• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvijätteet puutarhakompostiin ‒ Syksy saa ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta

Tiina Painokallio
Päivitetty 19.09.2024
20237_82668.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Syksy saapuu, ja moni alkaa miettimään puutarhajätteiden hävittämistä kotipihastaan. Piha ja puutarha ovat täynnä kuihtuvia kasveja, lehtiä ja oksia yllin kyllin. Maatuvat kasvinjätteet ovatkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roska-astiaa tai viereistä tyhjää tonttia. Kompostoimalla jätteet vähennät jätehuollon kustannuksia ja saat hyvän mielen sekä ilmaista maanparannusainetta.

Sairaat kasvinosat ja rikkakasvien siemenet vaativat tuhoutuakseen lämpöä (yleensä 55 °C), joten ne kannattaa kompostoida vain hyvin toimivassa kompostissa tai ei ollenkaan. Huonosti kompostoituneet taudinaiheuttajat nimittäin palaavat uuden mullan mukana puutarhaan.

Niinpä kompostoriin ei saa laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä. Kompostiin ei myöskään saa lisätä tuhkaa tai kalkkia, jotka muuttavat kompostin liian emäksiseksi.

Mitä puutarhakompostiin saa laittaa?

Puutarhakompostiin saa laittaa Kaikki terveet kasvinosat:

  • puunlehdet
  • naatit
  • ruohonleikkuujätteet
  • silputut oksat ja kukkavarret
  • kuivatut rikkaruohot

Lisäksi puutarhakompostiin saa laittaa ne talouden biojätteet, jotka eivät houkuttele jyrsijöitä:

  • kukkamullat ja kasvinjätteet
  • kasvisten kuoret
  • sienien ja marjojen perkuujätteet
  • lakaisutomu

Muumiotautiset omenat, rupiset perunan mukulat, ruostetautiset lehdet, lehtilaikkutautiset, harmaahomeiset ja nukkaäkämäpunkin vioittamat kasvit sekä herukan ja karviaisen toukkaiset ja kirvaiset osat voi laittaa lämpökompostoriin sellaisenaan.

<p data-block-key="atpfl">(Kuva: Biolan)</p>
(Kuva: Biolan)

Silputtuna tai peitettynä voi kompostoida äkämäpunkkiset herukan oksat, punkkiset mansikan osat, härmäiset kasvit sekä ruttoiset ja viroottiset perunat.

Syksyiset lehdet ja kasvijätteet tiivistyvät helposti, joten muista lisätä joukkoon oksasilppua tai komposti- ja huussikuiviketta. Puutarhajätteessä on usein niukasti typpeä, jolloin hajotus hidastuu ja kompostin lämpötila laskee.

Etenkin lehtien kompostoinnissa kannattaa käyttää lisäravinteita kompostoitumisen nopeuttamiseksi. Esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitteesta tai Biolan Kompostiherätteestä saadaan kompostiin vaivattomasti lisäravinteita, jotka nopeuttavat kompostin valmistumista ja parantavat kompostimullan laatua.

<p data-block-key="rk1sy">Kompostiherätettä tai luonnonlannoiterakeita lisätään kompostoitavan massan joukkoon. Myös kuivakäymälän jätteet sopivat hyvin ravinnelisäksi puutarhakompostiin. (Kuva: Biolan)</p>
Kompostiherätettä tai luonnonlannoiterakeita lisätään kompostoitavan massan joukkoon. Myös kuivakäymälän jätteet sopivat hyvin ravinnelisäksi puutarhakompostiin. (Kuva: Biolan)

Puutarhakompostorin sisältö jäätyy yleensä talvella. Jäätyminen ei pilaa kompostia, vaan lahoaminen alkaa taas keväällä kompostin sulettua. Talveksi puutarhakompostorin ympärille voi kuitenkin kerätä lunta lämpöeristeeksi.

Hoitotyöt
kompostointi
komposti
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_26407.jpg
Kompostointi
Puutarhanhoidon ohessa kertyy niin risua kuin muutakin kasvijätettä runsain mitoin ja on suorastaan välttämätöntä kompostoida ne uudelleen käyttökelpoiseen muotoon. Myös kotitalouden biojätteet kannattaa kompostoida, jottei niillä turhaan kasvattaisi sekajätteen määrää.
20237_82666.jpg
Talvikuivike pitää lämpökompostorin aktiivisena
Talvella komposti tarvitsee erityisen paljon energiaa ja ravinteita hajotustoiminnan ylläpitämiseksi.
20237_82670.jpg
Kompostoimalla säästät jätelaskussa
Uuden jätelain kaatopaikkakielto astui voimaan 1.1.2016. Sen jälkeen kaatopaikalle ei ole saanut enää päätyä mitään orgaanista ainesta. Pientaloasujien biojätteiden käsittelytavat vaihtelevat kunnittain. Kotikompostointi on aina taloudellinen ja ympäristöystävällinen tapa biojätteiden käsittelyyn.
20213_68980.jpg
Bokashi-kompostointi: Mitä kompostiin saa laittaa?
Mikäli ison talouskompostorin hankinta ei ole ajankohtaista tai mahdollista, kompostointia voi harjoittaa myös pienimuotoisemmin. Bokashi-keittiökompostointi tuottaa ravintorikasta bokashi-kompostia läpi vuoden. Se toimii pienissäkin kotitalouksissa, joissa biojätteen määrä jää vähäisemmäksi. Bokashi-kompostointimenetelmä on kotoisin Japanista, jossa sanapari boka shi tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Bokashi-kompostoinnissa orgaaninen aine hapatetaan eli fermentoidaan ilmatiiviissä astiassa hajuttomasti.
20237_82670.jpg
Onko kompostimulta riittävän kypsää?
Pikakompostori kompostoi keittiö- ja puutarhajätettä ympäri vuoden. Pikakompostorista saatavan tuotoksen eli puolikypsän katekompostin voi myös käyttää sellaisenaan katteena kasvualustan pinnalla. Sitä levitetään muutaman sentin kerros kasvualustan pinnalle.Puolikypsä katekomposti ei sovellu istutus- tai kylvömullaksi, sillä se sisältää vielä kasvien itämistä ja kasvua haittaavia aineita. Lisäksi siinä oleva hajoamaton hiilipitoinen jäte sitoo maan ravinteita ja happea hajottajaeliöiden käyttöön.
20237_74080.jpg
Kompostori rakastaa kinkun lämmintä rasvaa!
Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi tai rottien iloksi. Työläs vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen. Sen sijaan kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Samalla lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton