• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasteluvälineet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.12.2021
20067_312.jpg

Parvekepuutarhaa kastellessa pärjää jopa sumutinpullolla ja kastelukannulla, mutta isompaa puutarhaa kastellessa kannatta miettiä vaihtoehtoja veden kantamiselle.

Kasteluletkuna kudosvahvistettu letku on pitkäikäinen. Sen on myös syytä olla tarpeeksi pitkä. Letkuliittimiä hankkiessa on syytä ostaa niitä kerralla reilusti, ettei myöhemmin tarvitse harmitella liitinten yhteensopimattomuutta. Veden takaisin virtaus estyy takaiskuventtiilillä ja kaksoishanaliittimen avulla voidaan hanasta tulevaan letkuun yhdistää kaksi eri suuntaan haarautuvaa letkua.

Letkun päähän saa vesisuihkun sumuksi hajottavia vesipistooleita, joilla on hyvä helteillä sumuttaa herkimpiäkin kasvikaunottaria. Ne säästävät sormia ja hermoja. Vesi voi lentää suora-, kartio-, viuhka- tai sumusuihkuna. Letkun päähän voi myös hankkia harjan, jolla voi vaikka nopeasti sipaista mullat puutarhurin saappaista. Sekä puutarhurille että etenkin lapsille iloa tuottaa maahan painettava suihku, joka vilvoittaa mukavasti hellepäivinä.

Letkukela tai -kärry helpottaa vesiletkun siirtelyä paikasta toiseen, ja letku pysyy järjestyksessä eikä loju pitkin pihaa tapaturmia aiheuttamassa. Hienommissa versioissa letku kelautuu takaisin koteloon automaattisesti. Ohjain pitää letkun suorassa vetosuunnasta riippumatta. Kotelo toimii myös suojana auringon kuluttavaa vaikutusta vastaan. Se voi seistä maassa tai olla kiinni seinässä.

Sadetin auttaa isomman pihan kastelussa. Se on hyvä apuväline etenkin nurmikoille. Paremmissa malleissa samassa sadettimessa on nurmikon kasteluun tarkoitettu, edestakaisin keinuva tankosuihku ja istutuksille tarkoitettu, useamman suihkun sumuttava yhdistelmä. Katealuetta ja suihkun voimakkuutta voidaan säädellä.

20067_313.jpg

Ajastimien avulla saadaan määritettyä sopiva kastelurytmi. Ajastimen avulla voidaan määritellä kastelupäivä(t), kellonaika ja kastelun kesto sekä teho. Kasvihuoneviljelyssä tämä on ehdottoman tarpeellinen apuväline.

Harrastelupohjaista automaattikastelua voi harrastaa myös terassipuutarhassa sekä kukka- ja vihannesmaalla. Maan pinnalle asennettavaa tihku- tai tippukasteluvaihtoehtoa kannattaa harkita. Se on helppo asentaa, ja tukkeutumiset havaitaan nopeasti. Letkujen paikkaa on helppo vaihtaa, ja ne voi myös välillä poistaa. Letkua ei edes välttämättä tarvitse paineistaa. Se saattaakin olla vaikeaa, jos viljelypalsta on kaukana vesipisteistä. Pienempiin kohteisiin voi käyttää kastelutarvikkeita, joiden avulla vesi annetaan kasvien tyvelle tippusuuttimien avulla. Syväkastelu suoraan juuristoalueelle on istutuksen ja muiden hoitotöiden kannalta huoleton, sillä letkut eivät haittaa työskentelyä, ja se on etenkin puiden osalta ainoa tehokas kastelukeino.

Kastelulaitteissa kannattaa panostaa laatuun. Halvimmat laitteet eivät yleensä kestä edes yhtä kesää.

Myös kasteluveden laatu ja kastelun ajoittaminen ovat tärkeitä tekijöitä kastelun onnistumisessa.

Lue lisää kastelusta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20067_333.jpg
Ajankohtaiset sipulihankinnat
Sipulien koko ja laatuHyvä sipuli on pullea ja kiinteä. Sipulin koko kerrotaan yleensä myyntipakkauksessa, esim. lummetulppaanin sipulin koko 11/12 tarkoittaa, että pakkauksessa olevin sipuleitten ympärysmitat ovat 11 - 12 cm. Suurista sipuleista saadaan paras kukinta. Kukkasipulien tulee olla ostettaessa lepotilassa, jolloin mitään kasvua ei ole vielä näkyvissä. Ne ovat napakoita ja kiinteitä. Pienet pintakolhut ovat vaarattomia, mutta syviä viiltoja ei saa olla.Tiesitkö? Kukkasipulit lajitellaan sen mukaan minkä kokoisesta täydellisestä ympyrän muotoisesta reiästä ne sujahtavat eteenpäin.
20_P_130639_1.jpg
Miten pensasmustikoita lannoitetaan?
Pensasmustikka on happaman maan kasvi ja toki hyötyy myös marjalannoksesta, se auttaa satoon. Mutta pensasmustikkaa ei missään nimessä kalkita. Eli esimerkiksi tyrniin verrattuna tämä on iso ero. Tyrni vaatii kalkkia, mutta pensasmustikalle sitä ei anneta.On olemassa myös havu-rodolannoitteita, jotka on tarkoitettu happaman maan kasveille, mutta itse mielelläni käyttäisin ainakin marjalannosta.Kuitenkin määräävämpää on se, että löytyy kaliumia ja fosforia, eli K:ta ja P:tä paljon. Ne ovat aineita, jotka auttavat nuppujen muodostumista, kukintaa ja myöskin marjasatoa. Eli kaliumin ja fosforin osuus pitää olla isompi ja marjalannoksessa näin on.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Sipulikukkien kastelu ja lannoitus
Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.Keväälläkin kannattaa kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella.Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vei runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien siemenkodat voi jättää kypsymään, jos halutaan niiden siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat lakastuneet.Lisää kukkasipuleista
20186_53635.jpg
Haitalliset vieraslajit - ELY-keskus tiedottaa
Olettehan tietoisia, että EU:n vieraslajiluettelon lajeja ei ole vuodesta 2016 lähtien saanut kasvattaa tai pitää hallussa. Haitallisia vieraslajeja on nimetty myös kansallisessa vieraslajiluettelossa.Tutustu vieraslajit.fi-portaaliin
202111_73542.jpg
Viikon sisustusidea: kata pöytä kauniisti
Jouluna päästään nauttimaan hyvästä ruuasta yhdessä rakkaiden kanssa. Hetken voit kruunata kauniilla kattauksella. Toteuta joulupöydästä vielä pykälän verran juhlallisempi helposti ja halutessasi myös todella edullisesti. Kokosimme muutamia vinkkejä kauniiseen kattaukseen, oli se sitten kyseessä joulupöytä, uudenvuoden ruokailu tai vaikka syntymäpäiväjuhlat.Muista olla rohkea, luova ja leikkisä kattauksessa. Käytä hyväksesi koristeita ja esineitä, joita sinulta löytyy jo valmiiksi. Kauniisti katettu pöytä on ruokaa myös silmille.
20232_80853.jpg
Helle saapuu suomeen - 7 vinkkiä hellepuutarhaan
Monesti viileän alkukesän jälkeen sääennuste lupaa Suomeen hellettä koko maahan. Suomen kesä on tunnetusti vaihteleva sään puolesta. Toisinaan lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus rasittavat kasveja. Kuivuudesta kärsivien kasvien kasvu hidastuu ja sato jää pieneksi. Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Kasvit voivat jopa kuolla. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antaa vinkit kuinka kasvit saa säilymään elinvoimaisina helteen ajan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton