• Etusivu
  • Rakentaminen

Koko perheen luontopäiväkirja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.12.2024
202212_61968.jpg

Luontoa tarkkailemalla voi oppia paljon ja tulla tarkkaavaiseksi. Huomasitko sinä kuvassa olevan pöllön? (Kuva: Pixabay)

Luonnon tarkkaileminen on hyvä aloittaa jo lapsena, jotta metsässä käymisestä ja luonnon tarkkailusta tulisi elämän mittainen harrastus. Moni saa metsästä tarvittavaa energiaa ja rauhoittuu rankan työpäivän jälkeen. Samalla retkellä voit kirjoittaa ylös luontopäiväkirjaa. Nyt onkin korkea aika aloittaa luonnon tarkkailu.

Luonnon tarkkailu on edullinen ja opettavainen tapa oppia mitä ympäristömme pitääkään sisällään. Omista tutuista nurkistakin voi löytyä jotain yllättävää. Vaikka kuinka voisi luulla hienojen havaintojen pysyvän muistissa, käy kuitenkin jokaiselle joskus niin, että aivan tarkkaan ei muistakaan, milloin se tikka kävi pihapuuta nakuttamassa tai koska ensimmäiset muurahaiset kantoivat havunneulasta kekoonsa.

Mikäli havaintoja on laitettu ylös, syntyy pitkään jatkuneesta luonnon havainnoinnista vähitellen päiväkirjojen sarja, joiden avulla on mukava verrata, mitä eri vuosina on samana päivänä tapahtunut.

<p data-block-key="cgy16">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)
<p data-block-key="xs693">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)
Ohje

Ohje

Vinkkejä luontopäiväkirjan aloittamiseen

  • Talvi on hyvä aika aloittaa lajien tunnistaminen. Lajeja ei ole liikaa ja esimerkiksi lumeen jääneitten jälkien tunnistaminen on mukavaa puuhaa.
  • Keksi luontopäiväkirjallesi ensin tarkoitus ja toteutustapa. Mitä lajiryhmiä haluat tunnistaa ja miten teet merkinnät. Haluatko lisätä myös sääpäiväkirjan? Keräätkö kasveja ja kuivaat ne? Otatko valokuvia?
  • Havainnoi myös itseäsi. Mitä sinussa tapahtuu, kun kävelet metsässä?
  • Aloita heti tai muuten se saattaa jäädä vain aikomuksen tasolle.
  • Aloita hiljalleen ja ehkä vain laji kerrallaan.
<p data-block-key="2erue">Löysitkö jälkiä maasta tai lumihangesta? (Kuva: Pixabay)</p>
Löysitkö jälkiä maasta tai lumihangesta? (Kuva: Pixabay)
<p data-block-key="ew649">Tutustukaa yhdessä, mikä eläin jäljet olisi voinut jättää. (Kuva: Pixabay)</p>
Tutustukaa yhdessä, mikä eläin jäljet olisi voinut jättää. (Kuva: Pixabay)

Miten aloitan luonnon tarkkailun?

Luonnosta nauttimisesta ei kannata ottaa turhia paineita. Tärkeintä on säähän soveltuva vaatetus, hyvät retkieväät sekä iloinen ja utelias mieli. Matkaan kannattaa varata myös muistiinpanovälineet havaintoja varten sekä alueen kartta, mikäli liikut vieraalla seudulla.

Päiväkirjaksi soveltuvat parhaiten tukevakantiset vihot, joihin on hyvä kirjoittaa. Koon puolesta kirja kannattaa valita siten, että se on helppo kuljettaa mukana. On makuasia, valitseeko vihon, jossa on viivat, ruudut tai puhtaat sivut. Viivoitus tekee kirjoittamisen toki helpommaksi, puhtaan sivun tarjotessa mahdollisuuden todellisten taideteosten piirtämiseen. Voit myös laatia taulukon, jonka sivuun laitat listan mitä havaintoja odotat näkeväsi vuoden aikana. Taulukossa voi olla kirjattuna esimerkiksi ensimmäinen havainto leskenlehdestä, koska talitintti kääntää laulunsa, milloin käki kukkui. Muista jättää tilaa päivämäärälle.

Päiväkirjan voi myös laatia kansioon, jolloin sinne on mahdollista liittää vihkoa enemmän muuta materiaalia, kuten retkialueen karttoja, prässättyjä lehtiä ynnä muuta.

<p data-block-key="c1jho">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)

Mitä luontohavaintoja kirjataan ylös?

Voit kirjata ylös millainen sää oli, onko mahdollisesti lunta, milloin ensimmäinen pajunkissa pilkistää pajupusikon oksissa ja niin edelleen. Myös lintu-, perhos- sekä eläinhavainnot on hauska kirjata ja seurata kuinka usein se alussa mainittu tikka kävikään pihapuussa, vai oliko se vain ohikulkumatkalla. Vilahtiko kettu kenties metsänreunalla? Tee päiväkirjastasi juuri sellainen, kuin itse haluat.

Pidä päiväkirjan pitäminen rentona harrastuksena äläkä suotta ota siitä paineita, että jokaiselle päivälle on löydyttävä jokin mielenkiintoinen havainto. Älä myöskään suotta sensuroi tapahtumia, vaan tallenna rohkeasti ylös kuvin ja tekstein hauskat luontohetket ja -retket.

<p data-block-key="zew0c">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)

Nyt kaikki rohkeasti nenät irti ruuduista ja ulos nauttimaan luonnon ihmeistä!

Rakentaminen
asuminen
ekologisuus
ideat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
Tulikivi Karelia-malliston Saramo Classic pinnalla
Rauhoittava ruutuaika – lempeä ja lämpöinen takkatuli
Tuli on aina merkinnyt elämää. Sen lämmössä on laitettu ruokaa, siinä on lämmitelty ja kuunneltu vanhempien ihmisten viisauksia ja tarinoita elämästä. Tulen äärellä istuessa kiire katoaa ja ajatukset keskittyvät vain hetkeen eivätkä mieti tulevaa.Nykypäivän ihminen voi sytyttää tulen takkaan, istua sen äärellä ja nauttia takkatulen ruutuajasta kuten menneiden aikojen ihmiset nuotiostaan. Sama rauhoittumisen tunne ja keskittyminen hetkeen ovat yhä läsnä.
kipsilevyratkaisut remontoijalle
Remontoijan luottokaveri – monipuolinen kipsilevy
Jokaiselle se oma koti on kaikkein rakkain paikka. Siellä viihdytään niin yksi kuin perheen ja ystävien kanssa. Ajan myötä kuitenkin se kaikkein rakkainkin paikka kaipaa pientä huolenpitoa ja laittoa – vaikkei muusta syystä kuin perheen koon kasvamisen tai pienenemisen johdosta.Toisinaan tuotevalikoima häkellyttää, voiko näin monelle ratkaisulle ja vaihtoehdolle olla todella tarvetta. Kyllä voi, sillä ratkaisut on tehty sillä ajatuksella että rakentaja ja remontoija löytää niiden joukosta omiin tarpeisiinsa parhaiten soveltuvan tuotteen ja rakennustavan. Vaikka vaihtoehtoja on paljon, löytyy niiden joukosta sopiva tuote nopeasti.
ABLOY EASY mekaaninen lukitusjärjestelmä
Ajanmukaista lukitus retrofitin avulla
Taloyhtiön lukitusjärjestelmä on sijoitus. Se on sijoitus ennen kaikkea asukkaiden turvallisuuteen. Vaikka lukituksen uudistus nähdään mahdollisesti isona kustannuksena, sen ei tarvitse olla sitä.
202110_73147.jpg
Klassikkoruokaa uudella tapaa: kokeile tällaista uunikalaa
Uunikala, etenkin uunilohi, on klassikkoruoka. Työvaiheita on vähän, kala kypsyy uunissa ilman, että sen eteen tarvitsee tehdä juuri mitään, ja liesi pysyy vapaana lisukkeiden tekoa varten. Jos perinteinen uunilohi kuuluu arjen perusruokiin, voi siihen kuitenkin huomata kyllästyvänsä. Näillä vinkeillä ja uusilla ideoilla uunikalasta tulee taas takuuvarma kotikeittiön hitti!
20238_82911.jpg
Miksi ison katajan oksat ruskettuvat? Asiantuntija vastaa
Pihaporttimme pielissä oli 5 isoa katajaa ja kaksi pientä lisäistutuksena viime syksynä. Tänä kesänä yhden ison katajan oksissa on neulaset alkaneet ruskettua kokonaan. Samaa on jonkun verran levinnyt myös muihin katajiin. Usein oksissa on jonkin verran myös vihreitä neulasia muissa pikkuoksissa. En ole uskaltanut leikata ruskeita pois kun olen ajatellut vahingoittaako se puita enemmän. Ruskea neulasalue kuitenkin on pikkuhiljaa levinnyt kesän aikana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton