• Etusivu
  • Kasvillisuus

Karviaismarjalajin tunnistus? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 23.01.2024
202211_79986.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Mikä karviaslajike mahtaa olla kyseessä? Karviainen on joku vanha perinnelaji. Marjat suuria, peukalonpään kokoisia, väri punertava, marjat karvaisia.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Hillokarviainen lajina (Ribes uva-crispa) voi tuottaa karvaisia tai karvattomia marjoja, jotka voivat olla vihreitä tai punaisia. Sen sijaan tarhakarviaiset, Ribes Uva-crispa-ryhmä, tuottavat kaljuja marjoja. Tähän ryhmään kuuluvat nykyiset karviaislajikkeet.

Vanhat karviaislajikkeet saattavat juontua jo vuosisatojen takaa eikä niitä ole käsittääksemme kunnolla dokumentoitu. Meeri Saario Lohjansaaren hedelmälajipuisto Fruticetumista kertoi,että siellä kasvaa 'Industry' -lajikenimisenä karvaisia ja punaisia marjoja tuottava pensas, mutta senkään alkuperästä ei ole tarkempaa tietoa.

Jäänee siis arvoitukseksi, kasvaako kysyjän pihassa tarhakarviaisen karvainen lajike vai jalostamaton hillokarviainen lajina, vai kenties joku vanha lajike, jonka alkuperä on kauan sitten unohtunut.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20239_83116.jpg
Viikon kysymys: Mikä päärynäpuuta vaivaa?
Mikä mahtaa vaivata päärynäpuuta, jossa lehdet ovat tummanpunaisia? Sellasia hieman purppuran värisiä. Tänä kesänä alkanut värjääntyä sellaiseksi ja vaikuttaa aika kuivuneelta, vaikka on saanut normaalisti vettä.
20238_82731.jpg
Mikä pensasruusu? Asiantuntija vastaa
Mikähän pensasruusulaji on sellainen, jolla on tummanvihreät, hopeansävyiset lehdet ja jonka kukat ovat yksinkertaiset sekä aniliininpunaiset? Pensas kasvaa noin 2 metrin korkuiseksi. Luulen, että kyseessä on joku vanha lajike. Hankkisin sen pihaani, kun saisin selvitettyä lajin.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20238_82722.jpg
MIlloin havupuut istutetaan? Asiantuntija vastaa
Milloin on hyvä aika istuttaa havupuun taimia? Paikkana Etelä-Lappi, en tiedä tarkkaa vyöhykettä.
Hiekkainen rinne
Viikon kysymys: Ketunmultarinteeseen sopivat kasvit?
Ketunmultarinteemme on aamu auringossa ja sen yläpuolella kasvaa pähkinäpensaita ja mustikkaa, katajaa ja sieniä. Koivun taimet häiritsevät rinteessä ja saniaiset yrittävät vallata alaa. Peurat käyvät syömässä vuorenkilpien kukat. Haluaisin sitoa rinteen niin, että ketunmulta ei talvella lumen kanssa valuisi alas, koska se saa ylhäällä olevat kivet, jotka tukevat reunaa, valumaan pihalle.En välitä kovasti leviävistä kasveista, jotka voisivat levitä metsän puolelle. En kuitenkaan halua myöskään saniaisten valtaavan alaa, vaikka ne kuihtuvatkin talveksi, mutta estävät muiden kasvien valon ja kehityksen. Olen tulppaaneja istuttanut rinteeseen, mutta haluaisin syksyllä kukkivia ja eriaikaisesti kukkivia kukkia.
20234_81543.jpg
Kaktuksen kasvatus? Asiantuntija vastaa
Löytyisikö kuvan kaktukselle virallinen nimi? Se lienee opuntia-sukua.Tuhosin kasvin ja kaduin. Minkäköhän arvoinen se oli? Otin talteen oksat, joita olen nyt istuttamassa. Onko toivoa, että istokkaista voisi syntyä kuvan mukainen runko?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton