• Etusivu
  • Rakentaminen

Koko perheen luontopäiväkirja

Mariana Ravonius
Päivitetty 12.06.2025
202212_61968.jpg

Luontoa tarkkailemalla voi oppia paljon ja tulla tarkkaavaiseksi. Huomasitko sinä kuvassa olevan pöllön? (Kuva: Pixabay)

Luonnon tarkkaileminen on hyvä aloittaa jo lapsena, jotta metsässä käymisestä ja luonnon tarkkailusta tulisi elämän mittainen harrastus. Moni saa metsästä tarvittavaa energiaa ja rauhoittuu rankan työpäivän jälkeen. Samalla retkellä voit kirjoittaa ylös luontopäiväkirjaa. Nyt onkin korkea aika aloittaa luonnon tarkkailu.

Luonnon tarkkailu on edullinen ja opettavainen tapa oppia mitä ympäristömme pitääkään sisällään. Omista tutuista nurkistakin voi löytyä jotain yllättävää. Vaikka kuinka voisi luulla hienojen havaintojen pysyvän muistissa, käy kuitenkin jokaiselle joskus niin, että aivan tarkkaan ei muistakaan, milloin se tikka kävi pihapuuta nakuttamassa tai koska ensimmäiset muurahaiset kantoivat havunneulasta kekoonsa.

Mikäli havaintoja on laitettu ylös, syntyy pitkään jatkuneesta luonnon havainnoinnista vähitellen päiväkirjojen sarja, joiden avulla on mukava verrata, mitä eri vuosina on samana päivänä tapahtunut.

<p data-block-key="cgy16">&quot;Mitäs sieltä löytyy?&quot; (Kuva: Pixabay)</p>
"Mitäs sieltä löytyy?" (Kuva: Pixabay)
<p data-block-key="xs693">&quot;Viekkautta luonnossa&quot; (Kuva: Pixabay)</p>
"Viekkautta luonnossa" (Kuva: Pixabay)
Ohje

Ohje

Vinkkejä luontopäiväkirjan aloittamiseen

  • Talvi on hyvä aika aloittaa lajien tunnistaminen. Lajeja ei ole liikaa ja esimerkiksi lumeen jääneitten jälkien tunnistaminen on mukavaa puuhaa.
  • Keksi luontopäiväkirjallesi ensin tarkoitus ja toteutustapa. Mitä lajiryhmiä haluat tunnistaa ja miten teet merkinnät. Haluatko lisätä myös sääpäiväkirjan? Keräätkö kasveja ja kuivaat ne? Otatko valokuvia?
  • Havainnoi myös itseäsi. Mitä sinussa tapahtuu, kun kävelet metsässä?
  • Aloita heti tai muuten se saattaa jäädä vain aikomuksen tasolle.
  • Aloita hiljalleen ja ehkä vain laji kerrallaan.
<p data-block-key="2erue">Löysitkö jälkiä maasta tai lumihangesta? (Kuva: Pixabay)</p>
Löysitkö jälkiä maasta tai lumihangesta? (Kuva: Pixabay)
<p data-block-key="ew649">Tutustukaa yhdessä, mikä eläin jäljet olisi voinut jättää. (Kuva: Pixabay)</p>
Tutustukaa yhdessä, mikä eläin jäljet olisi voinut jättää. (Kuva: Pixabay)

Miten aloitan luonnon tarkkailun?

Luonnosta nauttimisesta ei kannata ottaa turhia paineita. Tärkeintä on säähän soveltuva vaatetus, hyvät retkieväät sekä iloinen ja utelias mieli. Matkaan kannattaa varata myös muistiinpanovälineet havaintoja varten sekä alueen kartta, mikäli liikut vieraalla seudulla.

Päiväkirjaksi soveltuvat parhaiten tukevakantiset vihot, joihin on hyvä kirjoittaa. Koon puolesta kirja kannattaa valita siten, että se on helppo kuljettaa mukana. On makuasia, valitseeko vihon, jossa on viivat, ruudut tai puhtaat sivut. Viivoitus tekee kirjoittamisen toki helpommaksi, puhtaan sivun tarjotessa mahdollisuuden todellisten taideteosten piirtämiseen. Voit myös laatia taulukon, jonka sivuun laitat listan mitä havaintoja odotat näkeväsi vuoden aikana. Taulukossa voi olla kirjattuna esimerkiksi ensimmäinen havainto leskenlehdestä, koska talitintti kääntää laulunsa, milloin käki kukkui. Muista jättää tilaa päivämäärälle.

<p data-block-key="c1jho">Päiväkirjan voi myös laatia kansioon, jolloin sinne on mahdollista liittää vihkoa enemmän muuta materiaalia, kuten retkialueen karttoja, prässättyjä lehtiä ynnä muuta. (Kuva: Pixabay)</p>
Päiväkirjan voi myös laatia kansioon, jolloin sinne on mahdollista liittää vihkoa enemmän muuta materiaalia, kuten retkialueen karttoja, prässättyjä lehtiä ynnä muuta. (Kuva: Pixabay)

Mitä luontohavaintoja kirjataan ylös?

Voit kirjata ylös millainen sää oli, onko mahdollisesti lunta, milloin ensimmäinen pajunkissa pilkistää pajupusikon oksissa ja niin edelleen. Myös lintu-, perhos- sekä eläinhavainnot on hauska kirjata ja seurata kuinka usein se alussa mainittu tikka kävikään pihapuussa, vai oliko se vain ohikulkumatkalla. Vilahtiko kettu kenties metsänreunalla? Tee päiväkirjastasi juuri sellainen, kuin itse haluat.

Pidä päiväkirjan pitäminen rentona harrastuksena äläkä suotta ota siitä paineita, että jokaiselle päivälle on löydyttävä jokin mielenkiintoinen havainto. Älä myöskään suotta sensuroi tapahtumia, vaan tallenna rohkeasti ylös kuvin ja tekstein hauskat luontohetket ja -retket.

<p data-block-key="zew0c">Nyt kaikki rohkeasti nenät irti ruuduista ja ulos nauttimaan luonnon ihmeistä!<i> </i>(Kuva: Pixabay)</p>
Nyt kaikki rohkeasti nenät irti ruuduista ja ulos nauttimaan luonnon ihmeistä! (Kuva: Pixabay)
Rakentaminen
asuminen
ekologisuus
ideat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Pieni keraaminen talo ikkunan edessä käärittynä kaulaliinaan
Onko nyt energiaremontin aika? Älä anna korjausvelan kasvaa
Turhien kulujen syntymisen estäminen sekä olemassa olevien kulujen pienentäminen kestävälle tasolle on tärkeää jokaisessa taloyhtiössä. Vuonna 2026 voimaan tulevat energiatehokkuusmääräykset antavat nyt alkusysäyksen keskustelulle: onko omassa taloyhtiössä aiheellista toteuttaa energiaremontti.
Mies suojaa kasveja hallan sattuessa
Suojaa kasvisi pakkaselta ja tuholaisilta – näin onnistut kotipuutarhassa
Kasvien talvisuojaus ja tuholaistorjunta kannattaa hoitaa huolella, jos mielii nauttia rehevästä kukinnasta ja hyvästä sadosta. Oikeilla tuotteilla ja ajoituksella voit suojata puutarhasi tehokkaasti sekä kylmältä että kutsumattomilta vierailta.
202310_72871.jpg
Kaiverra kurpitsalyhty ja nauti karmivista valoista
Kurpitsan kaivertaminen on hauskaa puuhaa. Siinä voi päästää oman mielikuvituksensa ja luovuutensa valloilleen. Haluatko kaivertaan perinteisen irvinaaman vai seikkaileeko sinun kurpitsassasi kissa kuutamolla? Mikä parasta, tässä taiteilussa ei mene mikään hukkaan, sillä kurpitsan sisälmyksen voi käyttää vaikka piirakkaan. Siemenistä voi puolestaan tehdä kotitekoisia snacksejä, jotka maustetaan oman mielen mukaan.Ole varovainen veitsen kanssa!
20227_79064.jpg
FinE takaa taimen laadun
FinE-tavaramerkistä tunnistetaan tutkitusti kestävät, käyttötarkoitukseensa soveltuvat kotimaiset kasvit, joista suurin osa on koristepuita ja pensaita sekä hedelmä- ja marjakasveja. FinE-tunnus helpottaa kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaan kestäviä ja kauniita kasveja, koska eri paikoistakin hankitut FinE-lajikkeet ovat yhtenäisiä.
20216_70902.jpg
Katso millaisia hyönteishotelleja muilta löytyy ja luo oma hotellisi
Miksi pitäisi rakentaa tai ostaa hyönteishotelli pörriäisille? Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä luonnon ekosysteemille ja sitä kautta myös ihmiselle. Koska hyönteisten luonnolliset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet kaupungistumisen ja muuttuneiden pihanhoitotapojen myötä, on tärkeää luoda näitä paikkoja hyönteisille. Hyönteishotellit tarjoavatkin luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.
Kaksi valkoista herkkusientä aurinkoisessa metsässä
Herkkusieni houkuttelee metsäretkelle – opi löytämään ja valmistamaan oikein
Herkkusienilajeja on Suomessa kaksi; kuusi- ja peltoherkkusieni. Herkkusieni on monikäyttöinen ja maultaan hienostunut ruokasieni, joka kasvaa luonnonvaraisena myös Suomen metsissä. Sen tunnistaminen vaatii silmää, sillä herkkusieni muistuttaa vaarallisesti valkokärpässientä. Opi erottamaan herkkusieni muista, selvitä sen kasvuympäristöt ja poimi vinkit herkulliseen ruoanlaittoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton