• Etusivu
  • Hoitotyöt

Lehtivihannekset, sipulit, kaalit, pensaspapu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_198.jpg

vuonankaali


Kaalikasvit

: kukkakaali, vihreä kukkakaali, keräkaali, punakaali, suippokaali, ruusukaali, kyssäkaali, parsakaali, kurttukaali, salaattikiinankaali, japaninsinappi (mitsura), lehtikaali, pinaattikiinankaali.


Kaalien taudit ja tuholaiset

Sipulikasvit: ruokasipuli (kepasipuli), jättisipuli, punasipuli, purjo, valkosipuli, ruohosipuli, ryvässipuli, salottisipuli, hillosipuli, ilmasipuli, vihersipuli, pilli- eli talvisipuli, helmivalkosipuli.
Sipulin taudit ja tuholaiset

Salaattikasvit: keräsalaatti, jääsalaatti, lehtisalaatti (vihreät, punertavat), vihannessinappi (komatsuna), tatsoikaali, kähäräendiivi, salaattisikuri, punasikuri, kardoni, sinappikaali, rucola, parsasalaatti, bataviasalaatti, sidesalaatti, salaattivuonankaali.

Pinaattikasvit: pinaatti, tarhamaltsa, lehtimangoldi, köynnöspinaatti, lamopinaatti eli uudenseelanninpinaatti.

Muut lehti- ja versovihannekset: ruotiselleri, tarharaparperi, ruokaparsa, salaattifenkoli.

hillosipuli
hillosipuli

Pensaspapu


Kylvä ulos kesäkuun puolivälissä, kun maan lämpö on yli 11 astetta, 2 - 5 cm syvään. Kehitys pysähtyy alle 10 asteisessa maassa. Liota siemen yön yli. Kastele maa ennen kylvöä. Maan pH 6,5 - 7.

Laita läpinäkyvä muovi kylvövaon päälle lämmittämään. Taimettumisaika 6 - 10 päivää. Taimenten väli 5 - 7 cm. Kasvuaika 60 - 80 päivää. Sadonkorjuu päivittäin, kun palot ovat 10 - 15 cm pitkiä, ennen kuin siemenet alkavat pullistaa palkoa.

20066_200.jpg
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20067_280.jpg
Heinäkuun kasveina valamonruusu ja koristeheinät
Valamonruusu (Rosa 'Splendens')Valamonruusunuhkein kukinta ajoittuu heinäkuuhun. Eteläisimmässä Suomessa ensimmäiset kukat tosin avautuvat jo kesäkuun puolella. Valamonruusu on yksi kestävimmistä ja kauneimmista pensasruusuistamme. Se menestyy VI-vyöhykkeellä suojaisimmilla paikoilla Etelä-Lapissa. Lajike viihtyy tavallisessa keskiravinteisessa mullassa, joka kuivahtaa ajoittain. Pensas ei ole yhtä yleinen muualla Euroopassa.
50_P_34978.jpg
Kasvikset kuuluvat joulupöytiin
Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.Salaatit ja marinoidut kasvikset tuovat joulupöytään raikkautta ja värikkyyttä. Muistamisen arvoisia ovat myös tuoreet sienet. Marinoidut herkkusienet sopivat jouluaterioillekin. Myös kypsennettyjä, paloiteltuja juureksia voi marinoida maustetun öljy-viinietikkaseoksen avulla.Joulunaluskiireitä helpottaa, kun valitsee jälkiruokia, jotka voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Marjaisat jäädykkeet ja sorbetit maistuvat raikkailta, antavat jouluaterialle juhlavan päätöksen ja jättävät hyvän jälkimaun. Välipaloina maistuvat jouluomenat.Tämän joulukauden erikoisuutena voit valmistaa naposteltavaksi Juureslastuja.
202112_74255.jpg
Miten voi tunnistaa laadukkaan materiaalin ja tuotteen?
On eettistä ja ekologista perehtyä hankittavien vaatteiden materiaalien alkuperään ja valmistustapaan. Omaa vaatekaappia kannattaa rakentaa pitkäjännitteisesti ja kasvattaa mieluummin laatua kuin määrää. Keräsimme Editor Helsingin tiedotteen avulla ohjeet laadukkaan luonnonkuidun tunnistamiseen. Luonnonkuituja ovat esimerkiksi villa, pellava, silkki ja hampppu.
Savimaan muokkaus
Viikon kysymys: Savimaan hyödyntäminen?
Harkitsen kasvihuoneen hankintaa mökille, ainoa ongelma on kivikova savimaa. Toki lavakauluksilla saan kasvatettua paljonkin hyötyvihanneksia, mutta haaveilen esimerkiksi viiniköynnöksen istuttamisesta. Viiniköynnös varmaankin kaipaisi tilaa vähän alaspäinkin, millä lannistan savimaan? Toki hiekan ja turpeen sekoittaminen tekisi hyvää, jos saisi sekoitettua. Ei voimat riitä tämän saven sotkemiseen. Jyrsimellä olen koittanut, mutta naakatkin nauroi, kun juoksin jyrsimen perässä, toisin sanoen se ulkoilutti minua.
202112_74141.jpg
Mikä kasvi tämä on?
Lukija kysyy: "Puutarhaani on "kulkeutunut" kuvan kasvi. Mikäköhän se on?"
200812_14375.jpg
Uuteen kasvisvuoteen kurkun voimalla
Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista. Energiapitoisuus on vähäinen, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku sopiikin mainiosti painonhallintaan. Se keventää ja raikastaa ruokavaliota.Kurkku sisältää veden lisäksi vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton