• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kukkapuutarhan kevät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.02.2023
20232_80784.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Toukokuussa voi ulos ruukkuihin istuttaa kukkivia helmililjoja ja tulppaaneja. Ne kestävät pientä pakkasta ja tuovat väriä keväiseen pihaan. Myös orvokit sietävät kylmää ja niitäkin voi jo istuttaa ulos.

Yhdistele erilaisia kasveja samaan astiaan. Samanväriset kasvit luovat runsauden tuntua, vastavärit ja -muodot korostavat toisiaan. Kasvien välit voi täyttää myös koristekivillä tai -katteella. Leikittele istutusastioilla yhdistämällä erilaisia muotoja ja materiaaleja: ruukkuja, koreja, sinkkisaaveja tai puulaatikkoja.

Parvekelaatikoihin ja ruukkuihin sopiva kasvualusta on esimerkiksi Biolan Multa Kesäkukille, joka sisältää murskattua kevytsoraa, minkä ansiosta mullan rakenne on ilmava ja kevyt. Kuivuttuaankin multa imee hyvin vettä ja kostuu tasaisesti. Multaan lisätyt kastelukiteet parantavat mullan vedenpidätyskykyä ja mahdollistavat pidemmät kasteluvälit.

Kukkapenkki kaipaa keväthuoltoa

Kuihtuneet kasvinosat leikataan pois ja kukkapenkin pinta kuohkeutetaan kevyesti. Kun mullan pinta halutaan pitää siistinä pitkään, pinnalle levitetään parin sentin katekerros. Se estää uusien siemenrikkakasvien itämisen katealueella.

Ryhmäruusuista leikataan keväällä talven aikana kuolleet versot. Heikoimmat versot poistetaan kokonaan ja 3–5 voimakkaimpaan versoon jätetään 2–3 silmua, jolloin verso katkaistaan terävillä oksasaksilla noin sentin etäisyydeltä viimeisen jätettävän silmun yläpuolelta. Kevätleikkauksen ansiosta versot kasvavat tukeviksi ja kukinnoista tulee muhkeita. Kesän aikana ruusuista poistetaan kuihtuneet kukat viikottain, ja kukkinut verso leikataan ensimmäisen viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78648.jpg
Sipulin tuholaiset ja taudit
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.
202111_73570.jpg
Miksi ruoho on eri väristä aidan toisella puolella?
Lukija kysyy: "Miksiköhän meidän nurmikkomme on jo ikään kuin hailakkaampi, kuin naapureiden, mutta muuten on tiuha ja hyvinvoiva? Johtuuko kenties eri lajikkeesta? Meillä on nurmikon seassa reilusti apilaa, vai johtuuko kenties leikkaustiheydestä? Olemme vieläkin leikanneet nurmikkoa, kun taas naapurit eivät. Kuuluuko nurmikonkin ikäänkuin mennä "ruskaan"?"
20242_83408.jpg
Huonekasvien kastelu loman aikana
Lyhyt loma ei vielä juuri koettele huonekasvien vesitaloutta, mutta jo parin viikon kastelemattomuus saattaa olla joillekin kasveille aivan liikaa etenkin kasvukaudella. Lyhyet poissaolot hoituvat, kun kasvit kastellaan kunnolla ennen lähtöä ja siirretään pois suorasta auringon paisteesta tai lämpöpatterin päältä, jotta haihtuminen on mahdollisimman pientä. Verhoja voi vetää pienemmälle ja myös huoneiston lämpötilaa voi laskea. Kasvit on myös syytä tarkastaa tuholaisten ja tautien varalta ennen lomalle lähtöä. Miten kastelu hoituisi poissaollessa?
202210_79880.jpg
Nurmikon rikkakasvi? Asiantuntija vastaa
Meillä tehtiin hyvin myöhään syksyllä nurmikko, juuri ennen ensimmäistä pakkasta. Kyseessä peltomultamaa. Piha tehtiin käsivoimin ja yritin kitkeä ja kaivaa rikkaruohot parhaani mukaan pois. Nyt kuitenkin rikkaruohot tulevat esille joistakin kohdista todella rajusti. Nurmikkoa ei paljon vielä näy, paikka paikoin jostakin. Mikä tähän nyt avuksi? Onko mitään tehtävissä? Liitteenä kuva, jossa kyseinen rikkaruoho, jota on tullut esiin eniten. Toinen kuva on yleisilme, miten lähtenyt kasvamaan.
20204_63908.jpg
Keppihevosille esteitä kotikonstein
Tytöt ja pojan ovat jo vuosikymmeniä hyppineet ja juosseet keppihevosten kanssa. Pojat leikkineet cowboy-leikkejä ja tytöt ratsastaneet esteitä. Harrastus koki uuden tulemisen vuoden 2010 tienoilla, jolloin julkaistiin Venla-Maria Uutelan kirja keppihevosista. Nykyään pääsee jo kisaamaan peräti suomenmestaruustasolla keppihevosten kanssa. Kotipihallekin pystyt luomaan aidon kisatunnelman pystyttämällä omia esteitä. Kokosimme muutaman idean, miten teet edulliset esteet.
20238_60088.jpg
Syksy on paras aika istutuksille – valmistaudu jo kevääseen
Kesän vaihtuessa syksyyn voi puutarhuri jo kääntää katseensa ensi kevättä kohti. Syksy on hyvää aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Lehtipuita ja pensaita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton