Kasteluvälineet
Parvekepuutarhaa kastellessa pärjää jopa sumutinpullolla ja kastelukannulla, mutta isompaa puutarhaa kastellessa kannatta miettiä vaihtoehtoja veden kantamiselle.
Kasteluletkuna kudosvahvistettu letku on pitkäikäinen. Sen on myös syytä olla tarpeeksi pitkä. Letkuliittimiä hankkiessa on syytä ostaa niitä kerralla reilusti, ettei myöhemmin tarvitse harmitella liitinten yhteensopimattomuutta. Veden takaisin virtaus estyy takaiskuventtiilillä ja kaksoishanaliittimen avulla voidaan hanasta tulevaan letkuun yhdistää kaksi eri suuntaan haarautuvaa letkua.
Letkun päähän saa vesisuihkun sumuksi hajottavia vesipistooleita, joilla on hyvä helteillä sumuttaa herkimpiäkin kasvikaunottaria. Ne säästävät sormia ja hermoja. Vesi voi lentää suora-, kartio-, viuhka- tai sumusuihkuna. Letkun päähän voi myös hankkia harjan, jolla voi vaikka nopeasti sipaista mullat puutarhurin saappaista. Sekä puutarhurille että etenkin lapsille iloa tuottaa maahan painettava suihku, joka vilvoittaa mukavasti hellepäivinä.
Letkukela tai -kärry helpottaa vesiletkun siirtelyä paikasta toiseen, ja letku pysyy järjestyksessä eikä loju pitkin pihaa tapaturmia aiheuttamassa. Hienommissa versioissa letku kelautuu takaisin koteloon automaattisesti. Ohjain pitää letkun suorassa vetosuunnasta riippumatta. Kotelo toimii myös suojana auringon kuluttavaa vaikutusta vastaan. Se voi seistä maassa tai olla kiinni seinässä.
Sadetin auttaa isomman pihan kastelussa. Se on hyvä apuväline etenkin nurmikoille. Paremmissa malleissa samassa sadettimessa on nurmikon kasteluun tarkoitettu, edestakaisin keinuva tankosuihku ja istutuksille tarkoitettu, useamman suihkun sumuttava yhdistelmä. Katealuetta ja suihkun voimakkuutta voidaan säädellä.
Ajastimien avulla saadaan määritettyä sopiva kastelurytmi. Ajastimen avulla voidaan määritellä kastelupäivä(t), kellonaika ja kastelun kesto sekä teho. Kasvihuoneviljelyssä tämä on ehdottoman tarpeellinen apuväline.
Harrastelupohjaista automaattikastelua voi harrastaa myös terassipuutarhassa sekä kukka- ja vihannesmaalla. Maan pinnalle asennettavaa tihku- tai tippukasteluvaihtoehtoa kannattaa harkita. Se on helppo asentaa, ja tukkeutumiset havaitaan nopeasti. Letkujen paikkaa on helppo vaihtaa, ja ne voi myös välillä poistaa. Letkua ei edes välttämättä tarvitse paineistaa. Se saattaakin olla vaikeaa, jos viljelypalsta on kaukana vesipisteistä. Pienempiin kohteisiin voi käyttää kastelutarvikkeita, joiden avulla vesi annetaan kasvien tyvelle tippusuuttimien avulla. Syväkastelu suoraan juuristoalueelle on istutuksen ja muiden hoitotöiden kannalta huoleton, sillä letkut eivät haittaa työskentelyä, ja se on etenkin puiden osalta ainoa tehokas kastelukeino.
Kastelulaitteissa kannattaa panostaa laatuun. Halvimmat laitteet eivät yleensä kestä edes yhtä kesää.
Myös kasteluveden laatu ja kastelun ajoittaminen ovat tärkeitä tekijöitä kastelun onnistumisessa.
Lue lisää kastelusta.