TAKAISIN

Iloa ja väriä tulppaaneilla!

Julkaistu: 11.1.2017

Tulppaani on talvikauden tärkein kukka

Kotimaisia tulppaaneita on ollut tarjolla jo marraskuulta lähtien, mutta vasta joulun jälkeen Suomen suosituimman leikkokukan määrät alkavat kasvaa voimakkaasti. Leikkotulppaaneita viljelläänkin tänä talvena kaikkien aikojen ennätysmäärä.

Suomalaiset ovat olleet vuosikymmeniä asukaslukuun suhteutettuna maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia. Tulppaani on leikkokukista ylivoimaisesti kaikista tärkein viljeltävä. Meillä niitä hyödetään kukkaan vuosittain noin 60 miljoonaa kappaletta; määrä vaihtelee hieman pääsiäisen sijoittumisen mukaan.
- Ennakkotietojen mukaan tänä vuonna päästään kaikkien aikojen ennätykseen, kun puutarhoilta lähtee jopa yli 65 miljoonaa tulppaania. Muiden Pohjoismaiden tavoin Suomi lukeutuu maailman kärkikaartiin tulppaaneiden ystävänä, sanoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Tiedätkö, että tulppaani...

 • ...on sipulikasvi, jolla on erittäin laaja laji- ja värivalikoima.
 • ...myydään usein kuiviltaan, eli myyntimaljakossa ei ole lainkaan vettä.
 • ...on tammi–helmikuun ostetuin kukka (suomalaiset ovat olleet vuosikymmeniä asukaslukuun suhteutettuna maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia).
 • ...symboloi kevään tuloa. Monet yhdistävät niihin myös iloisuuden, pirteyden, kauneuden ja tyylikkyyden.
 • ...kauden alussa painopiste on tummanpunaisissa ja valkoisissa lajikkeissa. Helmikuussa mukaan tulevat vaaleanpunaiset ja räiskyvän kaksiväriset sekä oranssit ja keltaiset lajikkeet.
 • ...lajeista ystävänpäivänä 14. helmikuuta suositaan punaisia ja pääsiäisenä keltaisia tulppaaneita.
 • ...on saatavilla myös ruukussa.
 • ...sipuleiden merkittävin tuottaja ja jalostaja on Hollanti.
 • ...on myrkyllinen ja saattaa aiheuttaa iholle ärsytysoireita.

Vinkkejä leikkotulppaanien valintaan ja hoitoon

 • Osta aina tuoreita kukkia. Tunnistat tuoreen tulppaanin napakasta varresta, terveen vihreistä lehdistä ja nupuista pilkottavasta, lajikkeelle tyypillisestä väristä. Liian nupullisia (vihreitä) tulppaaneja kannattaa välttää, koska ne eivät avaudu kunnolla. Tarkista myös, etteivät kasvin lehdet ole kellertävät tai ruskeakärkiset.
 • Osta viileästä. Tulppaaneja tulisi myyntipaikassa säilyttää viileä- tai kylmälaitteessa. Älä osta huoneenlämmössä säilytettyjä kukkia.
 • Varo palelluttamasta. Kuljeta tulppaaneja ulkona hyvin pakattuna.
 • Anna paketin lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen kuin avaat sen kokonaan.
 • Anna kukkien imeä vettä. Avaa paketti tyvestä ja leikkaa varsiin uusi imupinta. Pane paketti maljakkoon viileään veteen; anna varsien imeä rauhassa vettä tunnin parin ajan ennen kukkien asettelemista maljakkoon (nestejännitys palautuu).
 • Asettele kukat maljakkoon vähäiseen vesimäärään. Sopiva määrä on noin 5 cm; liian syvässä vedessä varret kasvavat pituutta liikaa ja tulppaanit alkavat nuokkua.
 • Sijoita maljakko vedottomaan ja valoisaan paikkaan. Suojaa kuitenkin suoralta auringonvalolta.
 • Vältä etyleeniä. Älä säilytä tulppaaneja sellaisten hedelmien ja kasvisten lähellä, jotka erittävät kypsyessään runsaasti etyleeniä. Vältä esimerkiksi omenoita ja tomaatteja. Etyleeni saa tulppaanit vanhenemaan ennen aikojaan.
 • Nosta yöksi viileään. Tulppaanit kestävät kauniina pidempään, kun viet maljakon yöksi viileään. Vältä kuitenkin pakkasta!
 • Vaihda vesi ja lyhennä varsia parin päivän välein. Virkisteen käyttö ei ole tarpeellista.
Kotimaiset tulppaanit ovat kestäviä. Tuoreena ostetut tulppaanit säilyvät noin viikon ja sitten voikin ostaa uuden kimpun itselle tai lähimmäistä ilahduttamaan!

Yleisiä kysymyksiä tulppaaneista:

Onko totta, että tulppaanit kasvavat vielä maljakossa?
Tulppaanit jatkavat kasvamistaan myös maljakossa. Kasvaessaan ne myös taipuvat; kiertyvät ja kääntyilevät viehättävällä tavalla sinne ja tänne kohden valon lähdettä. Taipuisana ja kiehtovana tulppaanilla on halu miellyttää! (Tulppaanien näennäisesti arvoituksellinen taipuminen aiheutuu todellisuudessa varren kasvun jatkumisesta ja valon ja kukkaan kohdistuvan hienoisen painovoiman vaikutuksesta.)

Millainen on tulppaanin maljakkokestävyys?
Ohjeiden mukaisella hoidolla tulppaanien pitäisi aueta ja kestää 5-7 päivää. Tulppaanit kannattaa laittaa mahdollisimman viileään paikkaan; ei siis esimerkiksi suoraan auringonvaloon, pattereiden, lamppujen tai television läheisyyteen.

Voiko narsisseja ja tulppaaneita yhdistää?
Tulppaanien yhdistämistä narsissien kanssa ei suositella. Narsissit erittävät limaista ainetta, joka lyhentää muiden leikkokukkien kestoa tukkimalla niiden vedenottokanavat. Mikäli ne kuitenkin halutaan laittaa samaan maljakkoon, niin narsisseja kannattaa pitää ensin yön yli omassa maljakossaan ja siirtää ne vasta seuraavana päivänä samaan maljakoon tulppaanien kanssa.

Lähteet: www.kauniistikotimainen.fi sekä www.kukkainfo.fi

Lue lisää:
Leikkokukkien hoito-ohjeita