• Etusivu
  • Kasvillisuus

Krookus eli sahrami

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.04.2024
20227_63824.jpg

Krookus eli sahrami on kevään ensimmäisiä kukkijoita puutarhassa. (Kuva: Pixabay)

Sahramit ovat puutarhan A ja O – kevään ensimmäisiä ja syksyn viimeisiä kukkijoita. Sahramit kannattaakin istuttaa paikkoihin, joista kuljetaan ohi tai jotka näkyvät ikkunaan. Ne ilahduttavat kukinnallaan yleensä aikaan, jolloin puutarhassa ei paljon oleskella.

<p data-block-key="6lsqh">(Kuva: Shutterstock)</p>
(Kuva: Shutterstock)

Crocus-sukuun kuuluu runsaat 80 lajia ja lajikkeita on sitäkin runsaammin. Kukkien värivalikoimaa on purppuranpunaisista sinisiin, oranssinkeltaisista valkoisiin, kirjaviin tai kaksivärisiin. Suppilomaiset kukat aukeavat auringossa ja sulkeutuvat yöksi ja sadesäällä. Kaartuvat, kapeat lehdet ovat noin 10–15 cm pitkiä ja usein niissä on vaalea keskiraita.

Sahrami kasvaa maanalaisen varren paksunoksesta, tyvimukulasta. Vanhan mukulan päälle kasvaa uusi mukula, johon lehtien tuottama ravinto varastoituu seuraavaa kukintaa varten, joten siksi lehtien on annettava kuihtua omaan tahtiinsa. Myös nurmikolle istutettuna lehtien on annettava kuihtua ennen ensimmäistä ruohonleikkuuta.

Sahrami viihtyy aurinkoisessa paikassa. Kauneimmillaan sahramit ovat suurina kasvustoina. Lisääminen on helpointa kasvustoa jakamalla loppukesällä tai syksyllä.

<p data-block-key="ddqqe">Tähtisahrami &#x27;Ruby Giant&#x27; (Kuva: Shutterstock)</p>
Tähtisahrami 'Ruby Giant' (Kuva: Shutterstock)
<p data-block-key="a1gbd">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)

Mukuloita on tarjolla syksyisin ja valmiiksi hyödettyjä, ruukussa kasvatettuja sahrameita on myynnissä kevättalvella. Tarkista mukuloita valitessasi, ettei niissä ole pehmeitä kohtia ja etteivät ne ole päässeet kuivumaan. Myyrät, hiiret, oravat ja kauriit herkuttelevat mielellään sahramin mukuloilla.

Kevätsahrami (Crocus vernus): Yhteen mukulaan kehittyy vain 1–2 kukkaa, mutta ne ovat ovat isommat kuin muilla krookuksilla. Kukat violetin eri sävyissä sekä valkoisia; yksivärisiä, raidallisia ja pilkullisia. 10–15 cm korkea. Kukkii maalis-huhtikuussa.

Kultasahrami (Crocus chrysanthus): Yhteen mukulaan kehittyy monta kukkaa. Monesti teriön sisä- ja ulkopuoli ovat eriväriset. Päälajilla oranssinkeltaiset, tuoksuvat kukat. Enintään 10 cm korkea. Kukkii maalis-huhtikuussa.

Tähtisahrami (Crocus tommasinianus): Pieni, vaaleanvioletti kukka, jolla on valkoinen kaula. Noin 8 cm korkea. Varhaisimpia kevätkukkijoita, kukkii usein jo maaliskuussa.

Syyssahrami (Crocus speciosus): Kukat sinivioletteja, kehälehdissä tummempi suonitus. Lajikkeiden sävyt vaihtelevat. Noin 15 cm korkea. Jos mukulat istuttaa elokuun alussa, saattaa kukkia samana syksynä Etelä-Suomessa. Kukinta-aika syys-lokakuu.

<p data-block-key="wsuf9">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20066_197.jpg
Sokerimaissi
(Zea mays var. saccharata)Sokerimaissivaatii lämpöä ja sato onnistuu Etelä-Suomessa lämpimänä kesänä, katteet ja kausimuovihuone sekä taimien esikasvatus auttavat sadon varmistamisessa.
20227_78206.jpg
Viherpeukalon kevättöitä
SisätyötViherkasvitkaipaavat uutta multaa. Viimevuotiset ravinteet on kulutettu ja nyt tarvitaan uutta potkua tulevaan kasvukauteen!Ennen mullanvaihtoa viherkasvit kastellaan kunnolla pari päivää aikaisemmin, jotta kasvien nestejännitys on kunnossa. Vanhat ruukut pestään puhtaaksi astianpesuaineella. Mikäli likaa ei saa kunnolla irti, niin laitetaan suojakäsineet käsiin ja levitetään rätillä wc:n puhdistusainetta ruukun reunoihin; annetaan vaikuttaa hetki ja pestään lika pois. Ruukku on vaihdettava isompaan, jos kasvin juuret täyttävät koko ruukun. Kaktukset, mehikasvit sekä useat paksujuuriset kasvit viihtyvät kuitenkin paremmin pienissä ruukuissa. Mullanvaihdon yhteydessä kasveista voi ottaa myös pistokkaita; kasvin saa näin samalla helposti uudistettua. Pistokkaat voi laittaa suoraan multaan juurtumaan tai antaa juurten kasvaa vesilasissa.Myös taimikasvatusta voi itse harrastaa. Kesän apinan-, kehä-, sametti-, timantti- ja olkikukat, krassit, sinitähtöset, tuoksupielukset, tsinniat, päivänhatut, härmesalviat ja portulakat laitetaan maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa kasvatukseen. Myös paprikan siemeniä voi laittaa multaan ja kasvattaa taimet kesää varten. Taimikasvatuslaatikon päälle laitetaan muovi, jotta siemet saavat itää kosteassa.Varastossa talvehtineet kasviton aika herätellä kevääseen. Ne tuodaan pikku hiljaa lämpimämpään ja valoisempaan. Pelargonia on syytä leikata hieman, rumimpia osia pois, ja vaihtaa uuteen multaan sekä valoon ja viileämpään huoneeseen. Dahlian juurakot voidaan jakaa ja esikasvattaa, jotta kukinta aikaistuisi hieman.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton