• Etusivu
  • Ajankohtaista

Nyt kukitetaan opintonsa päättävät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.05.2016
20135_35084.jpg
Tiedote: Kauppapuutarhaliitto

Koulujen päättäjäiset ovat perinteisesti leikkokukkien juhlaa ja kuluttajat käyttävätkin kukkalahjoihin noin 45-50 miljoonaa euroa joka vuosi. Toukokuun loppu on myös yksi vuoden kiireisimmistä kukkasesongeista maamme sadoille kukkakauppiaille, kerrotaan Kauppapuutarhaliitosta.

Mitä kukkaa laitetaan?

Tämän kysymyksen esittää moni kukkakauppias valmistujaiskukkia ostavalle asiakkaalleen. Ostokset hoituvatkin nopeimmin, kun selvittää etukäteen kukkien saajan toiveet tai juhlatalon teemavärin. Kukat on myös hyvä tilata etukäteen, jolloin pelkkä piipahdus ruuhkaisessa kukkakaupassa riittää ostotapahtumaan. Mikäli kukkien saajan ja antajan välillä on pitkä välimatka ja juhliin ei siitä syystä voi osallistua, voi onnittelukimpun tilata saajan kotiin myös kätevästi internetin välityksellä.

Kerro se kukkasin...

Ruusut tekevät juhlan

Opintonsa päättäville ojennetaan perinteisesti pitkävartisia leikkoruusuja, joiden nuput ovat kauniisti auenneet. Kukkien kosteutuspaperit tai vesituppilo ja haihduttamista vähentävä sellofaani tulisi pitää mahdollisimman pitkään paikoillaan, sillä paketin sisällä oleva kostea ilma pitää ruusut hyvässä kunnossa. Ennen maljakkoon asettelua jokaisen ruusun varteen leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta ja samalla kukkien mukana tullut virkiste lisätään veteen. Virkistettä kannattaa käyttää, sillä se estää bakteerien kasvua maljakossa ja ravitsee kukkia. Ruusut säilyvät parhaiten, jos ne voi nostaa yön ajaksi viileälle parvekkeelle tai terassille.

Lue lisää ruusuista

Koristellaan myös ulkotilat

Juhlavieras virittyy jo ovelta juhlatunnelmaan, jos sisääntulo on koristeltu amppelein tai ruukkukukka-asetelmin. Toukokuun loppu on myös kesäkukkien kiihkeintä myyntiaikaa, joten valinnanvaraa lajikkeissa ja väreissä ulkotilojen koristeluun on runsaasti.

Erityiseen suosioon kodin juhlakoristeluissa ovat nousseet isokukkaiset terassihortensiat, joita myydään eri kokoisissa ruukuissa sekä amppeleissa. Niistä valkoinen on ajaton ja aina tyylikäs väri, johon voi yhdistää punaista tai vaaleansinistä hortensiaa - riippuen vaikkapa siitä onko juhlinnan kohteena mies vai nainen, neuvotaan Kauppapuutarhaliitosta.

Lue lisää kukkivasta ruukkupuutarhasta

Lue Kasvikortistosta lisää jalohortensia hoidosta...

20135_35085.jpg
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_79102.jpg
Sinivuokko ei aina olekaan sininen
Sinivuokkoeli lehtosinivuokko (Hepatica nobilis) on kevään varhaisimpia kukkijoita. Sen herkät kukat värittävät metsänpohjia jo huhtikuussa, vaikka kukinnan huippu osuukin yleensä toukokuun puolelle. Toisinaan sinivuokko innostuu kukkimaan uudelleen syksyllä – ja säiden salliessa vaikka keskellä talvea.
20238_60540.jpg
Monipuolinen valkosipuli
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.
20213_69181.jpg
Puutarha.Netin kotikeittiö testaa: saaristolaisleipä
Tämä testi otti paikkansa sellaiseen ajankohtaan, kun joulu kolkutteli ovella. Tarkoitus oli kerääntyä joulupöydän ääreen syömään hyvää ruokaa ja nauttimaan lähimpien seurasta. Leipä on aina ollut yksi kysymysmerkki, vaaleaa vai tummaa – mitä leipää haluttaisiin nauttia ruoan kanssa? Jotain erilaistakin teki mieli kokeilla. Tästä syntyi idea testata, onnistuisiko tällaiselta harrastajaleipurilta perinteinen saaristolaisleipä. Reseptien etsiminen johdatteli K-ruoka.fi-sivustolle, josta löytyikin kokeilemisen arvoinen resepti.
20093_15698.jpg
Yrtit maustavat ja hoitavat
Yrttien kasvihuoneviljely on mahdollistanut sen, että tuoreita yrttejä on saatavana kautta koko vuoden. Vaikka tuoreyrttien käyttö on viimeisten kymmenen vuoden aikana nelinkertaistunut aiempaan verrattuna, kasvupotentiaalia on edelleen runsaasti. Uusimman tutkimuksen mukaan 57 prosenttia talouksista ilmoitti ostaneensa viime vuonna vähintään yhden kerran tuoreyrttejä. Loppuosa talouksista ei ostanut tuoreyrttejä kertaakaan.Tuoreiden makujen lisäksi yrtit antavat ruokiin värikkyyttä ja houkuttavaa tuoksua. Alkujaan yrtit ovat olleet kysyttyjä nimenomaan lääkinnällisten ominaisuuksiensa takia. Nykytutkimus vahvistaa yrttien terveysvaikutukset. Yrteissä on paljon fenolisia yhdisteitä kuten yleensäkin kasviksissa. Yrteistä voi saada apua pikkuvaivoihin, kuten sitruunamelissasta helpotusta yöunen saantiin ja mintusta ruoansulatukseen. Timjami tehoaa yskänärsytykseen ja rosmariini karheaan kurkkuun. Voi yrteillä virkistäytyä ulkoisestikin: lisää rosmariinia saunassa löylyveteen ja timjamia jalkakylpyyn.
20238_82900.jpg
Tällä työkalulla leikkaat korkeat pensasaidat helposti
Siistiksi trimmattu pensasaita on näkyvä osa pihaa ja huoliteltua julkisivua. Säännölliset leikkuut hoituvat helposti, kun käytössä on ergonominen akkupensasleikkuri. Työn sujuvuuden kannalta tärkeää on myös ulottuma – helposti säädettävä teleskooppivarsi mahdollistaa leikkuun ylhäältä ilman tikkaita.
20232_69334.jpg
Kaunis ja toimiva piha
Kompostointialue on tärkeä osa toimivaa puutarhaa. Alueen ei tarvitse olla pihan perimmäisin ja pimein nurkka – maatuvien jätteiden viimeinen leposija, vaan siitä voi luoda juuri omaan puutarhaan sopivan monikäyttöisen, toimivan ja jopa ihanan ja virkistävän sopukan.Itse kompostoimiseen voi luontosieluinen jopa hullaantua niin, että kevään merkiksi lintujen laulun lisäksi muodostuu Pikakompostorista talven aikana tulleen mustan aarteen levittäminen puiden ja pensaiden juurelle. Tunne siitä, että saa palauttaa jotain takaisin luontoon ja levittää "omatekemää" kompostimultaa on riemastuttava!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton