• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurpitsa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_196.jpg

(Cucurbita)

Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja. Ne muodostavat suuria, joko pitkulaisia tai pallomaisia, kovakuorisia hedelmiä. Suurimmillaan ne voivat kasvaa jopa 50 kilon painoisiksi!

Kurpitsan malto on joko keltainen tai voimakkaan oranssi. Sitä käytetään pääasiassa etikkasäilykkeisiin. Kurpitsaa voidaan toki myös raastaa ruokien lisäkkeeksi tai käyttää salaatteihin. Kurpitsaa voi käyttää myös lämpimien ruokien valmistuksessa. Se käy esimerkiksi keittoihin, patoihin ja suolaisten leivonnaisten täytteeksi. Kurpitsasta voi tehdä myös makeita piirakoita, marmeladeja ja jälkiruokia.

Kurpitsat säilytetään viileässä, +8 - +12 asteen lämpötilassa. Kurpitsat ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.

Kurpitsan kasvatus ja hoito


Kurpitsa

taimet pitää esikasvattaa; se onnistuu kotioloissa mainiosti. Siemenet kylvetään toukokuun alussa halkaisijaltaan 6-10 cm ruukkuihin, 3-5 cm syvyyteen. Esikasvatuksessa käytetään peruslannoitettua ja kalkittua kasvuturvetta. Karaise eli vie päivisin ulos toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa. Taimet istutetaan ulos kompostiin ilmojen lämmettyä siten, ettei lämpötilan pitäisi laskea alle 10°c asteen; yleensä siis kesäkuun alussa yöhallojen mentyä ohi. Istutettaessa riitää, että taimissa on yksi kasvulehti.

Huom.! Maan pH 6,5 - 7. Kehitys pysähtyy alle 10 asteisessa maassa. Kastelu on tärkeää.

Latvo eli katkaise pisimmät versot. Korjaa sato ennen kuoren kovettumista. Siemeniä voi kasvattaa itujen tapaankin.

Kesäkurpitsaa (Cucurbita pepo) kannattaa kasvattaa jokaisessa puutarhassa, niin helppo ja monipuolinen kesäkeittiön vihannes se on. Kesäkurpitsan taimet tarvitsevat tilaa tainta kohti 1 - 2 neliömetriä. 3 - 4 taimesta riittää lämpimänä kesänä perheelle yllin kyllin syötävää. Kesäkurpitsat ovat parhaimmillaan keskenkasvuisina 15 - 20 sentin mittaisina.

Jättikurpitsa (Cucurbita maxima) tarvitsee kasvutilaa kesäkurpitsaa enemmän, 2 - 4 neliömetriä. Yhdestä taimesta saa onnistuessaan talven kurpitsasäilykkeet.

Etelä-Suomessa voi toki kokeilla kesäkurpitsan suorakylvöäkin. Siemenet kylvetään harjuun tehtyyn 5 - 7 sentin vakoon. Siemenet peitetään, kuitenkin niin, että vako jää näkyviin. Päälle levitetään kirkas muovi. Kun taimet ovat kasvaneet vaon pohjalta niin suuriksi, että ottavat muoviin kiinni, tehdään muoviin reikä. Muovi poistetaan, kun on tarvetta kitkeä rikkakasvit.

Kurpitsan taudit ja tuholaiset

Spagetti- ja patissionkurpitsa

Spagettikurpitsa on yksi kurpitsan lajikkeista. Ulkomuodoltaan se muistuttaa isoa hunajamelonia. Se on väriltään vaalea, keltainen. Spagettikurpitsan malto muuttuu kypsennettäessä spagettimaiseksi. Keskellä olevia siemeniä ei syödä. Ennen käyttöä siemenet poistetaan. Maultaan spagettikurpitsa on mieto.

Kurpitsa keitetään suolalla maustetussa vedessä tai kypsennetään uunissa noin 200 asteessa. Puolikkaan kurpitsan keittoaika on koosta riippuen noin 30 minuuttia tai paloina 15-20 minuuttia. Kypsän kurpitsan sisus kaavitaan esim. haarukalla tarjolle. Lisänä voi tarjota kasvis-, liha- tai kalakastiketta. Spagettikurpitsa käy myös pata- ja laatikkoruokiin, keittoihin ja muhennoksiin.

Patissionkurpitsa on vaalea, keltainen tai vihreä piparkakkureunainen kurpitsa. Sitä tarjotaan suolalla maustetussa vedessä keitettynä, täytettynä tai kuorrutettuna. Kuorta ja siemeniä ei syödä.

Myytävänä on myös koristekurpitsoita, joita kuitenkin käytetään vain koristeluun. Niitä ei voi syödä.

Lähde: www.kasvikset.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_78255.jpg
Anopin ikkunalla: Saintpaulia
Saintpauliaeli paavalinkukka (Saintpaulia ionantha) on yksi maailman suosituimmista koristekasveista. Saintpaulia -lajikkeita on runsaasti ja ne voidaan jaotella niiden ominaisuuksien mukaan.Paavalinkukan tuuhean lehtiruusukkeen vihreät lehdet ovat pitkäruotiset, nukkaiset sekä kiiltävät ja niiden alapinta voi olla joko vaalea tai tumman purppurainen. Lajikkeiden kukkien väri- ja muotorunsaus on valtava; valko-, puna,- sini- ja violettikukkaisia, kirjavia, kerrannaisia ja ripsureunaisia, iso- ja pienikukkaisia.
20066_197.jpg
Sokerimaissi
(Zea mays var. saccharata)Sokerimaissivaatii lämpöä ja sato onnistuu Etelä-Suomessa lämpimänä kesänä, katteet ja kausimuovihuone sekä taimien esikasvatus auttavat sadon varmistamisessa.
20238_61376.jpg
Kärsimyspassio, monivuotinen köynnöskasvi
Tutummin kärsimyskukkana tunnettu kärsimyspassio (Passiflora caerulea) on monivuotinen köynnöskasvi. Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kärsimyskukka löydettiin 1500-luvulla Perusta, josta se kulkeutui vähitellen Eurooppaan.
20232_80853.jpg
Helle saapuu suomeen - 7 vinkkiä hellepuutarhaan
Monesti viileän alkukesän jälkeen sääennuste lupaa Suomeen hellettä koko maahan. Suomen kesä on tunnetusti vaihteleva sään puolesta. Toisinaan lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus rasittavat kasveja. Kuivuudesta kärsivien kasvien kasvu hidastuu ja sato jää pieneksi. Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Kasvit voivat jopa kuolla. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antaa vinkit kuinka kasvit saa säilymään elinvoimaisina helteen ajan.
Sipulit ja mukulat
Sipuli- ja mukulakasvit
Sipulit ja mukulat ovat kasvien vararavintopaikkoja. Sipulikasvit kasvattavat usein sivusipuleita ja jotkut myös jakaantuvat. Kun sivusipulia lähdetään irrottamaan, täytyy huolehtia että emosipulia ei vahingoiteta. Sipuli- ja mukulakasveihin tulee helposti erilaisia tauteja ja tuholaisia joista mainittakoon mm. punaruostetauti, mätäneminen, lierot ja siirat.
20104_21574.jpg
Piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa
Viheraluerakentajat Ry:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa. Arvonnousu voi olla suurempi kuin pihan rakentamiskustannukset, jos rakentaminen toteutetaan harkitusti ja kohdistetaan tutkimuksessa ilmi tulleisiin kiinteistönvälittäjien nimeämiin pihan alueisiin.Kauppatieteiden maisteri Inari Janssonin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin piharakentamisen vaikutusta kiinteistön arvoon. Lisäksi tutkittiin, mitkä pihan ominaisuudet nostavat ja laskevat kiinteistöhintaa tehokkaimmin. Tutkimuksen kohteena olleen omakotikiinteistön arvo nousi laadukkaan piharakentamisen ansiosta 11,5%, mikä on enemmän kuin rakentamisen aiheuttamat kustannukset.Tutkimustulosten mukaan kiinteistöhintaa nostavia pihan ominaisuuksia omakotipihoilla ovat erityisesti pihan sisääntulon kiveykset ja istutukset sekä oleskelupaikalle rakennettu viihtyisä terassi ja sen suojaaminen katseilta. Kerrostalopihoilla arvonnousua tuottavat kulkureittien laadukkaat pinnoitteet, asukkaiden yhteinen oleskelualue ja hoidetut istutukset erityisesti sisääntulon yhteydessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton