• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kevään ensimmäiset kukkijat istutetaan syksyllä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 26.08.2022
20228_79390.jpg

Oikeanlaisilla kukilla voi houkutella pörriäisiä paikalle.

Panosta varhaiskevään sipulikukkiin. Ne ilahduttavat pitkän talven jälkeen ja ovat tärkeää ravintoa ensimmäisille perhosille ja kimalaiskuningattarille. Sipulikukat sopivat pihaan ja parvekkeelle. Lue Puutarhamyymälä Muhevaisen vinkit sipulien valintaan ja istutukseen.

Kukkasipuleiden istuttaminen on mukavaa koko perheen puuhaa, johon pienet lapsetkin osallistuvat mielellään. He samalla oppivat luonnon kiertokulkua ja kasvien arvostusta. Jos muutama kukkasipuli menee väärin päin, ei se ole vaarallista, kyllä ne sieltä kasvavat.

Miten osaan ostaa hyvät kukkasipulit?

Terve sipuli tuntuu kädessä kiinteältä ja on kokoonsa nähden painava. Pinnasta sipuli voi olla vähän kolhiintunut, mutta ei syvemmältä eikä sipulissa saa olla pitkiä varastoversoja.

Valikoima on runsaimmillaan heti sipulien saavuttua myymälöihin, mutta niitä voi säilyttää kotonakin, jos säät eivät heti suosi istuttamista. Säilytä ne esimerkiksi paperipussissa viileähkössä, kuivassa paikassa.

Näin valitset ja istutat oikein

Tulppaanin sipulit valmiina istutettaviksi.
Tulppaanin sipulit valmiina istutettaviksi.

Mitä varjoiseen paikkaan?

Varjoisan ja aurinkoisen paikan kasvit valitaan aina erikseen, mutta täysvarjossa vain harvat sipulikukat menestyvät ainakaan niin, että ne lisääntyisivät siellä. Kun lehdet eivät ole vielä puhjenneet täyteen kokoonsa, on moni kesällä varjoisa paikka keväällä yllättävän valoisa. Siksi monet varhaiset sipulikukat menestyvät puiden ja pensaiden alla.

Kasvupaikka ja -olosuhteet vaikuttavat tosi paljon kasvuun ja kukinnan laatuun. Vain osa sipuleista viihtyy nurmikolla, koska ne joutuvat taistelemaan elintilasta nurmen juuriston kanssa. Kuohkeamultainen kukkapenkki on useimmille kukkasipuleille paras paikka.

Katso puutarhurin vinkit lajivalintaan

Entä itse istutus?

Istuta sipulit kosteaan, hieman jo viilenneeseen maahan. Hyvä nyrkkisääntö on, että istutuskuopan syvyys on kolme kertaa sipulin korkeus. Suurien sipulien, kuten narsissien ja tulppaanien, istutusväli on 10–12 cm. Pienet, kuten krookukset, istutetaan 5–7 cm:n välein. Istutuspaikkaa valitessasi muista, että kukkasipulit tarvitsevat läpäisevän maan, sillä liiallinen märkyys pilaa sipulit.

Istuta sipulit mieluummin tiiviiksi ryhmiksi kuin sinne tänne harvakseltaan. Yhdessä ne ovat näyttäviä ja esiintyvät edukseen, mutta runsaslukuinenkin määrä sipuleita harvakseltaan istutettuna antaa vaisun vaikutelman. Totta kai ryhmiä voi olla useita, jolloin ryhmät laajenevat sivusipuleiden avulla itsekseenkin, eikä jakamisen tarve tule kovin nopeasti vastaan. Monilajisissa ryhmissä kannattaa yleensä istuttaa korkeammat keskelle tai taustalle ja matalat eteen tai reunoille.

Jos poistat pintamaan alueelta, johon kukkasipulit istutetaan, ne voi asetella sopivin välein tiukasti maahan painaen ja peittää niille sopivan paksuisella multakerroksella. Muun kasvillisuuden lomaan sipulit on näppärä istuttaa myös yksittäin istutuslapiota apuna käyttäen. Muista kastella istutusalue, jos maa on kuiva.
Jos poistat pintamaan alueelta, johon kukkasipulit istutetaan, ne voi asetella sopivin välein tiukasti maahan painaen ja peittää niille sopivan paksuisella multakerroksella. Muun kasvillisuuden lomaan sipulit on näppärä istuttaa myös yksittäin istutuslapiota apuna käyttäen. Muista kastella istutusalue, jos maa on kuiva.

Miten ravinteet eli lannoitus?

Voit lannoittaa keväällä tai syksyllä. Monivuotisen kukinnan varmistamiseksi sipuliryhmät lannoitetaan hidasvaikutteisella kukkasipulilannoitteella joko syksyllä istutuksen yhteydessä tai keväällä kasvun alettua.

Milloin istutetaan?

Istutusaika on syksyllä, mutta paras aika vaihtelee säiden ja lajivalinnan mukaan. Kukkasipulit ovat sesonkituotteita, jotka saapuvat Suomeen myyntiin elo-syyskuun vaihteessa. Saapumisaika voi vaihdella hieman vuosittain, sillä sadon valmistumiseen vaikuttavat kasvuolosuhteet Hollannissa, mm. lämpötila ja sateet tai niiden puute.

Valikoimat ovat tietenkin parhaimmillaan heti, kun kukkasipulit ovat saapuneet myymälöihin.
Aivan syyskuun alussa ei kuitenkaan yleensä ole kiire istutuspuuhiin, sillä useimmat lajit juurtuvat
parhaiten hieman viilenneessä maassa. Jos kesäiset säät jatkuvat, säilytä kukkasipulit viileässä ja
ilmavassa paikassa odottamassa sopivia syyssäitä. Silloin myös maa on yleensä luontaisesti
kosteampaa ja istuttaminen on helpompaa pehmenneeseen maahan.

Kukkasipulit ovat näyttävimmillään yhtenäisiksi ryhmiksi istutettuina.
Kukkasipulit ovat näyttävimmillään yhtenäisiksi ryhmiksi istutettuina.

Liljojen sipulit pitävät varhaisesta istuttamisesta, jotta ne ehtivät juurtua ennen talven tuloa. Istuta ne siis mahdollisimman pian. Muillekin sipuleille juurtuminen on eduksi, mutta ei välttämätöntä. Syksyn juurtuminen nopeuttaa keväällä kasvuun lähtöä ja kukinta aikaistuu ensimmäisenä keväänä hieman. Sipulien talvehtimiselle on tärkeintä se, että ne on istutettu oikeaan syvyyteen ja läpäisevään maahan. Seisova vesi mädättää sipulit nopeasti.

Kukkien tuoma ilo keväällä pitkän talven jälkeen on arvokasta, vaikka emme aina edes tiedosta sitä. Myös kesä on helpompi hyvästellä, kun jo syksyllä kääntää katseen kevääseen istuttamalla kukkasipuleita.

Tutustu valikoimiin

Teksti: Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen
Kuvat: iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton