• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kumppanuuskasveja kasvimaalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20145_39490.jpg

Kumppanuuskasvit parantavat kasvimaan kasvien terveyttä, satoisuutta ja makua

Kumppanuuskasveja ovat sellaiset kasvit, jotka kasvavat syystä tai toisesta erityisen hyvin vierekkäin. Syitä kasvun paranemiseen on useita; esimerkiksi typpeä sitovat palkokasvit luovuttavat typpeä muiden kasvien käyttöön ja parantavat siten niiden kasvuvoimaa. Naapurikasvi voi myös antaa tuulensuojan aremmalle kasville ja toimii näin hyvänä naapurina. Esimerkiksi maissi suojaa muita kasveja tuulelta ja tekee kasvimaan pienilmaston suotuisammaksi lämpimässä viihtyville lajeille.

Oikeat valitut naapurikasvit vähentävät myös tuholaisten aiheuttamia vahinkoja. Esimerkiksi voimakkaasti tuoksuvat yrtit, samettikukat ja sipuli harhauttavat tuhohyönteisiä. Kun näitä kasveja istutetaan tuholaisherkkien kasvien lähelle, niin sadon määrä ja laatu paranee!

Jotkut kasvit taas erittävät juurillaan aineita, jotka tappavat tuholaisia tai karkottavat niitä. Tällainen kasvi on esimerkiksi samettikukka. Sen juuristo erittää rikkipitoista ainetta, joka vaikuttaa kasvinsuojeluaineen tavoin eri kasvitauteihin ja esimerkiksi ankeroisiin. Samettikukkia kannattaa siis kasvattaa myös kasvimaalla!

Tiestikö?
Kumppanuuskasvien lisäksi kasvimaan kasvien terveyttä, satoisuutta ja makua parantaa viljelykierto.

Hyötypuutarhan hyvät ja huonot kumppanuuskasvit

Tähän taulukkoon on koottu kasveja, jotka parantavat kasvimaan sadon määrää ja laatua:

<p data-block-key="w0tyh">Samettikukka karkoittaa porkkanakemppiä</p>
Samettikukka karkoittaa porkkanakemppiä
Kasvillisuus
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
20226_78579.jpg
Vihreää voimaruokaa versoista
Talvella, kun ihminen tarvitsee vitamiineja ja voimaa, kannattaa kokeilla vihreiden versojen kasvattamista. Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Se on hauskaa ja hyödyllistä!
20163_45898.jpg
Ovatko pensaat pusikoita? Miltä pihan pensaat näyttävät
Piha kuntoon (osa 2/6)Puiden jälkeen laskemme katsetta hieman alemmas ja keskitymme tontilla kasvavien pensaiden ulkoasuun, hyvinvointiin ja sijaintiin. Pihassa voi kasvaa lukuisia eri kokoisia ja näköisiä koristepensaita, marjapensaita sekä alueelle itsestään kasvaneita puskia (mm. paju).Aloitetaanpa taas siitä kasvupaikasta. Mikäli pensaita kasvaa alueella, jossa tiedät salaojaputkistoa kulkevan, niin harkitse niiden poistamista. Juuret tukkivat ja rikkovatkin salaojaputkia. Kannattaa myös muistaa, että aivan rakennuksessa kiinni kasvaneet pensaat heikentävät ilmankiertoa ja saattavat myös liata seinää.Ovatko kaikki pensaat sopivissa paikoissa? Täyttääkö paikka pensaan kasvupaikkatoiveet valon määrän ja kosteuden suhteen? Jos voit esimerkiksi kasvustoa harventamalla tai liian lähellä kasvavan yksilön siirtämisellä/poistamisella parantaa kasvuoloja, niin pensaasi kiittävät. Mikäli ruohonleikkurisi ei mahdu kulkemaan pensaan ympäri, niin tee sille tilaa - tai täytä välitila matalammalla kasvilla.Siisti pensaat; poista kaikki kuolleet, huonokuntoiset, tautiset ja vahingoittuneet osat. Paranna kasvuston ilmankiertoa ja ulkoasua poistamalla vanhimpia oksia maata myöten. Voit myös poistaa juurialueelta liian kauas kasvaneet versot ja siistiä kasvualustaa myös muullakin tavoin. Esimerkiksi hake pensaiden juurilla pitää pintaa pidempään siistinä. Kevätleikkauksen ja kasvualustan kunnostuksen yhteydessä voit myös samalla hoitaa lannoituksen ja kalkituksen tarpeen vaatiessa. Kaikki pensaat hyötyvät lannoituksesta. Kalkituksen suhteen kannattaa muistaa, etteivät happaman maan suosijat sitä kaipaa - jätä siis alppiruusut suosilla väliin.
20234_81553.jpg
Viikon kysymys: Miten saisin tuija-aidan tuuheammaksi?
Naapurin ja meidän tonttimme välissä on tuija-aita, joka nyt on parikymmentä vuotta vanha. Korkeus noin kuusi metriä. Lajikkeesta ei ole tietoa. Aita on nyt hyvin harva alhaalta. Saako sitä jollain keinolla tuuheutumaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton