• Etusivu
  • Kasvillisuus

Joulukukat kukoistavat myös ulkona

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.11.2024
201911_61286.jpg

Hyasintti ja tulppaani viihtyvät mainiosti ulkona, lasitetulla parvekkeella tai vaikkapa verannalla.

Joulukukkia pidetään pääasiassa sisäkukkina. Monet kukat kuitenkin käyvät mainiosti myös ulos jouluiseksi koristeeksi. Jos joulun aikaan on suojasäätä, niin hyasintti ja tulppaani viihtyvät mainiosti ulkona, lasitetulla parvekkeella tai vaikkapa verannalla. Näin tuoksuherkkäkin ihminen pääsee nauttimaan hyasintin kauniista kukinnasta! Jos taas on luvassa pakkasta, niin kukkia voi tuoda ulos muillakin tavoin.

Huurteinen hyasintti

Oletko esimerkiksi jo kokeillut, miten kauniiksi hyasintti jäätyy pakkassäällä? Sen väri muuttuu vain hieman, ja huurteinen hyasintti sopii yhteen niin havujen, kanervien kuin ulkovalojenkin kanssa. Pidä hyasintti omassa viljelyruukussaan, jolloin se on helppo noukkia pois suojasään saapuessa.

Hyasintin kellokukat ovat kauniita myös kasvista irroitettuina. Ota ohutta, värikästä metallilankaa ja pujota kukat nauhaksi. Voit pistää metallilangan joko poikittain kukasta läpi tai laittaa sen pituussuuntaan, jolloin hyasintin kellokukat muodostavat pitkän, solakan ketjun.

Kukkaketju sopii hyvin esimerkiksi ulkokranssin koristeeksi tai somistamaan joulun valoja heijastavaa kiiltäväksi kiillotettua metallitarjotinta. Pitkä ketju on myös piste i:n päälle jouluisessa kattauksessa.

Joulun leikkokukat

Korista jäälyhty joulukukilla

Jouluisen pihan valontuojia ovat tietysti jäälyhdyt. Perinteistä jäälyhtyä voi myös mukavasti piristää joulukukilla. Tarvitset kaksi ämpäriä, ison ja sen sisään helposti mahtuvan pienemmän, sekä hyasintin, jouluruusun tai tulppaanin leikko-oksia.

Täytä iso ämpäri noin puoleen väliin vedellä, ja laita siihen sopivasti kivillä tai muulla painavalla lastattu pienempi ämpäri. Asettele ämpärien väliin jäävään vesitilaan koristeeksi tarkoitetut kukat. Keskitä pikkuämpäri vaikkapa rautalangan tai oksien avulla, ja anna koko komeuden jäätyä.

<p data-block-key="nusbj">Koristele jäälyhtyjä rohkeasti erilaisin kukin.</p>
Koristele jäälyhtyjä rohkeasti erilaisin kukin.

Vie jäätynyt ämpäri hetkeksi sisälle, jolloin sisemmän ämpärin saa helpommin irti. Voit myös kaataa sisempään ämpäriin hetkeksi hieman lämmintä vettä, jolloin se irtoaa. Kumoa valmis lyhty ulos suoraan sijoituspaikalleen, siisti yläosan aukko, aseta lyhtyyn kynttiä ja sytytä se.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20225_78264.jpg
11 vinkkiä kauniin ruukkupuutarhan kasvattamiseen
Kukita puutarhasi kausikasveilla, iloittele väreillä tai tyylittele lehtimuodoilla. Yksivuotisten kasvien talvehtimisesta ei tarvitse huolehtia, ovathan ne tarkoitettu yhdelle kaudelle. Eikä niihin kyllästy, sillä ne ovat sesongin kasveja. Hyvillä mielin voit istuttaa uutta silloin kun siltä tuntuu.
20227_69156.jpg
Katso vinkit kevään istutuspuuhiin
Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita omalla kasvuvyöhykkeellä menestyvä ja istutuspaikan olosuhteissa viihtyvä kasvilaji. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton