• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80857.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.

Monet koristepensaat ja hedelmäpuut ovat lämpimän kesän vaikutuksesta kukkineet jopa toiseen kertaan. Kuivuus puolestaan on saanut osan kasveista virittäytymään syksyyn normaalia aiemmin.

– Uusintakukinnasta ei varsinaisesti ole kasveille mitään haittaa. Ensi kesänä ne vain saattavat kukkia sitten vähemmän kuin normaalisti. Sen sijaan kuivuus saattaa olla monivuotisille kasveille kohtalokas. Etenkin ikivihreät kasvit ovat ensi talvena vaarassa kuivettua, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Havukasvit, alppiruusut ja monet vihreinä talvehtivat perennat, kuten taponlehti, talvio ja varjoyrtti, ovat herkkiä kuivettumaan kevätauringossa.

– Joskus on niin kuivaa, ettei maassa ole ensi kevääksi monivuotisille kasveille riittävää vesivarastoa. Kevätkuivuminen tulee todelliseksi ongelmaksi varsinkin, jos talvesta tulee vähäluminen, toteaa Kerttula ja jatkaa:
– Siksi syksyllä kannattaa reilusti kastella kaikkia monivuotisia kasveja.

Havukasvit kärsivät kuivuudesta.
Havukasvit kärsivät kuivuudesta.

Ota yrtit ajoissa sisälle

Puutarhoissa ja parvekkeilla kasvavat rehevinä monet yrtit, mutta jo ensimmäisten yöpakkasten jälkeen monet niistä kuolevat. Yrttien satokautta kannattaakin koittaa jatkaa sisätiloissa.

– Hyvässä voinnissa olevat yrtit kannattaa nostaa ruukkuihin ja siirtää sisälle valoisalle ikkunalle. Ylipitkät varret voi ruukutuksen yhteydessä leikata ja kuivata niiden lehtisatoa talven varalle. Leikkaus vähentää kasvien haihduttamista ja parantaa niiden kasvuunlähtöä sisätiloissa, vinkkaa Kerttula.

Herkimpiä kylmälle ovat basilikat. Niiden lehdissä alkaa näkyä jo ennen pakkasia kylmettymisen aiheuttamia, tummia laikkuja. Mintut, timjami ja muutamat muut lajit jatkavat puolestaan kasvuaan pienen pakkasen jälkeenkin.

Kukkasipulit viilenneeseen maahan

Useimpien kukkasipulien istutusaika on yleensä syys-lokakuu. Ennen istutusta maan tulee kuitenkin olla viilentynyt alle 10 asteeseen.

– Liian lämpimään maahan istutetut kukkasipulit lähtevät kasvuun ja saattavat paleltua talvella. Syksyllä kannattaa rauhassa odottaa maan viilenemistä ja säilyttää istutusta odottavia kukkasipuleita kotona viileässä, kertoo Kerttula.

Pienikokoiset kukkasipulit, kuten helmililjat ja lumikellot, istutetaan ensin, mutta tulppaaneja ehtii istuttaa aina roudan tuloon asti.

1. Kerää sadevettä ja kastele sillä puutarhassa.
2. Kerää hallayön uhatessa puutarhan kukkia sisälle silmäniloksi maljakkoon.
3. Satokausi jatkuu pidempään, kun suojaat kesäkurpitsat ja muut arat vihannekset hallaharsolla.
4. Kerää kukista siemeniä talteen ensi kesän kylvöihin.
5. Nosta hyvässä kasvussa olevat yrtit sisälle jatkamaan kasvuaan
6. Jaa ylimääräisestä sadosta iloa tutuille ja tuntemattomille.

Ohje

Ohje

6 ekovinkkiä syyspuutarhaan

1. Kerää sadevettä ja kastele sillä puutarhassa.
2. Kerää hallayön uhatessa puutarhan kukkia sisälle silmäniloksi maljakkoon.
3. Satokausi jatkuu pidempään, kun suojaat kesäkurpitsat ja muut arat vihannekset hallaharsolla.
4. Kerää kukista siemeniä talteen ensi kesän kylvöihin.
5. Nosta hyvässä kasvussa olevat yrtit sisälle jatkamaan kasvuaan
6. Jaa ylimääräisestä sadosta iloa tutuille ja tuntemattomille.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20216_71363.jpg
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon EM-mikrobiseosta (effective micro-organism) eli bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20202_62785.jpg
Vihreät trendit vuonna 2020 - isolehtiset kasvit ja kukkakedot
Monenlaisia trendejä ennustetaan vaateteollisuuteen, sisustamiseen, autoiluun ja vaikka mihin. Myös puutarhaan ja vihersisustamiseen löytyvät omat trendinsä. Puutarha.net otti selvää mikä tänä vuonna on trendikästä multasormille, niin sisällä kuin pihalla, ja listasimme viisi tärkeintä trendiä vuodelle 2020.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton