• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kokeile kasvattaa viherkasvi hedelmän siemenestä – tässä pari vinkkiä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.08.2024
202210_79855.jpg

Eila Repo on harrastanut hedelmäpuiden kasvattamista siemenestä jo pidempään, alati uutta oppien. Nyt hän antaa vinkkinsä muillekin viherkasvien pellepelottomille.

Kaikki alkoi avokadosta

Kaikki alkoi aikanaan Eilan pojan asuessa vielä kotona. Poika ryhtyi kokeilemaan avokadon ja mangon kasvattamista.

– Avokadon siemenen hän viritti ohjeiden mukaan tikuilla vesiastiaan, ja saikin sen itämään ja kasvamaan metrin mittaiseksi. Mangon alkukin oli noin 15 cm pitkä, kun poika muutti omilleen ja kasvit jäivät minun hoitooni, Eila Repo kertoo.

Talven tullen avokado pudotti kaikki lehdet, ja mangokin kuihtui.

Eila oli aiemmin jo kasvattanut kesäkukkia siemenestä, joten keväällä innokkuutta löytyi jälleen.

– Laitoin avokadon siemenen itämään tikkujen varaan vesiastiaan ja toisen avokadon siemenen suoraan multaan. Mullassa oleva siemen iti nopeammin, ja kasvu lähti hyvään vauhtiin. Mangon kanssa en tuolloin onnistunut.

– Koska en ole perehtynyt kasviravinteisiin tai multien ominaisuuksiin, vaan luottanut puhtaasti tuuriin, on tulosta tullut vaihtelevasti.

Kotikasvattaja Eila Repo etsii paljon tietoa ja muiden kokemuksia netistä. Hän ei tavoittele puistaan hedelmiä, mutta jospa jokin kasvi vielä lähtisi kukkimaan.

– Lähinnä iloitsen hedelmäpuista viherkasveina.

<p data-block-key="loopl">Kasvi aloitettu siemenestä kesällä 2020. Itäminen kesti viikkoja. Ensimmäisen vuoden eteläikkunalla, jolloin se kasvoi vain 20–50 cm:n mittaan. Sitten siirsin sen länsi-ikkunalle, ja vauhti kiihtyi hurjasti. Siirron jälkeen ne ovat vuodessa kasvaneet kuten kuvista näkyy.</p>
Kasvi aloitettu siemenestä kesällä 2020. Itäminen kesti viikkoja. Ensimmäisen vuoden eteläikkunalla, jolloin se kasvoi vain 20–50 cm:n mittaan. Sitten siirsin sen länsi-ikkunalle, ja vauhti kiihtyi hurjasti. Siirron jälkeen ne ovat vuodessa kasvaneet kuten kuvista näkyy.

Passionhedelmä on nirso kasvupaikastaan

Mielenkiintoinen kokeilu oli kerran passionhedelmän siemenistä. Se todisti, että kasvupaikalla on merkitystä.

– Istutin kaksi passion alkua samaan aikaan ja laitoin ne kaakon puoleiselle ikkunalle, johon paistaa aurinko aamusta puoleen päivään asti, tosin pihalla on puita varjostamassa.

– Kun passion alut olivat noin 20 cm korkeita, annoin niistä toisen tyttärelle. Hän laittoi sen keittiöönsä länsi-ikkunalle.

– Oma passioni kituutti entisellä paikallaan, eikä kasvua juuri huomannut. Kun muutamaa viikkoa myöhemmin kävin tyttären luona, hämmästyin kun hänen passionsa oli kiivennyt langan varassa jo kattoon asti. Ruukku ja multa olivat edelleen samat, vain kasvupaikka oli vaihtunut.

– Päätin siirtää omat kasvini makuuhuoneeseen, jossa ikkuna on lounaan ja lännen suuntaan, ja aurinko paistaa iltapäivästä auringonlaskuun saakka, eikä varjostavia puita ole edessä.

– Kasvu kiihtyi ihan silmissä. Viritin passion kasvamaan seinälle tekemällä lankalenkkejä varren ympäri, ja pistin nuppineulat lenkkien läpi tapettiin. Tapetti kestää hyvin köynnöksen painon, kun lenkkejä on tarpeeksi tiheässä.

<p data-block-key="fq7z7">Passio innostuu leikkaamisesta. Eila huomasi sen, kun ensimmäinen oksa katkesi vahingossa. Kasvi tekee jatkuvasti uusia haaroja ja täyttää pian koko seinän.</p>
Passio innostuu leikkaamisesta. Eila huomasi sen, kun ensimmäinen oksa katkesi vahingossa. Kasvi tekee jatkuvasti uusia haaroja ja täyttää pian koko seinän.

Lisävaloa kasveille

Myös lisävalolla saa kasveihin eloa talvikaudella. Viime talvena Eila hankki kasveille tarkoitetun, edullisen lampun, jonka hän kiinnitti kääntyvään pöytävalaisimeen. Lamppu valaisi kasveja iltaisin muutaman tunnin ajan. Sekä passio että avokado selvisivät hyvin talven yli.

– Vaihdettuani avokadon altakasteluruukkuun ja altakastelumultaan, kasvu piristyi oitis.

Syksy tuo muutoksia kasvukauteen

Tällä hetkellä Eilalla on juurtumassa muutama passionhedelmän pistokas. Syksy tuo aina mukanaan kasvukauden muutoksen, joten eksoottiset hedelmäpuukokeilut voivat osoittaa mieltään.

– Karambola on nyt hauska pieni hapsiainen, mutta alimmat lehdet alkavat kellastua. Myös avokado on tiputtanut nyt syksyllä muutaman lehden.

– Pitaijaa yritin myös kerran kasvattaa, siitä tuli ohuita kaktuksen varsia, mutta paikka ei tainnut olla sillekään sopiva, vaan se näivettyi.

<p data-block-key="l0jag">Karambolan alku, siemenet on laitettu multaan 3 kk aiemmin, nyt kasvin korkeus on noin 25 cm.</p>
Karambolan alku, siemenet on laitettu multaan 3 kk aiemmin, nyt kasvin korkeus on noin 25 cm.
<p data-block-key="hsrt1">Passio juurtuu myös pistokkaasta.</p>
Passio juurtuu myös pistokkaasta.

Granaattiomena, kiivi ja viikuna ovat olleet kokeilussa, mutta eivät ole onnistuneet. Siispä kevään tullen on jälleen kokeiltavaa.

– Aion kokeilla myös papaijaa ja mangoa. Pääsiäisruohoksi kylvän taas chiansiemeniä, ja versot voi vaikka syödä pääsiäisen jälkeen.

<p data-block-key="3x6zn">Chian siemenet sopivat vaikka pääsiäisruohoksi, jotka voi sitten popsia pyhien jälkeen. Toimii tosin ympäri vuoden!</p>
Chian siemenet sopivat vaikka pääsiäisruohoksi, jotka voi sitten popsia pyhien jälkeen. Toimii tosin ympäri vuoden!
Kasvillisuus
kasvit
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20223_77323.jpg
Tulli muistuttaa kasvien tilaamiseen liittyvistä rajoituksista
Tulli haluaa muistuttaa viherpeukaloita tiedotteessaan kasvien tilaamiseen liittyvistä rajoituksista.Monen kotipuutarhurin katse on suunnattu jo kesään. Mikäli siemeniä tai taimia aikoo tilata EU:n ulkopuolelta, on tärkeää huomioida, että niiden tilaamiseen liittyy monia rajoituksia. Tilaaminen on kielletty ilman kasvinterveystodistusta, lisäksi tilaukselle pitää järjestää Suomessa tuontitarkastus.
202110_73340.jpg
Pidä huonekasvit terveinä ja hyvinvoivina läpi pimeän kauden
Kun vuosi kääntyy pimeimmälle neljännekselle, kasvitkin kaipaavat lepoa. Kun ne hidastavat kasvuaan, pitää hoitokin muuttaa vastaamaan kasvien tarvetta.
20232_80894.jpg
Näin hoidat kaktuksiasi
Kuivilta kasvupaikoilta kotoisin olevat pylvään tai pallon muotoiset aavikkokaktukset viihtyvät kotonakin eteläisellä, aurinkoisella ikkunalla. Aarniometsästä peräisin olevat lehti- ja köynnöskaktukset kaipaavat lämpöä, mutta eivät paahdetta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kukonharja, -pyrstö ja -töyhtö (Celosia)
Kukonharjat (Celosia) ovat revonhäntäkasvien heimoon kuuluva suku, johon kuuluu 50 lajia. Kukinnon muotojen perusteella niitä kutsutaan kukonharjaksi (Celosia argentea), kukonheltaksi (C. a. Cristata-ryhmä), kukonpyrstöksi (C.a. Spicata-ryhmä) tai kukontöyhdöksi (C.a. Plumosa-ryhmä).Kukontöharja on monivärinen, jämäkkä, pystykasvuinen, sekä yksivuotinen koristekasvi, joka kukkii kesäkuusta elokuuhun. Sen kasvukorkeus on 20-40 cm. Kukonharjoja on käytetty koristekasveina jo satoja vuosia. Sen siemenet kylvetään maaliskuussa ja esikasvatetaan.Keskustelupalstalla asiaa myös kukonharjoista - lue ja kommentoi!
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20223_77333.jpg
Kesäköynnökset peittävät, roikkuvat ja kiipeävät!
Suomen kesäsää muuttuu nopeasti. Jos tänään paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta, seuraava päivä saattaakin olla sateinen ja jopa rakeinen. Kuten kesäkalusteita, myös kesäkukkia voi suojata vaihtelevilta ja arvaamattomilta sääoloilta lasitetulla terassilla. Se antaa kasveille tarvittaessa suojaa tuulelta, sateelta ja suoralta auringonpaisteelta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton