hanki tulppaanit sellaisesta myyntipaikasta, jossa kukat ovat asiallisesti viileä- tai kylmälaitteessa, ei huoneenlämmössä.
  • Varmista kotimaisuus, niin takaat pidemmän leikkokestävyyden. Kotimaisuuden näet myyntipäällyksestä tai hintakyltistä. Suurin osa tulppaaneista on merkitty Kauniisti kotimainen -tunnuksella. Jos olet epävarma alkuperästä, kysy myyjältä.
(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
  • Älä palelluta kukkia matkalla. Ennen maljakkoon asettamista avaa vain paketin tyvi, ja viillä varsista veitsellä muutaman sentin palat. Laita kimppu paketissaan kylmään veteen maljakkoon, jossa se saa imeä vettä puolisen tuntia. Näin tulppaanit pysyvät ryhdikkäämpänä nestejännityksen palauduttua.
  • Laita vettä maljakkoon vain viitisen senttiä. Liiallinen vesi saa tulppaanit venymään nopeasti.
  • Tulppaanit eivät kaipaa kukkavirkistettä.
  • Vaihda maljakkovesi pari kertaa viikossa ja lyhennä samalla varsia, jolloin tulppaanit saavat paremmin vettä uudesta imupinnasta.
  • Nosta maljakko yöksi mahdollisimman viileään paikkaan, ei kuitenkaan pakkaseen.

Lähde: kauniistikotimainen.fi

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton