• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vadelmat, pensasmustikat ja herukat kypsyvät – kerää kesän maut talteen

Tiina Painokallio
Päivitetty 13.05.2025
natural-background-with-different-wild-berries-ma

Herkkuja luonnosta. (Kuva: Envato)

Vadelmien, pensasmustikoiden ja herukoiden pääsatokausi on parhaillaan käynnissä tai juuri alkamassa. Kesän ihanat maut kannattaakin nauttia ja säilöä nyt.

Kotimainen vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta, ja se on kuin luotu jäätelön, rahkaruokien ja vaikkapa vuohenjuuston kaveriksi. Myös leivontaan vadelma on loistomarja, joka pensasmustikan ja mustaherukan parina nousee kuningattareksi.

Vadelma säilytetään tuoreena jääkaapissa +2–5 asteessa, mahdollisimman lyhyen aikaa. Ne kannattaa jatkokäsitellä, eli esimerkiksi pakastaa tai mehustaa, nopeasti oston tai poiminnan jälkeen. Vadelmaa on viljelty 1500-luvulta lähtien.

<p data-block-key="pmk77">Mikäli pensasmarjoja ei kasva omassa puutarhassa, ne kannattaa hankkia esimerkiksi torilta tai suoramyyntiä harjoittavalta marjatilalta. (Kuva: Envato)</p>
Mikäli pensasmarjoja ei kasva omassa puutarhassa, ne kannattaa hankkia esimerkiksi torilta tai suoramyyntiä harjoittavalta marjatilalta. (Kuva: Envato)

Kotimainen pensasmustikka sopii hyvin pakastettavaksi

Pensasmustikan poiminta on alkamassa koko maan alueella. Pensasmustikastakin odotetaan tänä vuonna hyvää satoa onnistuneen talvehtimisen ja runsaan kukinnan ansiosta.

Pensasmustikka on kotimaisena puutarhamarjana vielä melko tuntematon, ja monet vertaavatkin sitä metsämustikkaan. Vaikka molemmat kasvit ovat mustikoita, kyseessä on kuitenkin kaksi täysin eri lajia. Pensasmustikan marjat ovat metsämustikoita suurempia, eivätkä ne värjää sormia. Pensasmustikat ovat pehmeän ja miellyttävän aromikkaan makuisia, ja ne soveltuvat mainiosti myös pakastettaviksi.

Herukoiden satokausi alkaa loppukesällä

Loppukesällä kypsymisvuorossa ovat eri herukkalajit. Suomessa viljellään valko-, puna-, musta- ja viherherukoita sekä karviaisia. Mustaherukka on näistä eniten viljelty ja sitä kannattaa suosia erityisesti terveysvaikutusten vuoksi. Marjat sisältävät runsaasti mm. C-vitamiinia ja fenoliyhdisteitä.

Herukoita käytetään pääasiassa mehuina, tuore- ja pakastemarjoina sekä hilloina ja hyytelöinä. Kotimaiset viinit pohjautuvat myös pitkälti herukoihin. Tuoreena niin herukoita kuin karviaisiakin tulee säilyttää jääkaapissa.

Löydä lähin marjatila ja käy poimimassa herkkuja:

Suoramyynti- ja itsepoiminta

Hoitotyöt
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
chian siemeniä purkissa ja leikkuulaudalla
Tutustu chia-siemeniin: kuitua, proteiinia ja terveyttä yhdellä lusikallisella
Chian siemenet ovat nousseet suureen suosioon terveystietoisten ruokailijoiden keskuudessa ja syitä on monia. Nämä pienet siemenet sisältävät huomattavan määrän ravintoaineita, jotka tukevat muun muassa sydämen, suoliston ja luuston terveyttä. Lisäksi ne sopivat hyvin monipuoliseen käyttöön niin vanukkaissa kuin leivonnassakin.
20216_71159.jpg
Herkkua pöytään: raparperipiirakka toscakuorrutteella
Löytyykö pakastimestasi valmiiksi kuorittua ja pilkottua raparperia, etkä oikein keksi mitä niistä valmistaisit? Oletko kokeillut raparperipiirakkaa toscakuorrutteella? Tämä piirakka on takuuvarma hitti jälkiruokapöytään minkä tahansa juoman seuraksi. Muistathan sulattaessasi raparperit, valuttaa ylimääräinen neste pois ennen raparperipalojen lisäämistä piirakan päälle.
20232_80784.jpg
Kukkapenkki kauneimmilleen keväällä – parhaat niksit ja kasvivalinnat
Kevät on kukkapenkin heräämisen aikaa. Jo toukokuussa voit istuttaa kylmää kestäviä kukkia, leikata talven aikana vaurioituneita kasveja ja valmistella kasvualustat kesän loistoa varten. Kukkapenkki kiittää, kun se saa huolellista huomiota heti kauden alussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton