• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80857.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.

Monet koristepensaat ja hedelmäpuut ovat lämpimän kesän vaikutuksesta kukkineet jopa toiseen kertaan. Kuivuus puolestaan on saanut osan kasveista virittäytymään syksyyn normaalia aiemmin.

– Uusintakukinnasta ei varsinaisesti ole kasveille mitään haittaa. Ensi kesänä ne vain saattavat kukkia sitten vähemmän kuin normaalisti. Sen sijaan kuivuus saattaa olla monivuotisille kasveille kohtalokas. Etenkin ikivihreät kasvit ovat ensi talvena vaarassa kuivettua, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Havukasvit, alppiruusut ja monet vihreinä talvehtivat perennat, kuten taponlehti, talvio ja varjoyrtti, ovat herkkiä kuivettumaan kevätauringossa.

– Joskus on niin kuivaa, ettei maassa ole ensi kevääksi monivuotisille kasveille riittävää vesivarastoa. Kevätkuivuminen tulee todelliseksi ongelmaksi varsinkin, jos talvesta tulee vähäluminen, toteaa Kerttula ja jatkaa:
– Siksi syksyllä kannattaa reilusti kastella kaikkia monivuotisia kasveja.

Havukasvit kärsivät kuivuudesta.
Havukasvit kärsivät kuivuudesta.

Ota yrtit ajoissa sisälle

Puutarhoissa ja parvekkeilla kasvavat rehevinä monet yrtit, mutta jo ensimmäisten yöpakkasten jälkeen monet niistä kuolevat. Yrttien satokautta kannattaakin koittaa jatkaa sisätiloissa.

– Hyvässä voinnissa olevat yrtit kannattaa nostaa ruukkuihin ja siirtää sisälle valoisalle ikkunalle. Ylipitkät varret voi ruukutuksen yhteydessä leikata ja kuivata niiden lehtisatoa talven varalle. Leikkaus vähentää kasvien haihduttamista ja parantaa niiden kasvuunlähtöä sisätiloissa, vinkkaa Kerttula.

Herkimpiä kylmälle ovat basilikat. Niiden lehdissä alkaa näkyä jo ennen pakkasia kylmettymisen aiheuttamia, tummia laikkuja. Mintut, timjami ja muutamat muut lajit jatkavat puolestaan kasvuaan pienen pakkasen jälkeenkin.

Kukkasipulit viilenneeseen maahan

Useimpien kukkasipulien istutusaika on yleensä syys-lokakuu. Ennen istutusta maan tulee kuitenkin olla viilentynyt alle 10 asteeseen.

– Liian lämpimään maahan istutetut kukkasipulit lähtevät kasvuun ja saattavat paleltua talvella. Syksyllä kannattaa rauhassa odottaa maan viilenemistä ja säilyttää istutusta odottavia kukkasipuleita kotona viileässä, kertoo Kerttula.

Pienikokoiset kukkasipulit, kuten helmililjat ja lumikellot, istutetaan ensin, mutta tulppaaneja ehtii istuttaa aina roudan tuloon asti.

1. Kerää sadevettä ja kastele sillä puutarhassa.
2. Kerää hallayön uhatessa puutarhan kukkia sisälle silmäniloksi maljakkoon.
3. Satokausi jatkuu pidempään, kun suojaat kesäkurpitsat ja muut arat vihannekset hallaharsolla.
4. Kerää kukista siemeniä talteen ensi kesän kylvöihin.
5. Nosta hyvässä kasvussa olevat yrtit sisälle jatkamaan kasvuaan
6. Jaa ylimääräisestä sadosta iloa tutuille ja tuntemattomille.

Ohje

Ohje

6 ekovinkkiä syyspuutarhaan

1. Kerää sadevettä ja kastele sillä puutarhassa.
2. Kerää hallayön uhatessa puutarhan kukkia sisälle silmäniloksi maljakkoon.
3. Satokausi jatkuu pidempään, kun suojaat kesäkurpitsat ja muut arat vihannekset hallaharsolla.
4. Kerää kukista siemeniä talteen ensi kesän kylvöihin.
5. Nosta hyvässä kasvussa olevat yrtit sisälle jatkamaan kasvuaan
6. Jaa ylimääräisestä sadosta iloa tutuille ja tuntemattomille.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia eteeristen öljypullojen keskellä
Potpourriin omavalintaiset herkulliset tuoksut
Naapuri tupakoi parvekkeella, Einon jääkiekkovarusteet jäivät pesemättä, popkornit paloivat mikroaaltouuniin, kissan jo siivotut pisut haisevat edelleen, biojätepussi homehtuu eteisessä sekä kämpän edellinen omistaja on tupakoinut sisällä ja haju on tarttunut seiniin. Lista asunnon pahaa hajua aiheuttavista asioista on pitkä. Välillä myös pelkkään arjen stressiin kaipaisi rentouttavaa tuoksua.Jos kaapeista ei satu löytymään tuoksuvia ja rentouttavia suitsukkeita, hyvä keino on suunnitella keittiön kätköistä löytyvistä aineksista oma potpourri eli tuoksuva koriste.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.
20242_83403.jpg
Rusokuusama ja rikot kukkivat kesäkuussa
Kesäkuussa riittää kukkivia kasveja jokaiseen makuun. Kasvikortistostakin löytyy yli 500 kasvia, jotka kukkivat juuri nyt. Niiden joukossa ovat muun muassa rusokuusamat ja erilaiset rikot.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton