• Etusivu
  • Hoitotyöt

Lehtivihannekset, sipulit, kaalit, pensaspapu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_198.jpg

vuonankaali


Kaalikasvit

: kukkakaali, vihreä kukkakaali, keräkaali, punakaali, suippokaali, ruusukaali, kyssäkaali, parsakaali, kurttukaali, salaattikiinankaali, japaninsinappi (mitsura), lehtikaali, pinaattikiinankaali.


Kaalien taudit ja tuholaiset

Sipulikasvit: ruokasipuli (kepasipuli), jättisipuli, punasipuli, purjo, valkosipuli, ruohosipuli, ryvässipuli, salottisipuli, hillosipuli, ilmasipuli, vihersipuli, pilli- eli talvisipuli, helmivalkosipuli.
Sipulin taudit ja tuholaiset

Salaattikasvit: keräsalaatti, jääsalaatti, lehtisalaatti (vihreät, punertavat), vihannessinappi (komatsuna), tatsoikaali, kähäräendiivi, salaattisikuri, punasikuri, kardoni, sinappikaali, rucola, parsasalaatti, bataviasalaatti, sidesalaatti, salaattivuonankaali.

Pinaattikasvit: pinaatti, tarhamaltsa, lehtimangoldi, köynnöspinaatti, lamopinaatti eli uudenseelanninpinaatti.

Muut lehti- ja versovihannekset: ruotiselleri, tarharaparperi, ruokaparsa, salaattifenkoli.

hillosipuli
hillosipuli

Pensaspapu


Kylvä ulos kesäkuun puolivälissä, kun maan lämpö on yli 11 astetta, 2 - 5 cm syvään. Kehitys pysähtyy alle 10 asteisessa maassa. Liota siemen yön yli. Kastele maa ennen kylvöä. Maan pH 6,5 - 7.

Laita läpinäkyvä muovi kylvövaon päälle lämmittämään. Taimettumisaika 6 - 10 päivää. Taimenten väli 5 - 7 cm. Kasvuaika 60 - 80 päivää. Sadonkorjuu päivittäin, kun palot ovat 10 - 15 cm pitkiä, ennen kuin siemenet alkavat pullistaa palkoa.

20066_200.jpg
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20135_35084.jpg
Nyt kukitetaan opintonsa päättävät
Tiedote: Kauppapuutarhaliitto
202211_80121.jpg
Sirotuomipihlaja ei kasva? Asiantuntija vastaa
Meillä on 3 vuotta sitten istutettu sirotuomipihlaja. Sille kaivettiin iso kuoppa ja lisättiin pussimultaa koska maa on erittäin savista. Se kukkii joka vuosi kauniisti ja viime vuonna teki myös muutaman marjan. Tänä vuonna lehdet ovat ruskistuneet ja edelleen varsi pysyy heikkona ja se ei juuri tee uutta kasvua. Mikä avuksi?
20224_77680.jpg
Pääsiäinen kukkii keltaisena
Keltaiset kukat, pajunkissat ja pääsiäisruoho kuuluvat perinteisesti pääsiäiseen. Ulkona ovenpielessä hehkuvat tetenarsissit ja sisällä kukkivat ruukkukasvit. Lisää iloista pääsiäistunnelmaa kotiin saat värjäämällä luonnonväreillä syötäviä pääsiäismunia ja koristelemalla sulatetuilla vahaliiduilla persoonallisia kynttilöitä. Katso ohjeet hauskoihin pääsiäisaskarteluihin!
20239_83113.jpg
Viikon kysymys: Milloin kannattaa tehdä purppuraheisian­ger­volle ja pikkujasmik­keel­le istutusleikkaus?
Olen istuttanut elokuussa viisi purppuraheisiangervoa ja yhden pikkujasmikkeen, olivat astiataimia. Ilmeisesti istutusleikkaus tehdään vasta keväällä? Tarkalleen milloin keväällä ja miten? Olen yrittänyt etsiä tietoa, mutta en ole ymmärtänyt. Kuinka paljon jätetään versoja ja mistä kohtia ne leikataan? Silmun yläpuolelta?
20242_83414.jpg
Rakenna helppo vesiaihe pihalle
Vesiaihe piristää pihaa ja toimii iloisena katseenvangitsijana. Pienimmillään vesiaiheen voi rakentaa ruukkuun tai saaviin. Jos haluat isomman vesiaiheen ja olet valmis kaivupuuhiin, on valmisallas hyvä vaihtoehto.
20157_44020.jpg
Anna taudeille ja tuholaisille lempeä lähtö
Luonnon aineksista saat myrkytöntä apua puutarhan vihulaisten karkottamiseen ja kasvun vauhdittamiseen.Artikkeli julkaistu aiemmin Kodin Kuvalehti Puutarhassa 1 -erikoisnumerossa 16.4.2015.Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton