• Etusivu
  • Ajankohtaista

Nyt kukitetaan opintonsa päättävät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.05.2016
20135_35084.jpg
Tiedote: Kauppapuutarhaliitto

Koulujen päättäjäiset ovat perinteisesti leikkokukkien juhlaa ja kuluttajat käyttävätkin kukkalahjoihin noin 45-50 miljoonaa euroa joka vuosi. Toukokuun loppu on myös yksi vuoden kiireisimmistä kukkasesongeista maamme sadoille kukkakauppiaille, kerrotaan Kauppapuutarhaliitosta.

Mitä kukkaa laitetaan?

Tämän kysymyksen esittää moni kukkakauppias valmistujaiskukkia ostavalle asiakkaalleen. Ostokset hoituvatkin nopeimmin, kun selvittää etukäteen kukkien saajan toiveet tai juhlatalon teemavärin. Kukat on myös hyvä tilata etukäteen, jolloin pelkkä piipahdus ruuhkaisessa kukkakaupassa riittää ostotapahtumaan. Mikäli kukkien saajan ja antajan välillä on pitkä välimatka ja juhliin ei siitä syystä voi osallistua, voi onnittelukimpun tilata saajan kotiin myös kätevästi internetin välityksellä.

Kerro se kukkasin...

Ruusut tekevät juhlan

Opintonsa päättäville ojennetaan perinteisesti pitkävartisia leikkoruusuja, joiden nuput ovat kauniisti auenneet. Kukkien kosteutuspaperit tai vesituppilo ja haihduttamista vähentävä sellofaani tulisi pitää mahdollisimman pitkään paikoillaan, sillä paketin sisällä oleva kostea ilma pitää ruusut hyvässä kunnossa. Ennen maljakkoon asettelua jokaisen ruusun varteen leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta ja samalla kukkien mukana tullut virkiste lisätään veteen. Virkistettä kannattaa käyttää, sillä se estää bakteerien kasvua maljakossa ja ravitsee kukkia. Ruusut säilyvät parhaiten, jos ne voi nostaa yön ajaksi viileälle parvekkeelle tai terassille.

Lue lisää ruusuista

Koristellaan myös ulkotilat

Juhlavieras virittyy jo ovelta juhlatunnelmaan, jos sisääntulo on koristeltu amppelein tai ruukkukukka-asetelmin. Toukokuun loppu on myös kesäkukkien kiihkeintä myyntiaikaa, joten valinnanvaraa lajikkeissa ja väreissä ulkotilojen koristeluun on runsaasti.

Erityiseen suosioon kodin juhlakoristeluissa ovat nousseet isokukkaiset terassihortensiat, joita myydään eri kokoisissa ruukuissa sekä amppeleissa. Niistä valkoinen on ajaton ja aina tyylikäs väri, johon voi yhdistää punaista tai vaaleansinistä hortensiaa - riippuen vaikkapa siitä onko juhlinnan kohteena mies vai nainen, neuvotaan Kauppapuutarhaliitosta.

Lue lisää kukkivasta ruukkupuutarhasta

Lue Kasvikortistosta lisää jalohortensia hoidosta...

20135_35085.jpg
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_4260.jpg
Pensasaidan istuttaminen
Pensasaidan perustamiseen käytetään yleensä paljasjuurisia piiskataimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiassa tai paakussa kasvaneita, haaroittuneita aitataimia voi istuttaa vaikka keskellä kesää. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3–4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1–2 kpl/m.
20189_54520.jpg
Uusi, vaikuttava Amos Rex -taidemuseo Helsingissä tuo taidetta myös pihoille
Vaikuttava Amos Rex -taidemuseo Helsingissä tuo taidetta myös pihoille. Uniikki kohde on saanut paljon kansainvälistäkin huomiota; mm. BBC ja The Guardian ovat näyttävästi nostaneet kokonaisuutta esille. Museo sijaitsee enimmäkseen maan alla ja museon katot eli Lasipalatsin aukiolle nousevat kumpareet kutsuvat ohikulkijoita kiipeilyyn ja tallusteluun. Kumpareiden upeat ja näyttävät pinnat on suunnitellut arkkitehti Asmo Jaaksi ja aukion betonikivet on valmistanut Rakennusbetoni- ja Elementti Oy tilaustyönä ja yksinoikeudella tähän kohteeseen!
20238_79210.jpg
Punajuuri - poimi talteen maut ja vitamiinit
Syksy saapuu ja on aika kerätä kesän sadot talteen. Yksi syksyn herkuista on punajuuri (Beta vulgaris var. conditiva). Punajuurta voidaan käyttää monin eri tavoin. Säilömisen lisäksi sitä käytetään yleensä erilaisissa salaateissa ja laatikoissa. Punajuuri sopii kuitenkin hyvin myös suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin.Toimituksessa kokeilimme Valion reseptillä punajuuri-suklaakakkua ja Pirkan punajuuripiirakkaa.
202211_80309.jpg
Porkkanan lannoitus? Asiantuntija vastaa
Kuinka paljon puuntuhkaa porkkanamaahan kg/m2? Entä kuinka paljon boorilannoitetta neliölle?
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20226_78541.jpg
Luonnonkasvit puutarhassa
Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, vaan erilaisia luonnonkukkia voi ihailla kotipuutarhassaankin. Moni viherpeukalo tuo usein mukanaan pieniä löytöjä matkan varrelta ja istuttaa ne pihalleen. Kauniita luonnonkasveja leviää puutarhaan myös itsestään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton