• Etusivu
 • Hoitotyöt

Kissoille myrkylliset kasvit – valitse muun muassa huonekasvit huolella!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.01.2024
202212_60205.jpg

(Kuva: Pixabay)

Synnynnäinen uteliaisuus saa kissan alttiiksi myrkytyksille ja leikkisyys vierasesineiden syömiselle. Koska pienikin annos myrkyllistä ainetta voi johtaa jopa kissan kuolemaan, on varovaisuus kissatalouksissa aina paikallaan. Tyypillisimmin kissa saa myrkytyksen syömällä vahingossa haitallista ainetta, esimerkiksi huonekasvia.

Kissan uteliaisuus altistaa myrkytyksille

Kissaperheen tulee kiinnittää erityisen tarkkaan huomiota, mitä kasveja kodista ja puutarhasta löytyy. Erityisesti liljamyrkytykset (suvut Lilium ja Hemerocallis) ovat usein kuolemaan johtavia. Myrkyn pitoisuus kasvissa vaihtelee, mutta kaikkien osien ja jopa siitepölyn syöminen on vaarallista. Tappava annos saadaan jo alle yhden lehden syömisestä!

Liljojen lisäksi muita myrkyllisiä kasveja ovat kliivia, atsalea, narsissi, hyasintti, oleanteri, käpypalmut, palmuvehkat, viirivehkat (Spathiphyllum), kallat eli huonevehkat (Zantedeschia), köynnösvehkat (Philodendron) ja kirjovehkat (Dieffenbachia).

Joulutähteä pidetään kissoille myrkyllisenä, mutta se itse asiassa on mainettaan vaarattomampi. Maine myrkylliseenä kasvina kissoile on jopa liioiteltu. Saattaa aiheuttaa lieviä ruuansulatuskanavan oireita.

Ulkokasveista erityisen vaarallisia ovat kielo (Convallaria majalis), sormustinkukka (Digitalis purpurea), silkkiyrtit (Asclepias), merisipuli (Urginea maritima), sinisade (Wisteria) ja alppiruusut (Rhododendron).

Tarkista alla olevista listoista eri kasvien vaarallisuusaste ja vaikutukset kissaan. Muista, että kissan nautittua sille mahdollisesti haitallista kasvia on aina soitettava eläinlääkärille jatkohoidon tarpeen varmistamiseksi!

Huomio

Huomio

Tappavan myrkylliset kasvit/kasvinosat, joiden syöminen vaatii välitöntä eläinlääkärin hoitoa:

 • Liljat (Lilium) ja päivänliljat (Hemerocallis) ­ kaikki kasvinosat
 • Liljapuut (Cordyline)
 • Traakkipuu (Dracaena)
 • Atsalea (Rhododendron)
 • Oleanteri (Nerium oleander)
 • Kielo (Convallaria majalis), myös maljakon vesi
 • Sormustinkukka (Digitalis purpurea)
 • Japaninkäpypalmu (Cycas revotuta), vaikutus maksaan ja ruuansulatuskanavaan
 • Palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia), vaikutus maksaan ja ruuansulatuskanavaan
 • Amaryllis eli ritarinkukka (Hippeastrum)
 • Jouluruusu (Helleborus)
 • Hyasintti (Hyacinthus orientalis)
 • Viirivehka (Spathiphyllum), harvinaisena seurauksena munuaisvaurio
 • Klivia eli punasarja (Clivia)
 • Tulppaanit ja tulppaanin sipuli (Tulipa)
 • Narsissit ja narsissin sipuli (Narcissus)
Info

Info

Ärsyttävät kasvit:

Oireina oksentelu, kuolaaminen, huono ruokahalu, venyttely, ripuli sekä kitkerästä mausta tai limakalvoärsytyksestä johtuva väsymys. Oireita voi helpottaa houkuttelemalla kissan juomaan runsaammin.

 • Rönsylilja (Chlorophytum comosum)
 • Syklaami (Cyclamen)
 • Jukkapalmu (Yucca)
 • Aloe (Aloe)
 • Anopinkieli (Sansevieria trifasciata)
 • Kumipuu (Ficus elastica)
 • Muratti (Hedera helix)
 • Krysanteemi (Chrysanthemum)
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Info

Info

Kalsiumoksalaattikiteitä sisältävät kasvit, jotka ärsyttävät mekaanisesti suun limakalvoja:

Oireina suun kipu, nielemisvaikeus, syömättömyys, kuolaaminen, limakalvojen turvotus, oksentelu ja vaisuus. Oireet menevät itsestään ohi ja niitä voi helpottaa huuhtelemalla kissan suuta vedellä sekä tarjoamalla pienen määrän hyla­maitoa, jogurttia tai sukralfaattia, joka tekee suojaavan kalvon ruokatorven ja mahalaukun limakalvoille.

 • Viirivehka (Spathiphyllum)
 • Kallat eli huonevehkat (Zantedeschia)
 • Köynnösvehkat (Philodendron)
 • Kirjovehkat (Dieffenbachia)
 • Begonia (Begonia)
 • Hyasintin sipuli (Hyacinthus orientalis)
Huomio

Huomio

Muita myrkyllisiä/ärsyttäviä kasveja:

AvokadoMisteli
BelladonnaNeilikka
HappomarjapensasNiilin­/säde­/kissankaisla
HevoskastanjaNäsiä
HortensiaPerunanvarret
HukanputkiPietaryrtti
HulluruohoPiikkikruunu
HuonearaliaPikarililja
HuonekoisoPylväskaktus
IhmepensasPylvästyräkki
JasmiiniRaparperi
KarheapäivänhattuRautayrtti
KissanhäntäRisiinikasvi
KoiranpensasRuiskukka
KolibrinkukkaSorvarinpensas
KrookusSudenmarja
KrysanteemiSulkasaniainen
KukonkannusSuokorte
KultasadepensasSuolakkeet
KurjenmiekkaSärkynyt sydän
KustaankukkaTohtorinkukka
LaakerikirsikkaTupakkakasvi
LaakeripuuTyrnipensas
LimoviikunaUkonhattu
LobeliaUnikko
LumikelloValkovuokko
LupiiniVilliviini
Marjakuusi

Muuta huomioitavaa

Aina ei tule arjessa mietittyä kaikkia valintoja myös eläinten kannalta. Tahattomasti saattaa aiheuttaa välitöntä hengenvaaraa omille lemmikeille tai naapuruston pikkuystäville. Ennaltaehkäisy on siis äärimmäisen tärkeää!

Kissat eivät maista makeaa, joten ne välttyvät myrkytyksiltä yleensä paremmin kuin muut eläimet. Kissat pitävät kuitenkin pakkasnesteen etyleeniglykolin aiheuttamasta mausta ja jo1,4ml/kg laimentamatonta etyleeniglykolia on kissalle tappava annos ja se imeytyy puolessa tunnissa. Pakkasnestettä on saattanut vuotaa auton alle tai pullo on vahingossa kaatunut – ei siihen muuta tarvita. Jo pienikin määrä etyleeniglykolia vaurioittaa elimistöä laajasti ja ennuste saattaa olla heikko tai jopa olematon muutamassa tunnissa.

Syksyisin moni käyttää tuholaisten torjuntaan erilaisia torjunta-aineita ja muun muassa rotanmyrkyissä käytetään erittäin vahvoja ainesosia, joiden pienenkin määrän nauttiminen aiheuttaa hengenvaaran. Kissoille tuottaa ongelmia myös erilaiset vierasesineet, kuten langat, joulukuusen nauhat, lelut ja hiuslengit. Näitä nautittuaan kissa alkaa yleensä oksentaa rajusti ja tarvitsee välitöntä eläinlääkärin apua. Kissan peruskunto, ikä ja sairaudet voivat vaatia eritystä huomiota.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Lähteet: Sympaatti Oy, Evidensia, Omaeläinklinikka

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton