• Etusivu
  • Rakentaminen

Keppihevosella yli esteiden

Vinkkejä esteradan tekoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2024
20204_63908.jpg

Hepat odottavat jo tallilla radalle pääsyä. (kuva: Leena Wartiainen)

Tytöt ja pojan ovat jo vuosikymmeniä hyppineet ja juosseet keppihevosten kanssa. Pojat leikkineet cowboy-leikkejä ja tytöt ratsastaneet esteitä. Harrastus koki uuden tulemisen vuoden 2010 tienoilla, jolloin julkaistiin Venla-Maria Uutelan kirja keppihevosista. Nykyään pääsee jo kisaamaan peräti suomenmestaruustasolla keppihevosten kanssa. Kotipihallekin pystyt luomaan aidon kisatunnelman pystyttämällä omia esteitä. Kokosimme muutaman idean, miten teet edulliset esteet.

Riman ylitys

Tarvikkeita esteisiin voi etsiä pihalta ja varastoista. Tärkeintä on, että esteistä tulee turvallisia ja rimat ovat kevyitä ja putoavat helposti kosketuksesta. Näin pieni keppariharrastaja ei vahingoita itseään. Rimat kannatta myös maalata tai teipata raidalliseksi, jotta ne näkyvät kunnolla ja kotikisoihin saadaan aito tunnelma.

<p data-block-key="11yim">Samoista kannattimista ja rimoista pystyy tekemään monta erilaista vaihtoehtoa esteistä ja radoista.</p>
Samoista kannattimista ja rimoista pystyy tekemään monta erilaista vaihtoehtoa esteistä ja radoista.

Rimoina voit käyttää harjanvarsia, ohuita listoja, paksumpaa narua tai köyttä, pajunoksia, ohutta muoviputkea tai kupariputkea. Mahdollisuuksia riittää. Rimoista on hyvä vuolla tai litistää päät, jotta rimat pysyvät paikoillaan tolpan kannattimilla.

<p data-block-key="7shym">Keppihevosradan rimoiksi sopivat niin harjanvarret, verhotangot kuin ylimääräiset terassintolpatkin</p>
Keppihevosradan rimoiksi sopivat niin harjanvarret, verhotangot kuin ylimääräiset terassintolpatkin
<p data-block-key="grioc">Jos et halua maalata esimerkiksi verhotankoa, voit teipata värikkäitä papeteita väliaikaisesti tankoon.</p>
Jos et halua maalata esimerkiksi verhotankoa, voit teipata värikkäitä papeteita väliaikaisesti tankoon.

Tukevat tolpat

Kannattaa, maastosta riippuen, kiinnittää huomiota tolppien tukevuuteen ja että ne pysyvät hyvin pystyssä. Jos nurkista sattuu löytymään pilariharkkoja, saa niistä nopeasti rakennettua esteitä ilman nauloja ja vasaraakin. Pilariharkkojen väliin saa helposti laitettua pienen levyn- tai laudanpalan rimaa varten. Harkon keskellä olevaan reikään saat hienosti aseteltua vaikka kukkasia koristeeksi.

<p data-block-key="sxsut">Muista valita tolpat hyppijän mukaan. Riman on hyvä pudota helposti jos yritetään esimerkiksi korkeusennätystä tai jos kyseessä on pikkuinen ratsastaja.</p>
Muista valita tolpat hyppijän mukaan. Riman on hyvä pudota helposti jos yritetään esimerkiksi korkeusennätystä tai jos kyseessä on pikkuinen ratsastaja.

Käteville isille ja äideille löytyy monia hyviä ohjeita netistä. Tarvitaan vain vähän lautaa tai vesivaneria ja jonkin vahvuista puutolppaa.

Tolppina voit käyttää muun muassa sankoja, harkkoja, kantoja, maitokoreja, mitä tahansa sopivan matalaa, jolla saat riman pysymään paikoillaan ja putoamaan pienestä kosketuksesta.

<p data-block-key="vp9iu">Pyörökepille saa hyvän pidikkeen naulaamalla kaksi naulaa vierekkäin. Turvallisemman version teet käyttämällä ohuita ruuveja naulojen sijaan. Huomioi, että liian paksut ruuvit halkaisevat riman helposti.</p>
Pyörökepille saa hyvän pidikkeen naulaamalla kaksi naulaa vierekkäin. Turvallisemman version teet käyttämällä ohuita ruuveja naulojen sijaan. Huomioi, että liian paksut ruuvit halkaisevat riman helposti.

Kohti omia ennätyksiä

Keppariharrastajat pääsevät kokeilemaan niin urheilullisia lajeja kuin käsitöitä ja valokuvausta. Oman keppihevosen rakentamien esteiden ohella on mukavaa puuhaa koko perheelle.

Keppihevosten suomenmestaruudesta kisaillaan joka vuosi koulu- ja esteratsastuksessa. Tänä vuonna Suomen mestaruuskilpailut oli tarkoitus järjestetää Seinäjoella 12-14.6.2020. Nykyisten poikkeusolojen vuoksi tapahtuma saatetaan peruuttaa. Vuodelle 2021 on jo suunnitteilla 10-vuotisjuhlat lähempänä pääkaupunkiseutua. Kilpailut järjestää Suomen keppihevosharrastaja ry. Muutkin tahot järjestävät epävirallisempia paikallisia kilpailuita ympäri Suomen.

Suomen hyppyennätys keppihevosella: 141 cm, Marie Kärkkäinen 2019.

<p data-block-key="4fpj3">Tukevaa estettä voi käyttää jo koirien agilityynkin. Saat kaksi estettä yhdellä kerralla. Harkkoja käytettäessä niitä voi latoa myös päällekkäin ja saada enemmän korkeutta esteelle.</p>
Tukevaa estettä voi käyttää jo koirien agilityynkin. Saat kaksi estettä yhdellä kerralla. Harkkoja käytettäessä niitä voi latoa myös päällekkäin ja saada enemmän korkeutta esteelle.
<p data-block-key="xe4ic">Kiitos urheat ratsastajat. Nyt hepat saavat taas levätä tallilla. (kuva: Leena Wartiainen)</p>
Kiitos urheat ratsastajat. Nyt hepat saavat taas levätä tallilla. (kuva: Leena Wartiainen)
Rakentaminen
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
202211_80178.jpg
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto. Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
20081_8031.jpg
Kukkapenkki muurikivistä
Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmäTasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
20229_79585.jpg
Palmuvehka viihtyy missä vain!
Moni kasviharrastaja on hankkinut tämän kauniin ja sopeutuvaisen huonekasvin jo ennen kuin se oli saanut suomenkielisen nimensä. Palmuvehka tunnettiin pitkään tieteellisen nimensä mukaisesti Zamioculcas-nimisenä. Huonekasvina vehkakasveihin kuuluva palmuvehka on tuttavuus, joka on kasvattanut tasaisesti suosiotaan 1990-luvulta lähtien.Tämä Itä-Afrikasta lähtöisin oleva, kiiltävälehtinen, helppohoitoinen, kestävä, näyttävä ja joka paikkaan sopeutuva huonekasvi on vakiinnuttanut paikkansa monenlaisissa sisustuksissa; niin kodeissa kuin julkisissa tiloissakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton