• Etusivu
  • Kasvillisuus

Talviomenat talteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.10.2023
202310_83216.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Talviomenat ovat hedelmätarhan viimeisiä kypsyjiä. Ne kerätään viimeistään yölämpötilan laskiessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei kuitenkaan saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kestävät reilun viiden asteen pakkasta ja kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.

Omenan varastointi

Talviomenat ovat mainioita talousomenia ja niiden maku paranee viileävarastoinnin myötä. Omenat kääritään esimerkiksi silkkipaperiin ja asetetaan matalaan pahvilaatikkoon muutaman kerroksen satseissa. Silkkipaperin asemasta voi käyttää myös esimerkiksi kuivatettuja saniaisen lehtiä. Kolhiintunut omena pilaantuu helposti, joten varastointi tehdään hellävaraisesti. Laatikko on hyvä peittää paperilla.

Talviomenat ovat yleensä parhaimmillaan muutamien päivien varastoinnin jälkeen. Säilytyspaikan lämpötila saisi olla 1–2 astetta ja suhteellinen kosteusprosentti 85–95 %.

Omenat tuottavat etyleeniä, joka on väritöntä kaasua. Sitä syntyy kasvien hengittäessä. Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja vanhenemista. Etenkin leikkokukat ja vihreät kasvikset ovat erittäin arkoja etyleenin vaikutukselle (muun muassa vihreät osat kellastuvat, maku muuttuu ja kasvi pehmenee).

Talviomenalajikkeita

'Aroma': Poimitaan syyskuussa, mutta on nautintakypsä lokakuussa ja parhaimmillaan vasta loka-marraskuussa. Kestävä hedelmärupea ja härmää vastaan. Hedelmä on keskikokoinen, malto kellertävä, rapean hienorakeinen ja makean hapokas. Kuori on altis kolhuille. I-II

'Amorosa': Aroma-lajikkeen punakuorinen muunnos. I-II

'Juuso': Poimitaan syyskuussa ja kypsytetään pari viikkoa. 'Lobon' ja 'Antonovkan' risteymä. Kestää hyvin muumiotautia ja melko hyvin rupea. Hedelmä on suuri, maultaan hienon happoinen ja aromikas, parhaimmillaan päärynämäinen. Malto on valkoinen, rapea ja mehukas. Talouslajike, jonka hyvin kypsyneitä hedelmiä voi nauttia myös sellaisenaan. I-V

'Konsta': FinE-lajike. Poimitaan syyskuussa ja kypsytetään pari viikkoa, hedelmät säilyvät jopa kuusi viikkoa. Suomalainen 'Lobon' ja 'Antonovkan' risteymä. Omenaruvenkestävä ja melko kestävä muumiotautia vastaan, sopii luomuviljelyyn. Hedelmä on suuri tai keskikokoinen, lähes kauttaaltaan punainen. Maku on hapahko ja mietoarominen, malto valkoinen ja karkea. I-V

'Lobo': Poimitaan lokakuun alussa ja nautitaan marras-joulukuussa. Suomalaisten hedelmätarhojen päälajike. Hedelmä on keskikokoinen tai suuri, paksukuorinen ja vahapintainen. Maku on mietohappoinen, aromikas ja mausteinen, malto mehukas, pehmeä ja hienorakeinen. I-III

Lobo (Kuva: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto)
Lobo (Kuva: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto)

'Talvikaneli': Poimitaan syyskuun lopussa ja kypsytetään pari viikkoa, säilyy varastossa joulukuuhun. Risteytys 'Lobo' x 'Punakaneli'. Kestää hyvin muumiotautia ja melko hyvin rupea. Hedelmä on suuri, makea ja kanelille maistuva, malto on rapeahko, vihertävänvalkoinen. I-V

'Tobias': Poimitaan syyskuun lopussa ja kypsytetään pari viikkoa, säilyy 6–8 viikkoa. Kestää melko hyvin hedelmärupea ja hyvin muumiotautia. Suomalainen risteymä 'Lobo' x 'Huvitus'. Hedelmä on keskikokoinen tai suuri ja vahvakuorinen, aromikas ja makea, mallossa punaista väriä. I-V

Terveellinen omena

Perinteisiä omenanviljelyalueitamme ovat läntinen Uusimaa, Lounais-Suomen rannikkoseutu ja Ahvenanmaa. Omenaa tuotetaan Suomessa noin 3 miljoonaa kiloa/vuosi.

Omenasta saa runsaasti flavonoideja, kunhan malttaa olla kuorimatta: flavonoidit ovat aivan kuoren alla. Kaikkia Suomessa viljeltyjä omenoita voi huoletta syödä kuorineen. Joskus omenan pintaan muodostunut vaha pelästyttää, mutta se kuuluu omenaan eikä ole epäterveellistä. Omena suojautuu omatoimisesti vahan avulla.

Omenan ravintoarvot

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202312_83315.jpg
Tulppaanit puutarhassa
Tulppaanien laji- ja lakikekirjosta löytyvät sopivat värisävyt jokaiseen puutarhaan. Tulppaanit viihtyvät parhaiten multavassa hieta- ja hiekkamaassa ja ne ovat parhaimmillaan laajoina ryhminä.
20213_69397.jpg
Kotimainen humala kiinnostaa useita toimijoita
Kotimainen humala kiinnostaa niin panimoita kuin viljelijöitäkin. Luonnonvarakeskus (Luke) tutki tuhat kansalaisten lähettämää näytettä suomalaisista humalista, joista parikymmentä on valittu viime syksynä alkaneeseen viljelykokeeseen. Osaa valituista humalista on käytetty oluen, siman tai sahdin valmistuksessa vuosikymmeniä.
hyönteishotelli
Hotelli hyönteisille?
Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä ympäristölle ja ihmiselle. Hyönteiset pölyttävät kukkia ja huolehtivat puutarhan, terassin tai parvekkeen ekologisesta tasapainosta hävittämällä tuholaishyönteisiä. Esbau Oy on tuonut kotimaan markkinoille luonnonmateriaaleista käsintehdyt Hyönteishotellit, jotka tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.
200812_14375.jpg
Uuteen kasvisvuoteen kurkun voimalla
Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista. Energiapitoisuus on vähäinen, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku sopiikin mainiosti painonhallintaan. Se keventää ja raikastaa ruokavaliota.Kurkku sisältää veden lisäksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.
200611_2000.jpg
Kultarantaa puutarhuri-harjoittelijan silmin
Työt aloitetaan klo 7 kokoontumalla työnjakoon. Tasavallan presidentin kesäkauden ohjelmaa myötäilevät myös puutarhureiden työt: kun tietyssä osassa puistoa tehdään haastattelua, rauhoitetaan se työn ääniltä. Kun presidentti on matkoilla, jyrisevät traktorit, leikkurit ja puhaltimet surutta. Maanantaisin ei käy opastettuja turistiryhmiä, joten silloin voidaan tehdä mm. laajempia kasvinsuojelutöitä. Keväällä työt painottuvat kylvämiseen ja istuttamiseen, kesällä tehdään ylläpitotöitä (mm. kastelua, rikkaruohojen kitkentää, istutusalueiden siistimistä) ja syksyllä tehdään viherrakentamistöitä (uusitaan kiveyksiä, rakennetaan uusia istutusalueita jne.).
3_P_75344.jpg
Miksi puu kaatuu?
Myräkkä kaatoi taas puita pihoissa ja teiden reunoilla. Mitkä syyt voivat altistaa puun kaatumiselle? Entä miten sitä voisi ehkäistä?VASTAUS: Mitä kookkaampi ja peittävämpi latvus on, niin sitä voimakkaampi on tuulen puuta kampeava vaikutus. Kesällä kaatumiselle ovat luonnollisesti alttiimpia lehtipuut, ja talvella taas havupuut ovat lehtensä tiputtaneita lehtipuita herkempiä koville tuulille. Puut kestävät myös paremmin jatkuvaa kovaa tuulta kuin puuskaista, vähän välillä repivää ja puuta eestaas taivuttelevaa kovaa tuulta. Ellei puun juuristo ole kyllin laaja ja ote maaperästä tiukka, niin riittävän kovissa puuskissa puhkuva tuuli saa kyllä kumoon komeammankin puun.Kovat tuulenpuuskat saattavat siis aiheuttaa sen, että puiden juuret irtoavat kasvualustastaan - ja puu alkaa kaatumaan. Usein syy puun kaatumiseen on juuri puun juuristossa ja kasvualustan laadussa. Juuriston kasvua ovat voineet haitata tiivis, kova maanlaatu tai ehkä liian lähellä olevat maanalaiset rakenteet. Juuriston pitokykyä ovat puolestaan voineet heikentää juurialueella tehdyt kaivaustyöt sekä syksyn sateissa pehmentynyt, märkä maa-aines. Maan routaantuminen auttaa puolestaan pitämään juuret tukevasti jäätyneessä maassa.Myös lajikohtaisia eroja on. Esimerkiksi kuusi on hyvin pintajuurinen; sen takia koko juurakko irtoaa helposti ja ottaa maan mukanaan. Mänty taas tekee pinnallisten juurien lisäksi myös syviä juuria, joten se harvoin kaatuu juurineen. Kalliolla tai kovin kivisessä maassa kasvaessaan tekee kyllä syväjuurisemmatkin puut kovin pinnanmyötäistä juuristoa - ja altistuvat muiden tavoin repivälle tuulelle.Myös puiden heikot kohdat saattavat kovissa tuulissa antaa periksi. Ontto kolopuu saattaa kolon kohdalta katketa tai käävän aiheuttama laho (esim. talousmetsissä ilmenevän "maannousemasienen" tai juurikäävän aiheuttama) saattaa heikentää puuta niin paljon että se katkeaa lahon kohdalla.Puut saavat myös tukea ja suojaa toisistaan. Tuuliolosuhteet muuttuvat merkittävästi harvennuksen tai avohakkuun seurauksena. Seuraavien myrskyjen aikana tulee mitä todennäköisemmin kaatumaan joku alueelle jätetyistä tai sen reunamilla kasvavista puista. Esimerkiksi tien reunaan näkösuojaksi jätettyjä tai sähkölinjojen reunoilla kasvavia puuyksilöitä kaatuu muita helpommin - ja usein sähkölinjojen päälle aiheuttaen katkoksia. Jos puuryhmästä tai metsiköstä on kaatunut puu tai puita, niin kannattaa varautua puiden kaatumiseen myös tulevissa myrskyissä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton